Cyklista a řidič: Patří cesta všem?

Tagy:
Cyklista a řidič: Patří cesta všem?>

Spojení, které vzbuzuje diskuze na obou stranách táborů. Otázka bezpečnosti cyklistů je v poslední době stále více probíraným tématem. V dnešním článku se pokusím přiblížit můj subjektivní pohled na věc a poskytnout pár rad, které by mohly zajistit aby soužití cyklistů a řidičů na cestách bylo o něco více harmoničtější a bezpečnější.

Osobně se věnuji cyklistice už desátý rok. Cyklistika pro mě představuje sport, který je pevně spjat s mým životem. Od prvních jízd mimo obec ještě jako dítě až po první 100kilometrový výjezd, jsem na kole zažil nespočet zážitků. Ne všechny byly naprosto pozitivní a většina z nich se týkala nebezpečných situací s auty. Před dalším pokračováním bych ještě rád zdůraznil, že dnešní článek nemá být o souzení jedné nebo druhé strany, ale je to jen pohled dlouholetého cyklisty na téma, které je v současné době více než relevantní.

Ať už jezdíte raději v lese nebo po silnici, styku s auty se zkrátka nelze vyhnout. Na začátek bych zmínil, že řidiči i cyklisté jsou rovnocenní účastníci silničního provozu, což vyplývá ze zákona. Podobnou úpravu o rovnocennosti mají i ostatní země. První důležitou věcí při vzájemném soužití cyklistů a řidičů je základní poznání právní úpravy.

Každý řidič si tím musel projít při zkoušce z autoškoly, ale ne každý z nich skončil autoškolu před pár lety. Tím mám na mysli, že na cestách se pohybují řidiči, kteří autoškolu absolvovali před několika desítkami let a většinou se řídí podle toho, co si pamatují z období, kdy dělali zkoušky. Zákony se ale mění velmi často, což můžu potvrdit jako student práva. Proto je podle mě dobré sledovat alespoň ty nejdůležitější změny zákonů, které se týkají silničního provozu a jeho fungování. To platí i pro cyklisty.

Jako účastníci silničního provozu bychom měli znát alespoň základní pravidla chování na silnici. Provoz umí být často nevyzpytatelný a vědomost toho, jak se správně zachovat v dané chvíli, může předejít mnoha srážkám cyklisty a auta a dalším nebezpečným situacím.

Tip redakce: Nezapomínejte na reflexní prvky na cyklistickém oblečení. Vyzkoušet můžete například cyklistické dresy Holokolo Elite nebo dresy od značky Alé, ve kterých budete na silnici nepřehlédnutelní.

To mě přivádí k dalšímu velmi důležitému bodu bezpečnosti na cestě, kterým je předvídání. Předvídání by mělo být něco jako šestý smysl, který by měli mít dobře vytříbení řidiči i cyklisté. Lepší schopnosti předvídat mě naučil můj nejvíce závažný pád na kole, který paradoxně nezpůsobilo auto, ale děti hrající si na ulici. V plné rychlosti při sjezdu dolů kopcem mě ani nenapadlo že děti neuhnou, a ani e to, že jedno z nich vykopne míč přímo pod přední kolo.

Tato nepříjemná a bolestivá zkušenost zapříčinila to, že mám před každým dalším sjezdem velký respekt a vždy dopředu přemýšlím, co by se v té chvíli mohlo stát. Ať už je to splašené zvíře které proběhne přes silnici nebo auto řítící se ze zatáčky v protisměru. Řidiči schopnost předvídat procvičují přece jen o něco častěji než cyklisté, protože při řízení musí být ve větším pozoru. Předvídání by nás ale nemělo brzdit a nezkazit nám radost z jízdy, hlavně na kole. Měla by to být jen jakási kontrolka vzadu v hlavě, která zabliká při situacích kdy je třeba zvýšit pozornost.

Tip redakce: Cyklistická přilba je základ a bez ní byste na kolo neměli vůbec nasedat. Doporučujeme napříkad velmi bezpečné helmy od značky POC.

Třetí a podle mého názoru nejdůležitější bod, který může zaručit bezpečné soužití řidičů a cyklistů v provozu je ohleduplnost a vzájemný respekt.

Bez těchto vlastností budou cesty i nadále představovat „bojiště“ mezi cyklisty a řidiči. Samozřejmě že se na cestách pohybuje mnohem více ohleduplných řidičů a cyklistů než těch arogantních, ale právě kvůli těm neohleduplným vznikají nejzávažnější nehody a neštěstí.

Jak by taková ohleduplnost tedy měla vypadat? Co se týče řidičů tak jednoznačně základní pravidlo existuje při objíždění, kde by měla být dostatečná a bezpečná vzdálenost, která v mnoha zemích činí 1,5m. Mezi cyklisty panuje vtip, který říká, že řidiče cyklisty poznáte tak, že i na prázdné cestě vás objedou ve vedlejším pruhu. Pokud tedy před vámi jede cyklista, kterého chcete objet, ale naproti jedou jiná auta, objeďte ho až když je cesta prázdná.

Jako aktivní cyklista mám nejčastěji „smrt v očich“ v případech, kdy začne auto v protismeru objíždět auto před ním. Hlavně okresní cesty jsou úzké a takové předjíždění může skončit velmi špatně. Proto řidiči, i když chcete objet pomalé auto před vámi, ale vidíte že oproti vám jede cyklista, raději počkejte těch pár vteřin a až potom začněte předjíždět. Já jsem už na tyto situace zvyklý, ale člověk, který začal s cyklistikou teprve nedávno, může v takové situaci zareagovat nepředvídatelně a neštěstí je na světě.

Tip redakce: Nezapomínejte na výběr světel na kolo. V naší nabídce najdete hned několik druhů.

Poslední věc, které jsem si všiml v uplynulých letech a s kterou bych se rád obrátil na řidiče je, aby měli na paměti, že jako cyklisté někdy dosahujeme vysoké rychlosti, což si mnoho řidičů neuvědomuje hlavně v situacích, kdy nám mají dát přednost a vjedou nám do cesty. Jako cyklisté, ohleduplnost projevujeme zejména tehdy, jezdíme-li podle předpisů a bezpečným způsobem, kterým neohrožujeme nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Když si zpětně vzpomenu jak jsem sám jezdil při mých cyklistických začátcích, tak se divím, že se mi nic vážného nestalo. Nepředvídatelná jízda bezpečnosti také nepomáhá. Tím mám na mysli přílišné vybočování z jízdní dráhy nebo náhlé objetí překážky, kdy auto za vámi to nemá jak postřehnout a včas zareagovat.

Já osobně v situacích, kdy musím objet nějakou překážku, při které například vybočím více do středu vozovky, vždy dám autu za mnou signál rukou, aby si mě všimlo a zpomalilo. Jako cyklisté můžeme vzájemný respekt prokázat i tím, že pokaždé, když nás objede auto v bezpečné vzdálenosti, tak mu jednoduše zvedněte ruku nebo ukažte zvednutý palec na znak vzájemného respektu. Pokud si toho řidič všimne tak bude i do budoucna objíždět cyklisty v bezpečné vzdálenosti a také takové jednoduché gesto možná zajistí to, abychom se všichni cítili na cestách bezpečně.

Tip redakce: Pro chladnější dny doporučujeme cyklistickou větruodolnou bundu REFLECTIVE od Alé, která je pokrytá mikrosférami ze skla, které se při osvětlení „rozsvítí“ a je tak vidět i v šeru.

Na závěr bych dodal jen tolik, že žádný zákon ani následný trest nezajistí stoprocentní bezpečnost na silnicích a vždy to bude o subjektivním přístupu každého z nás. Všichni jsme jen lidé a těch pár vteřin, které ušetříme ať už jako řidič při objíždění nebo jako cyklista při nebezpečné jízdě, určitě nestojí za to, abychom tím zničili život sobě nebo někomu jinému. Dávejte na sebe pozor a jezděte bezpečně. #PEACE