Základní cyklistické vybavení a oblečení pro začátečníky

Tagy:
Základní cyklistické vybavení a oblečení pro začátečníky>

I když je se dá vždy na kole jezdit i v běžném oblečení, většina cyklistů, kteří vyráží na kolo pravidelně, si nakonec osvojí alespoň pár kousků specializovaného oděvu – většinou proto, že je díky tomu jízda pohodlnější. Pokud si však nechcete koupit veškeré vybavení najednou, prohlédněte si seznam cyklistického oblečení a vybavení v navrhovaném pořadí, jak si ho pořídit.

1. Přilba

Přilbu lze považovat za vybavení, ale co je důležitější, je to bezpečnostní prvek a důvod, proč si jej pořídit dříve, než jiné specializované vybavení, je praktický - dříve či později většina cyklistů spadne z kola a správná přilba pomůže předcházet zraněním hlavy a zachraňovat životy. Takže bez ohledu na to, jakou formu cyklistiky upřednostňujete – silniční, horskou, soutěžní nebo dokonce rekreační – noste přilbu!

V Evropě musí všechny cyklistické přilby splňovat zavedené bezpečnostní normy, takže akceptována je každá cyklistická přilba, která je momentálně na trhu a která vám správně sedí. Některé však mají lépe přizpůsobené systémy a lepší větrání a některé nabízí dodatečnou bezpečnostní technologii. Výběr je už jen na vás.

Můj tip: Cyklistická přilba LIMAR DELTA MTB
pro náročnější: Cyklistická přilba POC - KORTAL

2. Cyklistické šortky 

Všeobecne povedané, cyklistické šortky prichádzajú v dvoch štýloch: obopínajúce telo a voľné, aj keď aj tie voľnejšie môžu mať pod voľnejšou vonkajšou vrstvou niektoré prvky, ktoré obopínajú telo. Oba typy majú tiež „polstrovanie“ (cyklo vložku), ktoré chráni oblasť vášho tela, ktorá je v kontakte so sedlom bicykla, a absorbuje vlhkosť. (Cyklistické šortky sú určené na nosenie, bez spodnej bielizne, ktorá sa môže zhrnúť a spôsobiť odieranie.)

Obecně řečeno, cyklistické šortky mají dva styly: šortky obepínající tělo a volné, i když i ty volnější mohou mít pod volnější vnější vrstvou některé prvky, které taktéž obepínají tělo. Oba typy disponují také „polstrováním“ (cyklo vložkou), které chrání oblast vašeho těla, která je v kontaktu se sedlem kola, a absorbuje vlhkost. (Cyklistické šortky jsou určeny k nošení bez spodního prádla, které se může shrnout a způsobit odírání.)

Z větší části jsou přiléhavé šortky preferovaným oblečením cyklistů na jízdních kolech a jiných jezdců, kteří zůstávají v sedle delší dobu. Materiál, který obepíná tělo se nazývá spandex (jde o obecný název, ale lze jej identifikovat i podle značek, jako například Lycra), což je syntetické vlákno známé svou elasticitou. Přiléhavý střih odstraňuje přebytečnou látku, která by se nahromadila na jednom místě a vytvářela tak odolnost vůči větru.

Jezdci na MTB trailech tak obecně upřednostňují volnější šortky, které nabízejí větší rozsah pohybu. Ale kromě těchto rozdílů se šortky obepínající tělo začaly spojovat s kulturou silničních kol a volnější šortky s kulturou horských kol. Ale samozřejmě si můžete obléknout kterýkoli typ na jakoukoli formu cyklistiky.


Můj tip: Cyklistické šortky Scott TRAIL VERTIC 2021

Pro náročnejší: Cyklistické šortky POC VELOCITY

3. Rukavice


Existujú rukavice bez prstov a majú vypchávky v dlaniach, ktoré tlmia vaše ruky a absorbujú otrasy z cestných nerovností. Tento typ používajú väčšinou cestný cyklisti. A ďalej existujú celoprsté rukavice, poskytujúce väčšie mieru ochrany vašej ruky v prípade havárie. Tieto rukavice sa používajú skôr pre MTB jazdcov.

Existují rukavice bez prstů a mají vycpávky v dlaních, které tlumí vaše ruce a absorbují otřesy ze silničních nerovností. Tento typ používají většinou silniční cyklisté. A dále existují celoprsté rukavice, poskytující větší míru ochrany vaší ruky v případě havárie. Tyto rukavice se používají spíše pro MTB jezdce.

Můj tip: Cyklistické rukavice dlouhoprsté Scott 350 DIRT 



4. Tretry

Většina z nás začala jezdit na kole v teniskách, které jsou vhodné pro krátké jízdy (za předpokladu, že máte ploché pedály), ale při delších jízdách vás mohou z opakovaného ohýbání chodidel chytnout křeče nebo přijde na řadu bolest. Cyklistické tretry mají pevnou podrážku, která zabrání tomu, aby se vaše nohy příliš ohýbaly, čímž se snižuje pravděpodobnost křečí a bolestí a optimalizuje se přenos energie do pedálů.

Cyklistické tretry se dodávají ve dvou typech: tratry na silniční kola a tratry na horská kola (MTB). Tyto dva druhy mají vlastnosti pro tyto dva typy ježdění, přičemž největší rozdíl spočívá v tom, že v MTB tretrách se snáze chodí, protože mají ohebnou podrážku a nejsou tak tuhé jako silniční boty. To je důležité pro MTB jezdce, kteří často sedí na kole nebo mimo něj, v závislosti na terénu, ale MTB boty jsou stále dostatečně tuhé, aby poskytovaly své výhody.

Obuv na silniční kola je ještě tužší a má na spodní straně „příchytku“, která se zacvakne do pedálu, který je k tomu určen. Silniční boty jsou nepraktické na chůzi, zejména s vyčnívající zarážkou, kvůli se vám může zdát, že máte na spodní části boty přilepený kámen.

Můj tip: Cyklistické tretry Gaerne LASER MTB
nebo Cyklistické tretry Scott SPORT CRUS-R BOA



5. Dres 

Pokud jezdíte po silnici, dresy pestrých barev vám pomohou lépe se zviditelnit pro řidiče. Cyklistické dresy jsou vyrobeny ze syntetických tkanin, které se nerozmočí, pokud vás zastihne déšť. Jsou přiléhavé, aby se minimalizoval odpor větru a kapsy na zádech zabraňují tomu, aby vaše věci bránili v pohybu. Někteří horští cyklisté, kteří mohou mít kapsy ve volných šortkách, si vybírají dresy ve stylu trička vyrobené ze syntetického materiálu.

Můj tip: Dres Holokolo DUNE MTB 

Pro náročnejší: Dres POC MTB PURE LS