Test zimních doplňků Holokolo: Jak obstály v chladném počasí?

Tagy:
Test zimních doplňků Holokolo: Jak obstály v chladném počasí?>

Holokolo je inovativní značka, která kromě prodeje cyklistického sortimentu přispívá na trh také svojí vlastní kolekcí oblečení. Portfolio se stále rozrůstá o nové produkty. První podzimní měsíc jsem využil k testu dlouhého terma a návleků na tretry z novinek vyrobených právě pro chladnější období.

S příchodem chladnějšího počasí je třeba doplnit šatník o teplejší věci. Letos se začalo ochlazovat dost brzy, a tak bylo ze dne na den nutné vyměnit letní šatník za přechodný až zimní. I když takové chladnější počasí nemám v oblibě, přišlo mi vhod a já jsem tak mohl testované termo důkladně prověřit.

Velmi důležitým aspektem každého tréninku v přechodném či chladném období je kvalitní základní vrstva. Na vlastnostech závisí, zda vám bude na výjezdu příjemně nebo budete se budete třást zimou. Pokud spodní vrstva v rámci termoregulačních vlastností dostatečně neodvede pot do dalších vrstev, vaše tělo zůstane mokré a ani nejlepší bunda vás před zimou neochrání.

Dlouhé termo tričko Holokolo Winter Base Layer

Design

Jedná se o unisex provedení. Termo s dlouhým rukávem se vyrábí v černé a bílé barvě. Já jsem volil oblíbenou černou ve velikosti L, což je také moje konfekční velikost, která mi sedí. Oblečení je v minimalistickém stylu, tudíž zde nenajdete žádná velká loga a nápisy. Jelikož se jedná o spodní vrstvu, tak si myslím, že žádné speciální výrazné prvky nejsou ani potřebné a bílé logo Holokolo v hrudní části postačuje, přičemž spolu s černým podkladem vytváří zajímavý kontrast.

Střih

Termo má slim střih, je elastické, ale komprese není přehnaná, takže nebudete pociťovat nepříjemný „hurka feeling“.

Límec je řešen moderním stylem s kulatým výstřihem, a tak vás nebude tlačit v oblasti krku. Co se týče mého vkusu, na tričku se nachází dost švů, ale přesto mě nikde netlačily a nemají vliv na samotnou funkčnost.

Použitý materiál

Skládá se z více materiálů, které jsou aplikovány v různých částech oblečení. Z vrchní strany se nachází lycra. Z vnitřní strany je tričko zatepleno fleecem, který dodává velmi pohodový pocit.

Okolí podpaží, kde se člověk nejvíce potí, je řešeno síťovanými zónami z prodyšné tkaniny. Dlouhé rukávy jsou na konci zúžené a nekloužou směrem nahoru ani při oblékání dalších vrstev oblečení.

Funkčnost a odolnost

Termo jsem během tréninků používal jako první vrstvu, přičemž jako druhou a třetí vrstvu jsem oblékal přechodnou bundu Scott RC Team nebo Castelli Perfecto Ross. V pěkných a teplejších dnech mi spolu v kombinaci s termo trikem postačoval krátký dres Monton Traveler. Na pocit se mi zdálo příjemné, hlavně díky fleecu z vnitřní strany.

Oblečení jsem testoval v různém počasí od +5 do +18 stupňů. Při jízdě jsem měnil také intenzitu zatížení. Při tréninku vytrvalosti v chladnějším počasí tričko fungovalo dobře, nadměrně jsem se nepotil a stíhalo odvádět pot směrem do dalších vrstev. Totéž platilo i při tréninku v nižší intenzitě. Problém trochu nastal při vyšších intenzitách a teplotách ovzduší. Když se teplota pohybovala kolem +10 stupňů a více, tak termo přestalo stíhat odvádět pot, hlavně v hrudní a zádové části. Tričko je tedy za mě ideální do chladnějšího podzimu a do zimy.

Pokud je tedy venku teplejší počasí, volte kombinaci termo + krátký dres. V této kombinaci nátělník znovu fungoval dobře. V případě delšího výjezdu v různém profilu terénu nezapomeňte na vestu. Při tréninku v přechodné bundě Scott nebo Castelli je třeba tričku při odvádění potu trochu pomoci, a tak jsem využil „hack“, kdy jsem si rozepnul vrchní vrstvu. Takto byla ventilace hned lepší a pot mě tak nezaléval. Tričko jsem pral po každém výjezdu podle doporučení uvedených na štítku. Během testu se nescvrklo a neztratilo ani své funkční vlastnosti.

Závěr testu 

Termo Winter Base Layer odpovídá kvalitě v rámci cenové relace, ve které se prodává. Je vhodné pro začínající cyklisty nebo cyklisty, kteří během chladnějších měsíců jezdí v nižší intenzitě. Termo a jeho funkční vlastnosti se mi více osvědčily v chladnějších dnech a při nižší intenzitě tréninku. Myslím si, že se neztratí ani při jiných sportech jako například turistika, skialp či sjezdové lyžování.

  

Návleky na tretry Holokolo Thermal Waterproof

Dalším doplňkem, který jsem v tomto období testoval, jsou návleky na tretry. Jak už jsem napsal, podzimní období je specifické různými podmínkami a často je vozovka mokrá nejen proto, že prší ale třeba i z ranní mlhy. Osobně mám rád, když moje nohy zůstávají v suchu a teple, proto pod +10 stupňů při tréninku na silničním kole oblékám návleky na tretry. Jak v testu obstály Holokolo Thermal Waterproof?

Dizajn a strih

Návleky jsou černé barvy, přičemž se nezapomnělo ani na bezpečnost. Návleky mají reflexní prvky s potiskem loga Holokolo. Volil jsem velikost L (42 – 44). V této velikosti mi na tretry 43ky sedly dobře. Jsou pořádně obtaženy a dobře kopírují tvar tretry. Což je dobré, protože tak zadrží teplo a v případě mokré vozovky se do nich nedostane voda.

Z vnější strany je použit nepromokavý a větruodolný materiál a z vnitřní strany jsou návleky zateplené fleecem. Na spodní části najdeme klasický suchý zip. Hlavní zip pro zapínání návleků se nachází na boční straně.

Navlékání a zapínání

Velmi důležitou vlastností u návleků na tretry je samotná manipulace s nimi při jejich navlékání a svlékání z treter. Další potřebnou vlastností je i hladký chod zipu, protože u některých značek jsem se setkal s tím, že jsem se při navlékání tohoto kousku na tretry slušně zpotil. U Thermal Waterproof jsem tento problém nezaznamenal. Nestandardně umístěný zip na boční straně měl pouze trochu problém při tretrách s BOA systémem zapínání. Při oblékání na takové tretry jsem musel být trošku opatrnější, abych běžce silou nevytrhl ze zipu, který se pocitově zapínal hůře. U treter, které se zapínaly na suchý zip, nebyl žádný problém.

Funkčnost a odolnost

Pocitově jde o tenčí návleky do teplotního rozsahu +5 až +15 stupňů. V takových teplotách jsem návleky i testoval a oblékal jsem je do sychravějšího počasí. Při testu se často nacházela na vozovce voda, a tak si myslím, že jsem je řádně prověřil. Jejich funkční vlastnosti byly za mě super, ani jednou mi přes ně neprošla voda do treter. V pěkném počasí se mi noha nepotila a celkově jsem byl velmi spokojen. Co se týká odolnosti, návleky ani v tomto ohledu nezklamaly. V rámci testu jsem je záměrně častěji oblékal a svlékal, přičemž neztratily kompresi a nikde se neroztrhly. Zipu jsem dal také pořádně zabrat. Ten se nijak neporouchal a ani se při jízdě nerozepínal ve vrchní části.

Závěr testu 

S návleky jsem byl opravdu velmi spokojen. Myslím si, že se podařily a volil bych je do teplotního rozsahu od +5 do +15 stupňů.

Na závěr bych rád dodal, že značka Holokolo uvedla na trh kvalitní zimní doplňky za super cenu a já vám je můžu jen doporučit.