Fuj smrdíš! Jak se zbavit nepříjemného zápachu na svém cyklooblečení a chráničích?

Tagy:
Fuj smrdíš! Jak se zbavit nepříjemného zápachu na svém cyklooblečení a chráničích?>

„Co to tak smrdí? Jsi to ty? Fuj!“

To jsou slova, která nechce slyšet nikdo během jízdy s partou. Samozřejmě, že se při tělesné námaze zpotíte a možná budete i trochu smrdět, hlavně v létě. Někdy je však cítit „vyšší level“ zápachu. Ano, přesně ten. Je to přesně ten zápach, při kterém se vám zvedá žaludek, když se přiblížíte ke spolujezdci při jízdě z kopce. Anebo to může být i ten zvláštní zápach, který zůstává na vašem dresu a kalhotách, i když jste je už stokrát vyprali.

Proč někteří cyklisti stále páchnou? Jsou to oni? Anebo jejich oblečení? Nebo oboje? Nechtěli bychom být tím, s kým nikdo nechce jezdit. Takže šup do sprchy a pojďme se podívat na několik řešení, jak se zbavit tohoto nešvaru.

Jak zbavit zápachu vaše cyklooblečení a příslušenství

  • Cyklistické oblečení by se mělo prát po každém nošení a hned, jak je to možné. Určitě není dobrý nápad nechávat ho na zemi nebo v tašce. To zbytečně podpoří růst bakterií a plísní, které vytvářejí zápach.
  • Používejte prací prostředky, které jsou speciálně určené na praní sportovního oblečení. Vyzkoušejte produkty jako Feel Eco prací gel nebo prášek, Perwoll Sport Activecare, Sodasan prostředek na funkční prádlo atd. Tyto produkty slibují šetrné zacházení s vaším sportovním oblečením a přitom ho zbaví zápachu.
  • Můžete také zkusit alternativní metody. Babička by vám zřejmě poradila praní se sodou bicarbonou a octem. (Použijte šálek sody bicarbony a ½ šálku obyčejného octa a propláchněte oblečení v pračce). Internet je plný podobných rad od babiček jako například použití soli, anebo dokonce vodky!
  • Nepoužívejte silné čisticí prostředky a určitě perte bez aviváže, protože tyto prostředky předčasně narušují tkaninu a tím ničí vaše oblečení.
  • Občas propláchněte své oblečení v pračce bez jakýchkoli prostředků. Může se stát, že máte na svém oblečení nahromaděný saponát a zachycené bakterie ve vláknech tkaniny, což způsobuje zápach.
  • Toto může být velkým překvapením pro downhill jezdce, ale také vaše chrániče můžou a budou časem zapáchat, když se o ně nebudete patřičně starat. V zájmu všech cyklistů vás prosíme, vyčištěte si všechny chrániče včetně chráničů na tělo, kolena a lokty. Jednoduše si napusťte vodu do vany, přidejte čisticí prostředek a ponořte chrániče. Nechte je tam několik hodin nebo přes noc a vyčistěte kartáčkem.
  • Ujistěte se, že vaše oblečení a chrániče jsou úplně suché předtím, než je uložíte. Výrobci většinou doporučují sušit pověšené, ale ne na přímém slunci, protože to může zničit lycru i silikonové
  • Špinavá pračka vám oblečení nevyčistí, spíše naopak. Proto ji občas pusťte naprázdno při vysoké teplotě. Přilijte obyčejný ocet, který stáhne zápach.
  • Když žádná z těchto metod nepomáhá, zkuste ještě dát své cyklooblečení do uzavíratelné tašky s krabičkou nebo malou miskou sody bicarbony a dejte je přes noc do mrazničky. Mráz zabije zapáchající bakterie a soda je pohltí.

Ne každý zapáchající polyester je stejný

Když už opravdu nic nezabírá a přes všechny metody uvedené výše vaše oblečení stále zapáchá, problém bude větší než jen ten, že se nedostatečně staráte o své prádlo. Určitě máte i vy nějaký laciný dres, který začne páchnout už po deseti minutách jízdy, zatímco váš drahý dres zůstává bez zápachu i několik jízd. Máte i vy takovou zkušenost? Může to být rozdílným materiálem? Oba dva dresy jsou přece ze 100% polyesteru, materiálu velmi typického pro cyklooblečení. A když jsou oba dresy vyrobené z toho samého materiálu, proč jeden zapáchá a druhý ne?

Tak jsme si slovíčko „polyester“ vygooglili a našli jsme slova jako „polymery s dlouhým řetězcem, chemicky složené, esterový a hydrický alkohol, kyselina karboxylová a kyselina tereftalová“. Jednoduše řečeno, polyester je syntetické vlákno. Syntetická vlákna schnou rychleji v porovnání s těmi přírodními, jako jsou bavlna nebo vlna, které nasáknou více vlhkosti. A prý bakterie, které rostou na polyesteru jsou rozdílné od těch na bavlně, a právě ty polyesterové více zapáchají.

Drahé polyestery jsou pravděpodobně kvalitnější a mají lepší prodyšnost, lépe odvádějí pot, a tím i zápach. Dresy vyrobené z laciného a nekvalitního polyesteru jsou většinou ty, které způsobují zápach a s tím spojené problémy. Každý výrobce má vlastní názvy pro technologie, které zaručují prodyšnost a odvod potu. Na Holokolo máme takových kvalitních věciček na výběr nepočítaně. Prohlédněte si naši nabídku pánskýchdámských dresů. Investice do kvalitního dresu se opravdu vyplatí. Když si totiž koupíte laciný dres, který nemá žádnou speciální technologii na prodyšnost a odvod potu, je pravděpodobnější, že ve vašem podpaží mají bakterie mejdan a množí se rychlostí blesku... A zanechávají přitom nepříjemný zápach.

Na závěr: Ujistěte se, že si své cyklooblečení a příslušenství pořádně a pravidelně udržujete. Jestliže se i tak neumíte zbavit zápachu, možná je načase koupit si nové. A jestli chcete investovat, tak investujte rozumně a dlouhodobě. Dresy a kalhoty z kvalitního polyesteru nebo v kombinaci s karbonovými vlákny a Merino vlnou jsou nejlepší volbou a přinesou vám lepší požitek z jízdy (a možná i nové přátele).