Sto kilometrů, milník v životě každého cyklisty

Tagy:
Sto kilometrů, milník v životě každého cyklisty>

Každý z nás si dává různé cíle a výzvy, kterých by rád dosáhl. V cyklistice je stanovování cílů spojené s posouváním svých limitů a následným zlepšovaním. Mezi největší výzvu v životě každého cyklisty patří jednoznačně první stokilometrová jízda.

Sto kilometrů představuje pro někoho běžnou vyjížďku, pro jiného je to zase ztěží dosažitelný cíl. V dnešnímm článku se chci zaměřit hlavně na tu druhou skupinu cyklistů, kteří s cyklistikou začali teprve nedávno a už nějakou dobu přemýšlejí o překonání stokilometrové hranice, ale stále na to nenašli odvahu. 

Potřebuju kondičku jako Sagan?

Cyklistika bez kondice, respektive pustit se do jakéhokoli sportu bez toho, aby měl člověk aspoň něco natrénováno, je celkem náročné. Cyklistika je oblíbená právě díky tomu, že i s minimální kondicí dokážeme ujet několik desítek kilometrů. Když jezdíte na kole už nějaký ten měsíc, určitě jste postřehli, že dokážete na kole ujet víc kilometrů, popřípadě také v rychlejším čase. Co takových sto kilometrů? Většinu lidí odrazuje  právě číslo 100. Přece jen i v autě trvá sto kilometrů víc než hodinu. V dalším pokračovaní článku se pokusím vymezit několik základních bodů, které je třeba splnit, abyste v pohodě a s úsměvem zvládli svoji první stokilometrovou jízdu. 

Nepřepálit začátek

Častá chyba, kterou jsem dělal i já docela dlouho, byla, že jsem každou jízdu začínal ve vysokém tempu. Při dlouhých jízdách sehrává nejdůležitější úlohu rozložení energie. To v konečnom důsledku závisí na tom, jestli si jízdu užijete, nebo se vrátíte domů maximálně vyčerpaní. Proto je dobré u tak dlouhé jízdy, jako je sto kilometrů, začínat v pozvolném tempu. V případě, že to přeženete na začátku, může se stát, že vám na poslední kilometry nezůstane energie, nebo se budete hodně trápit. 

Psychika

Důležité je mentální nastavení před jízdou. Může totiž také do značné míry rozhodnout o kvalitě vaší vyjížďky. Psychiku ovlivňuje mnoho faktorů. Jinak se člověk cítí na kole, když venku svítí slunce a jiné jsou zase jízdy v pochmurném počasí podzimních dní. Když se odhodláte zdolat svých prvních sto kilometrů, bude dobré, když na to nebudete sami a vezmete s sebou kamaráda, který má toho už víc najeto. Během jízdy vás může přepadnout  krize, a budete to třeba chtít zabalit.

Právě podpora a povzbudivá slova dalšího člověka jsou v takové chvíli nesmírně důležité. Pro jednodužší zvládnutí náročnějších jízd, jako je například překonání hranice sta kilometrů, bych vám doporučil nesoustředit se na to, kolik kilometrů máte ještě před sebou. Z toho se může stát další psychická brzda a postupné odpočítávání kilometrů se může zdát jako nekonečné. Místo toho si stanovte částené postupné cíle, jako je třeba zastávka na kávu po prvních padesáti kilometrech. Jízda vám tak uteče rychleji a nebudete ve stresu z toho, kolik toho máte ještě před sebou.

Energie 

Bez energie, kterou přijímáme ve formě jídla, bychom nedokázali normálně fungovat. To samé platí i pro výkonnostní sporty, jako je cyklistika. V cyklistice platí nepsané pravidlo, že každých 40-60 minut jídy je třeba doplnit energii, a tedy něco sníst. Jako dobrý příklad můžu uvést zase sebe. Když jsem byl úplný začátečník, který toho ze světa cyklistiky ještě mnoho nechápal, zdálo se mi přinejmenším zvláštní během jízdy na kole jíst.

Že to není až taková blbost jsem zjistil právě během svojí první stokilometrové trase, když jsem celou dobu nic nejedl a na posledních dvaceti kilometrech jsem dostal silné křeče a myslel jsem si, že to už nedokončím. Nakonec jsem si musel koupit něco sladkého, abych se vůbec dostal domů. V nabídce Holokolo najdete značkovou cyklo výživu od gelů přes různé tyčinky až po regenerační drinky, které vám pomohou při zdolávání a překonávání vašich limitů. 

Oblečení a výbava

Váš celkový výkon při první náročnější jízdě také ovlivní správně zvolené oblečení.  Oblečení nebudu dál víc rozebírat, protože o správném výběru oblečení už psali kolegové a jejich podrobnejší články si můžete přečíst. Na stránce Holokolo si můžete vybrat z několika světových cyklo-značek, nebo sáhnout po oblečení kolekce Holokolo, které v sobě kombinuje nejlepší poměr cena/výkon. Další výbava na dlouhé jízdy by měla jednoznačně zahrnovat základní nářadí na opravu defektů a nějaký ten multiklíč. Pokud se přece jen rozhodnete vydat na svoji první velkou jízdu sám, tak doporučuju vzít si s sebou nějakou hotovost. Pomůže vám například v případě nečekaného technického problému, který nedokážete sami opravit.

Trasa

Na závěr bych ještě rád připomněl naplánování trasy. Asi každý zná svoje limity, a proto je rozumné naplánování cesty dalším důležitým krokem k úspěšnému zdolání stokilometrové hranice. Raději se vyhněte zbytečně těžkým stoupáním, která vás mohou stát příliš mnoho energie. Dejte přednost rovinatějšímu profilu, nebo můžete svoji první stovku absolvovat na svém oblíbeném okruhu, který projedete několikrát za sebou. Také nedoporučuju vydat se  při své první delší jízdě někam, kde to neznáte, zejména pokud se rozhodnete jet sami. 

Věřím, že vám tento článek dal aspoň částečný návod a inspiraci ke zdolání vašich prvních sta kilometrů, a všem, kteří se o to pokusíte, držím palce.