5 způsobů, jak se na kole chránit proti hmyzu

Tagy:
5 způsobů, jak se na kole chránit proti hmyzu>

Mušky, komáři, klíšťata, včely nebo sršni. Cyklistům dokážou znepříjemnit jízdu různé druhy hmyzu. Zvláštní pozor si musí dávat alergici. Také z profesionální cyklistiky známe případy, kdy štípnutí hmyzem přinutilo cyklistu k odstoupení z důležitých závodů. Závodit se totiž nedá, když se například na oku objeví opuchnutí velikosti meruňky.    

Hmyz však určitě není důvodem, abyste nejezdili na kole. Známe několik účinných způsobů, jak se proti němu bránit. 

Vhodné oblečení a výbava

Začněme vyřešením otázky, co si obléct. Na kolo doporučujeme originální přiléhavé cyklistické oblečení, přilbu se síťkami, brýle, nákrčník. Hmyzu tak omezíte přístup do citlivých intímních oblastí, případně nezačne zuřit uvězněný na vašich zádech. Kromě přiléhavosti zlepší vaši obranu výběr vhodné barvy oblečení. Všechno má svoje pro a proti. Pestré barvy sice lépe vidí řidiči, ale zároveň jsou přitažlivější pro hmyz. Tmavé barvy víc přitahují sluneční paprsky, ale na hmyz působí neatraktivně. 

Repelenty

Další základní obrannou stratégií je používání repelentů. Na trhu najdete různé přírodní verze či repelentní náramky. Když jezdíte dlouho v lese, hodí se mít s sebou speciální pinzetu na odstraňování klíšťat a dezinfekci.

Bez sladkého závanu

Dejte si také pozor, abyste hmyz zbytečně nelákali na sladké vůně. Třeba na vůni přezrálého  banánu v kapse svého dresu anebo v kapse sportovního batohu.

Výběr lokality a času

Čím jste blíže k vodní ploše a k večeru, tím víc hmyzu můžete očekávat v těsné blízkosti. A agresivitu hmyzu zvyšuje suché počasí. Určitě znáte tato dvě jednoduchá pravidla chování  hmyzu. Občas se hodí mít je na paměti při plánovaní cyklistického výletu.    

Zůstat klidný

Co dodat? I když použijete nejlepší oblečení a repelenty, vždycky vám může zkřížit cestu neukázněný jedinec nebo roj hmyzu, který má právě špatný den. V takovém případě zachovejte klid. Hysterické ohánění rukama a nohama většinou nepomáhá.