Pozor na zloděje: 8 rad jak zabezpečit svoje kolo

Tagy:
Pozor na zloděje: 8 rad jak zabezpečit svoje kolo >

Ročně se na světě ukradnou miliony bicyklů.  Většinu z nich majitelé už nikdy neuvidí a většina cyklistů krádež ani neoznámí policii. Přečtěte si 8 rad jak svoje kolo ochránit před krádeží.

  1. Bezpečné místo na parkování

Ideální je, když si můžete kolo bezpečně odložit do zabezpečené místnosti anebo do parkovacího domu. Jenže ve většině případů musíte ve veřejném prostoru hledat jiné řešení.

Nejrizikovější je parkování kola na odlehlém opuštěném místě. Jenže ani parkování v přelidněné části velkoměsta plné bicyklů není výhrou nad zloději. Platí totiž psychologicko-sociologický fenomén: Čím víc lidí je svědkem události, při které je potřebná pomoc, tím je statisticky méně pravděpodobné, že někdo z nich pomůže.

Parkujte proto svoje kolo na dobře viditelném místě, které není ani přeplněné lidmi, ani opuštěné. Navíc ani každodenní parkování v přesně stejném čase na stejném místě není vhodné.  Pomoci může umístění bicyklu do záběru bezpečnostní kamery, pokud je to možné. Přemýšlejte také o tom, kde a komu případně publikujete fotografie svého kola.

  1. Kvalitní zámek

Zámek na kolo se dá koupit i za méně než 10 eur, ale při ochraně kola v hodnotě stovek eur jde o velmi lehkovážný způsob prevence proti krádeži. Při koupi zámku si rozmyslete, jestli vám víc vyhovuje způsob uzamykání na klíč anebo na číselný kód. Klíč můžete ztratit, ale číselný kód zase zapomenout. A také zvažte, jakou přenosnost zámku potřebujete a kde všude ho chcete používat. 

Nejlacinější kabelové a lankové zámky jsou jednoduché, lehké a snadno přenosné a skladné. Ale zloděj vyřeší tuto hádanku v průběhu několika vteřin. Mírně zkomplikovat zlodějům situaci se dá přidáním zámku do rámu, který ale váží i víc než jeden kilogram.

Bezpečnější jsou řetězové ocelové zámky či titanové zámky, skládací zámky a „U“ zámky. Nevýhodou je jejich vyšší cena, hmotnost či horší skladnost. Ale i tyhle typy zámků dokáže zloděj překonat. Potřebuje k tomu ovšem víc času a dělá přitom víc hluku. Ideální je proto kombinovat více typů zámků a chránit rám i kola bicyklu.     

  1. Vždy ho zabezpečte

I když si jen jdete doplnit tekutiny do potravin, anebo si potřebujete odskočit na čerpací stanici, tak nenechávejte svůj bicykl nechráněný, pokud je to možné. Většinu krádeží kol zloději neplánují a jen zneužijí příležitost.

  1. Registrujte svoje kolo

Registrace kola do databáze je dobrou prevencí. Každé kolo má svoje výrobní číslo, ale  nevyužívá se tak jako v případě automobilů. Cílem registrace je snaha zabránit rozprodeji ukradnutého kola anebo ho alespoň zkomplikovat. V rámci evropských zemí fungují různé databáze podporované i státními institucemi. Například v Česku a na Slovensku se můžete zaregistrovat do systému CEREK (Centrální registr kol).

  1. Inteligentní technologie

Pokud máte skutečně cenné kolo, tak se porozhlédněte po cenově dražších technologiích. Alarm, který pošle zprávu do vašeho mobilního telefonu. Nenápadný GPS lokátor, který může vypadat jako běžné světlo na kolo či sedadlo.

  1. Ať je škaredý

Stará a opotřebovaná kola jsou méně lákavá. Pokud si nepotrpíte na „vzhled“ svého bicyklu, tak ho můžete mírně zeškaredit páskami či nálepkami, které mírně sníží jeho hodnotu.

  1. Pojistěte se

Pojištění kola není na rozdíl od automobilu povinné. Pro některé cyklisty ale může být vhodným řešením. Dá se spojit s pojištěním proti úrazu na kole. Podrobně si ale prostudujte podmínky. Jakou ochranu kola pojišťovna požaduje, kde všude vám ho mohou ukradnout, abyste dostali peníze a podobně.

Pojišťovny nabízejí i různé kombinované produkty jako pojištění domácnosti anebo cestovní pojištění s pokrytím jízdního kola.

  1. Nenakupujte kradená kola a díly

Nenakupujte přes internet z druhé ruky, pokud máte podezření, že jde o ukradené kolo anebo odcizené náhradní díly na kolo. Podporovali byste tím zloděje a černý trh.