Jak si vybrat cyklistické kalhoty a proč je cyklovložka důležitá?

Tagy:
Jak si vybrat cyklistické kalhoty a proč je cyklovložka důležitá?>

Jedna z nejlepších rad, jakou může cyklista začátečník dostat, je, aby si koupil kalhoty s cyklovložkou. To skutečně není žádný mýtus, kterým se vám snažíme vnutit nosit „plenku pro dospělé“. Zkušení  cyklisti určitě potvrdí, že cyklovložka vám jízdu buď zpříjemní nebo naopak, a to při nesprávném výběru, úplně pokazí.

Je to proto, že vaše zadní část pokrývá největší plochu při kontaktu s bicyklem. Když máte dobrou cyklovložku, můžete jezdit hodiny bez bolesti a odřenin. Pokud se však rozhodnete jet na dlouhou jízdu bez ní, pravděpodobně si domů přivezete suvenýry ve formě bolestivých opruzenin a odřenin.

Něco z historie cyklovložky

První cyklovložky toho měly víc společného s baseballovou rukavicí než s dnešními moderními materiály. Byly představené před téměř sto lety jako řešení pro vytrvalostní cyklisty a byly vyrobené z kůže. V té době cyklisti jezdili ve vlněných kalhotách, které bez této kožené cyklovložky způsobovaly bolestné odřeniny. Kůže jim aspoň jakž takž pomáhala zabránit tření, avšak na hrbolaté silnici neměla žádný účinek.

První syntetickou cyklovložku vyvinul Maurizio Castelli (zakladatel italské značky Castelli) okolo roku 1980. Téměř každý výrobce dnes používá syntetické materiály, které zmírňují odřeniny a tlumí nárazy.

Pomůžeme vám s výběrem

V tomto článku vám představíme cyklovložky od třech nejprodávanějších výrobců na Holokolo: Castelli, Santini a Monton.

cyklovložka

Castelli Progetto X² AIR – je určená pro zkušené jezdce a profesionály – tuto cyklovložku používají také profesionálové z týmu Ineos. Její speciální konstrukce odděluje měkkou a pružnou vrstvu, která je v kontaktu s pokožkou a pohybuje se s vaším tělem, od velkorysé výstelky, která kopíruje tvar vášeho sedla. Osmihodinové jízdy nejsou žádný problém. Pokud hledáte prvotřídní kvalitu, tak se podívejte na kalhoty  CASTELLI PREMIO, které jsou vybavené touto cyklovložkou.

Kiss Air 2 – vysoce výkonná cyklovložka do každých podmínek. Je vyrobená z jednoho kusu látky, ale s rozdílnou tloušťkou, která zaručuje komfort. Tato cyklovložka byla aktualizovaná v roce 2019 s podpůrnější výplní a měkčí i pružnější vrchní vrstvou, která se dotýká pokožky. Můžete ji otestovat na kalhotách  CASTELLI COMPETIZIONE.

Santini C3 – vytrvalostní, vysoce výkonná cyklovložka, ideální k dlouhým hodinám v sedle. Je zkonstruovaná pomocí inovativního procesu s názvem Carving. Tato speciální technika poskytuje maximální ochranu před nárazy, neuvěřitelnou lehkost, prodyšnost a dokonalý střih, protože lépe přiléhá k tělu a umožňuje tak volný pohyb. Vrstva gelu v oblasti sedacích kostí neutralizuje vibrace, když je cyklovložka v zátěži. Mimochodem, tuto cyklovložku používají také profesionálové z týmu Trek Segafredo a vy si ji můžete vyzkoušet na kalhotách SANTINI TREK SEGAFREDO 2021 ORIGINAL.

Santini GITevo – nejuniverzálnější cyklovložka od značky Santini. Má gelové jádro a je všestranná na všechny typy ježdění. GITevo představuje technologický vývoj původní cyklovložky GIT se silikonovým jádrem Twist Gel, který neustále a postupně absorbuje nárazy. GITevo nabízí vyšší výkon díky novému výrobnímu procesu, který je schopný vytváře tloušťku beze švů a prošívání, čímž se snižuje hmotnost a zvyšuje měkkost. Velká většina kalhot nabízených na Holokolo má tuto cyklovložku, podívejte se například na kalhoty SANTINI KARMA DELTA

Monton Dolomiti PRO – cyklovložka vyrobená z pěny s otevřenými buňkami se skladá ze dvou vrstev: první vrstva má hustotu 65 kg/m² a druhá 120 kg/m². Navzdory tomu je však jen 16 mm silná, což vám zaručí vynikající ochranu při jízdě. První vrstva je elastická a příjemná na dotyk s pokožkou. Druhá, hrubší vstva vás ochrání před nárazy a odřeninami při dlouhé jízdě. Cyklovložka má 3mm perforace, které zaručují prodyšnost a rychlé schnutí. Prvotřídní kvalita, která potěší vaši peněženku. Vyzkoušejte si ji na kalhotách MONTON PRO BLAZE.

Monton Urban+ Green – perforace zaručuje vynikající prodyšnost této cyklovložky. Pěna s vysokou hustotou 90 kg/m² je vhodná na každodenní cyklistiku do 4 hodin jízdy. Anatomicky tvarované ventilační kanály podporují krevní oběh a nejvíc namáhané části sedacích svalů.  Populární mezi cyklisty začátečníky, kteří si oblíbili hlavně kalhoty MONTON SUUPAA.

 

Několik užitečných rad na závěr:

  1. Tloušťka cyklovložky

Hodně cyklistů si myslí, že čím silnější a měkčí cyklovložka, tím pohodlnější. Nebo dokonce, že když si dají dvě cyklovložky (například spodní prádlo s cyklovložkou + kalhoty), zvýší tím svůj komfort. Je to však omyl. Během šlapání se vaše sedací kosti ponoří do sedla na tom nejtvrdším místě, což vám umožňuje dávat do šlapání co nejvíc síly. Čím tlustší je cyklovložka, tím víc budete muset přitlačit, abyste mohli vynaložit přiměřenou sílu – což v konečném důsledku vede k nepohodlí až bolesti.

Je pravda, že vaše sedací partie potřebují několik týdnů, aby si zvykly a adaptovaly se. Avšak, pokud vás i po 2-3 týdnech pravidelného ježdění na kole stále bolí zadek, asi bude čas na nové sedlo nebo nové kalhoty s jinou cyklovložkou.

  1. Spodní prádlo – ano či ne?

Je to častý omyl a nejen módní faux pas. Nošení spodního prádla s cyklovložkou způsobuje mnoho  problémů. Cyklovložky jsou designované speciálně pro kontakt s pokožkou. Zachytávají bakterie a bojují proti tření. Pokud vám tam překáží zpocené prádlo, které je nejen rájem bakterií, ale také se hýbe a posouvá na místa, kde nemá co hledat, máte o problémy postaráno. Tak co, přesvědčili jsme vás, abyste jeli naostro?

  1. Potřebujeme ochranný krém do rozkroku?

Nuže, potřebovat ho nepotřebujete. Ale na delší jízdy vám krém v rozkroku určitě zpříjemní zážitek. Vyskoušejte CASTELLI CHAMOIS DRY ochranný krém na rozkrok. Stačí nanést malé množství na místa, kde sedlo tlačí. Když ale nanesete příliš velkou vrstvu krému, vznikne tím ještě větší tření, a byla by to tedy chyba.

  1. Jak prát cyklistické kalhoty?

Pravidlo číslo jedna je nenosit cyklo kalhoty vícekrát než jednou, hlavně když jezdíte naostro. Můžete je prát v pračce a je lepší je obrátit naruby. Ujistěte se, že používáte prací prostředek, který nedráždí vaši pokožku. Aby se praním kalhoty opotřebovávaly co nejméně, doporučujeme je prát v tašce na praní jemného prádla. Zaručíte tím, že se šle nikde v pračce nezachytí.