Co pít na kole v zimě?

Tagy:
Co pít na kole v zimě? >

Pokud nechcete v zimě ztratit kondici a vnitřní trénink na trenažeru není nic pro vás, jste dříve nebo později vyhnáni na kolo také v teplotách pod bodem mrazu. Chladné teploty snižují pocit žízně, přestože se vaše tělo dehydruje rychleji než v teplejších obdobích. Chladné teploty vás nutí více se obléci, což ve vás vyvolá domněnku, že se při zimním tréninku nepotíte, protože po vás neteče pot, který je zadržen funkční vrstvou oblečení. Dále také pára, která vám vychází od úst, ohřívá a zvlhčuje suchý vzduch, což také způsobuje dehydrataci.

Jak tedy zůstat hydratovaný i v zimě?

Nejdůležitější je zajistit, aby vám jakákoliv tekutina v lahvi nezmrzla, v ideálním případě aby měla kolem 10-20 stupňů. Abyste toho docílili, existuje několik možností.

První možností je použití camelbaku v batohu, případně jej umístit pod bundu. Pod bundou zajistí ideální teplotu tekutiny vaše tělo, do batohu při nižších teplotách lze přidat hřejivé polštářky. Camelbak je nejjistějším způsobem, jak si zajistit přísun tekutin. Ne každému ale vyhovuje jezdit na kole s batohem, případně s camelbakem pod bundou, proto existují také cyklistické termolahve. U obou z těchto možností je ovšem třeba zajistit, abyste se k pití dostali také s nasazenými rukavicemi bez nutnosti zastavení, jinak svůj účel nesplní.

Pokud ovšem upřednostňujete klasickou plastovou cyklistickou lahev, dejte si na použití horké vody pozor. Některé cyklolahve jsou určeny také na vyšší teploty vody, díky čemuž nedojde k uvolnění nežádoucích látek z plastu. V tomto případě je také vhodné připravit si lahve dvě- první, určenou k první hodině jízdy, naplnit vlažnou tekutinou určenou pro takřka okamžitou spotřebu, a druhou naplnit horkou tekutinou určenou pro pozdější použití.

Další možností, jak zajistit přísun teplých tekutin v zimním období, je naplánovat si krátkou zastávku na čaj či horkou čokoládu. Koupený čaj si také můžete nalít do cyklistické lahve a zajistit si tak teplé pití na delší dobu.

A co si tedy na pití připravit?

Nejvhodnější variantou je bylinný či zelený čaj, případně zalít váš oblíbený iontový nápoj horkou vodou. V zimě by vás měl nápoj nejen hydratovat, ale také zahřát. V zimě je energetický výdej vyšší než v létě, protože kromě samotné fyzické aktivity je vydáno velké množství energie na zahřátí těla. Je proto zapotřebí dodávat vyšší množství sacharidů než jindy. I když si v létě vystačíte s obyčejnou vodou, v zimě je lepší použít oslazený čaj či sladký iontový nápoj. Díky oslazenému pití dodáváte svému tělu sacharidy průběžně po celou dobu tréninku, díky čemuž předejdete náhlému nedostatku energie.

Pokud jste odpůrci čaje a nechcete přijímat zbytečné kalorie v podobě iontových nápojů, můžete zajistit, aby vám voda nezmrzla, díky přidání electrolytů. Electrolyty obsahují potřebné minerály, ale váš nápoj neosladí. Minerály mají slanou chuť a vašemu pití dodají vlastnosti slané vody, která mrzne při nižší teplotě než voda sladká. Tato varianta není ideálním řešením zejména proto, že voda získá teplotu výrazně nižší než je doporučené minimum, je proto vhodné zvážit, zda nebude příjemnější použít teplý čaj. Pokud dáte tekutinu do úst a cítíte, že je velmi studená, doporučuji nechat ji před polknutím chvíli v ústech, aby se ohřála.

Co tedy na kole v zimě pít?

Vždy je nejlepší zvolit si to, co máte nejradši, abyste pili co nejvíce. Pokud tedy nemáte rádi pití čaje, nemá smysl chystat si na kolo čaj, jelikož to pouze oddálí chuť napít se. Nejdůležitější je zajistit, abyste měli tekutinu vždy po ruce a ideálně ne příliš studenou. Někdy se může stát, že se i nejlépe naplánovaná trasa protáhne, zmrzne vám všechno a budete nuceni dojet bez pití. Přestože ledová tekutina není ideální, vždy je lepší než nic. Snížení bodu mrazu docílíte buďto použitím electrolytů, případně můžete přidat lžičku alkoholu. A takový čaj s lžičkou rumu už nezní tak špatně, co myslíte? Jen myslete na to, že se nic nesmí přehánět a jedna lžička opravdu stačí J