Cyklista začátečník: Jak se obléct do chladného počasí?

Tagy:
Cyklista začátečník: Jak se obléct do chladného počasí?>

Rozhodli jste se více věnovat cyklistice, ale ve svém běžném oblečení se necítíte příjemně? Běžné oblečení opravdu nepřináší dostatečný komfort na kole. Dopřejte svému tělu zasloužené pohodlí, komfort a radost z jízdy při poznávání nových míst, překonávání svých limitů či dosahování svých cílů i za chladného počasí.

Výrobci kol za poslední roky zaznamenali skutečně vysokou poptávku zákazníků po „dvoukolových kámoších“, které lidé využívají ať už ke sportovnímu, tak k rekreačnímu využití. Stejně tak jak vzrostl prodej kol, pociťují zvýšenou poptávku i výrobci a prodejci cyklistického oblečení a doplňků, a to právě ze strany začínajících sportovců.

Holokolo se snaží přinášet svým zákazníkům radost z jízdy taktikou „cyklista cyklistovi“. Dlouholeté cyklistické zkušenosti lidí, kteří stojí za touto značkou dokáží splnit potřeby různých zákazníků, ať už jde o aktivní cyklisty nebo o začátečníky. Každý (ne)sportovec si může vybrat oblečení z různých materiálů, od různých výrobců, kteří oblékají i profi peloton. Volba může zohledňovat i cenové požadavky. Zda se rozhodnete pro silniční cyklistiku, horskou cyklistiku nebo dokonce spinning a hledáte základní cyklistické oblečení, jste na správném místě.

Pokud ještě nemáte najeté stovky kilometrů, cítíte se jako začátečníci a zároveň za cyklistické oblečení nechcete utratit celou výplatu, jste na správném místě. Rád vám přiblížím, proč jsem i já po vyzkoušení různých značek cyklooblečení zůstal věrný právě e-shopu Holokolo.

Základní výbava

Při pohledu na projíždějíího cyklistu můžeme hned usoudit, že do základní výbavy patří jednoznačně dres, kalhoty, rukavice a helma. Důležité jsou také doplňky s bezpečnostními reflexními prvky, kterými by oblečení pro sportove mělo disponovat. Pojďme si to rozebrat podrobněji.

Přilba

Bezpečnost je na prvním místě, proto začnu přilbou, bez které já osobně na žádnou cestu nevyjedu. Holokolo nabízí přilby pro cyklisty do různého terénu. Silniční cyklista potřebuje lehkou přilbu, která mu dokonale sedne, větrá hlavu a ochrání hlavu v případě pádu. Já osobně preferuji přilbu se síťkou proti hmyzu. Vítr ve vlasech je příjemný, ale včela nebo vosa vítaným hostem už rozhodně není.

Tip: Cyklistická přilba ARX (Scott)

Cyklista v horském terénu má také na výběr z několika designů ať už je to přilba s kšiltem nebo s předním chráničem. Vybrat správnou velikost si můžete pomocí velikostních tabulek jednotlivých výrobců, které najdete na webu. Podstatné je však znát, jaký je váš obvod hlavy. Výrobci přileb v poslední době vyrábějí také UNI velikost, kde si obvod hlavy můžete jednoduše nastavit v zadní části helmy.

Dres

Dres není jen trendovým kouskem a způsobem, jak projevit sympatie cyklistickému týmu. Správným výběrem materiálu tělo bude dýchat a člověk se konečně zbaví pocitu nepříjemně propoceného a přilepeného trička k tělu. 

Dres pro silniční cyklistiku by měl být přiléhavý, při horské cyklistice je důležitější prodyšnost. Jako silniční cyklista umím ocenit detaily na dresu. Důležitá jsou pro mě silikonová ukončení na spodní části dresu a na rukávech. Dres během jízdy musí držet na správném místě. Při výběru zohledňuji i „úložný prostor“ dresu. Na zádech by měly být minimálně tři kapsy, do kterých si můžete odložit mobil, pláštěnku nebo nějakou dobrotu na cestu.

Tip: Zimní cyklistický dres s dlouhým rukávem - AFTERGLOW WINTER (Holokolo)

Na stránce Holokolo najdete spoustu dresů v různých designech nejen pro muže a ženy ale i pro ty nejmenší cyklisty. V současném ročním období je třeba zohlednit i klesající teploty. V chladu zahřejí návleky na ruce nebo dres s dlouhým rukávem, případně dres z teplejšího materiálu.

Kalhoty

Cyklistické kalhoty jsou důležitým prvkem, které zaručí pohodlí a radost z celé jízdy. Díky gelové vložce a funkčnímu elastickému materiálu, který se dokonale přizpůsobí tělu jezdce, si užijete komfort na kole. Tento kousek bych z celého cyklistického outfitu opravdu nepodceňoval. Pokud si člověk myslí, že s běžnými kalhotami (případně u žen s legínami) to jde, měl by opravdu zkusit gelovou vložku, která pomůže i k delší, ale především pohodlnější jízdě.

Tip: Dlouhé cyklistické kalhoty s laclem - WINTER (Holokolo)

Na e-shopu či na prodejně Holokolo najdete kalhoty s laclem nebo bez. Z vlastní zkušenosti doporučuji kalhoty s laclem, protože se nevysouvají a chrání spodní část páteře před profouknutím. Podobně jako u dresů, během podzimních jízd by člověk měl dávat pozor na teploty a raději zvolit dlouhé kalhoty nebo alespoň si vzít návleky na nohy.

Rukavice

Samozřejmě i ochrana rukou je velmi důležitá. Rukavice by někdo mohl považovat za nepotřebné. Já je nosím během každé jízdy. Pomáhají eliminovat vibrace do dlaní a nejvíce si je pochvaluji při jízdě na méně kvalitním asfaltu či během sjezdu. Rukavice jsem ocenil i v případě pádu, kdy mé dlaně zůstaly celé, protože rukavice je dostatečně ochránily. Během chladnějších dnů využívám zimní dlouhé rukavice, které kromě ochrany zachovají pocit tepla.

Tip: Cyklistické rukavice dlouhoprsté - NEAT WINTER (Holokolo)

Bunda

Doporučuji si na cyklovýlet vzít dodatečnou vrstvu. Už nejednou mě překvapil nečekaný déšť, nebo do naplánované trasy přibyly kilometry a člověk se může domů vrátit až za chladných večerních hodin. Zkušení cyklisté znají šikovné pláštěnky a nenápadné bundy, které lze poskládat do velikosti tenisového míčku a v případě potřeby jsou záchranou před nečekanou přeháňkou nebo při sjezdu.

Osobně vozím tuto bundu už sedm let a nezklamala mě. V případě deště či během chladnějších dnů mi opravdu hodně pomohla:

Tip: Cyklistická větruodolná bunda - X-LIGHT (Biotex)

Tretry

Návod, jak zefektivnit každý záběr do pedálů je jasný - pořiďte si tretry. Ať už člověk zvolí jednoduché vázání přes suchý zip nebo přes stahující lanko chytrého systému, nesmíte zapomínat na jednu důležitou věc. Při zastavení a sestupování z kola je třeba se z pedálů vypnout. V opačném případě hrozí pád z kola. 

Jak vybrat správnou velikost treter? To se u každého výrobce liší. Někteří výrobci doporučují zvolit větší číslo v porovnání s běžnou obuví. Určitě se shodneme, že nejlepší je obuv vyzkoušet. Samozřejmě není třeba zapomínat i na správné nastavení pozice kufrů, aby si nohy jízdu užily a nebolely vás.

Tip: Cyklistické tretry - F-11 (FLR)

Funkční prádlo

Doufám, že všichni, i začínající cyklisté vědí, že pokud teplota klesne pod 10 ° C není třeba hned kolo zazimovat a připravovat lyže na začínající sezónu. V prodejnách či v e-shopu Holokolo najdeme také spodní oblečení s různou délkou rukávů a příjemnými materiály, které dostatečně zahřejí při nižších teplotách nebo silnějším podzimním větru.

Tip: Cyklistické tričko s dlouhým rukávem - WINTER BASE LAYER (Holokolo)

Začínající cyklista nemusí mít při prvním výjezdu profi cyklistické oblečení, za které utratí své úspory. V současnosti vás cyklistické oblečení může vyjít stejně jako jedno tankování plné nádrže. doporučuji sledovat také recenze, abyste byli s nákupem opravdu spokojeni. Já jsem svůj šatník za poslední roky obměnil produkty z e-shopu Holokolo a můžu říct, že teď jsem se svou výbavou opravdu velmi spokojen.