Když se zub času zahryzne do vaší přilby.

Tagy:
Když se zub času zahryzne do vaší přilby.>

Kdy vyměnit přilbu a proč?

Cyklistika je krásný sport, ale má i svoje negativa. Jsou to zejména nehody a úrazy na silnicích. Kvůli vysoké rychlosti a možnosti narazit do pevné překážky patří cyklistika mezi nejnebezpečnější sporty. 

Faktem je, že cyklistické přilby snižují riziko vážného zranění hlavy. Odborníci z australské University of New South Wales prezentovali na mezinárodní konferenci SAFETY 2016 výsledky na základě analýzy 43 studií vyšetřujících nehody a pády více než 64 000 cyklistů v 11 zemích. Jejich závěry jsou jednoznačné.

 Kvalitní cyklistická přilba redukuje riziko:

  • Vážného zranění hlavy o 69 %
  • Smrtelného zranění hlavy o 65 %
  • Zranění hlavy o 51 %
  • Zranění tváře o 33 %
  • Zranění krku o 4 %

Aby  přilba plnila svůj účel, nezapomínejte na její pravidelnou výměnu. Kdy vyměnit přilbu a proč?

  1. Zub času se zahryzne do každé přilby.

A to hlavně do pěnového polystyrénu (EPS), který  stárne pod vlivem UV záření a střídáním  teplot. Mění tak  svoje absorbční schopnosti bez ohledu na to, jaké super příměsi a vychytávky výrobci používají na to, aby degradační účinky snížili. Ani skořepina (nejčastěji z ABS plastu) kryjící povrch této degradaci nezabrání, jen ji zpomaluje.

  1. Několik roků a chce to změnu. Někteří výrobci doporučují přilbu preventivně vyměnit po třech letech, jiní po pěti a někteří se pyšní, že jejich přilba vydrží až osm roků.
  2. Prasklinu nelepit, ale vyměnit. Životnost přilby víc než čas ohrožuje právě její mechanické opotřebování. Materiál EPS, který je v útrobách přileb používaný nejčastěji, díky svojí nezvratné deformaci poměrně dobře tlumí nárazy, EPS pohltí energii nárazu a praskne. Když jsou na vnější straně přilby viditelné odřeniny či jiné známky kontaktu s povrchem nebo jiným předmětem při pádu, neváhejte a přilbu vyměňte. Když vám přilba spadne, poruší se a uvidíte trhlinu, která zasahuje do celé struktury přilby, nešetřete. Zdraví a bezpečnost jsou prvořadé, proto přilbu vyměňte.

TIP: Informujte se ve vaší  zdravotní  pojišťovně, jestli neposkytuje příspěvek na ochranné pomůcky a jaké benefity nabízí cyklistům.

Udržte svoji přilbu fit:

  1. Helmu čistěte obyčejným mýdlem a vodou.
  2. Nepoužívejte chemické prostředky.
  3. Neskladujte ji na místech, kam dopadají sluneční paprsky, ale na tmavém a suchém místě.
  4. Pravidelně ji kontrolujte.
  5. Přilbu po jízdě nechejte pořádně vysušit.

Zajímavost: První pokusy o ochranu hlavy na kole se uskutečnily už v devatenáctém století. Materiál byl korek pokrytý látkou. Předchůdci moderních působili víc jako klobouk a ochrannou funkci měli jen minimální.