Tour de France 2022: Top 5 favoritů na žlutý dres

Tagy:
Tour de France 2022: Top 5 favoritů na žlutý dres>

Královna cyklistiky je po roce zpět, a s ní i napínavé souboje těch nejlepších cyklistů planety. Poslední dva roky ovládl Tour bezkonkurenčně Taděj Pogačar z UAE Team Emirates. Můžeme očekávat i letos další absolutorium tohoto mladého slovinského talentu, nebo ho dokáže někdo porazit?

V dnešním článku se podíváme na pět největších favoritů na celkové vítězství na letošní Tour de France. Pokusím se také přiblížit šance na vítězství a popřípadě i slabiny jednotlivých favoritů.

1. Tadej Pogačar

I letos patří Tadej Pogačar mezi největší favority na celkové vítězství na Tour de France. Poslední dva ročníky ukázal svou bezkonkurenční sílu, a tak se i nyní očekává jeho vítězný hattrick. Svou výbornou formu ukazuje už od začátku sezóny, kde si připsal celková vítězství na UAE Tour, Tirreno - Adriatico ale i na domácím závodě kolem Slovinska.

Velkou podporu bude mít ve svém týmu sestaveném z domestiků speciálně pro něj, kteří budou mít za úkol ho co nejvíce ochránit v etapách kde se mohou očekávat velké selekce, ale také mu budou pomáhat v kopcovitých terénech, na které je Tadej Pogačar největší specialista.

Nevýhodou v jeho cestě za třetím vítězstvím na Tour může být fakt, že ostatní týmy si ho budou přísně hlídat a budou se snažit mu překazit jeho snahy. Další faktor, který je strašákem i ostatních cyklistů, je koronavirus. Jak jsme mohli vidět, nedávno na závodech kolem Švýcarska virus poslal domů polovinu pelotonu během jednoho dne.

2. Primož Roglič 

Slovinská cyklistika zažívá v posledních letech enormní boom a hned druhým největším favoritem na celkové vítězství na Tour je také Slovinec. Primož Roglič, který jezdí za tým Jumbo Visma, téměř vyhrál celkovou klasifikaci na Tour de France v roce 2020. Avšak v předposlední etapě, která představovala časovku do kopce, ho o několik vteřin předběhl Taděj Pogačar a Rogličovi ušlo vítězství doslova o fous.

I Primož má letos skvělou formu a podobně jako jeho slovinský rival Tadej si tak i on letos připsal na konto několik vítězství. Za zmínku stojí celkové vítězství na Paris - Nice nebo generálka před Tour de France: Critérium du Dauphiné.

Slabinou Primože Rogliče může být smůla, která se mu lepí na paty poslední ročníky Tour. Před rokem utrpěl několik pádů po kterých z Tour odstoupil, a tak neměl možnost bojovat o žlutý dres, a rok předtím utrpěl smolnou prohru v časovce, která ho stála celkové vítězství.

3. Jonas Vingegaard 

Největší překvapení loňské Tour de France. Dánský cyklista jehož jméno do začátku Tour před rokem znalo asi jen málo cyklistických fanoušků. Jonas Vingegaard předvedl famózní výkon a dá se říci, že byl jediným reálným soupeřem Tadeje Pogačara na loňské Tour. Skončil celkově druhý a svými výkony ohromil celý svět.

Na základě toho patří letos mezi nejvíce skloňovaná jména v boji o žlutý dres a lze předpokládat, že jeho výkony z loňského roku můžeme čekat i letos. Jeho skvělou formu potvrzuje hned několik druhých míst v celkové klasifikaci závodů Critérium du Dauphiné a Tireno Adriatico.

Do karet mu ale nemusí hrát fakt, že je v týmu s Primožem Rogličem, který hraje také na celkové vítězství. Tým Jumbo Visma má tak na letošní edici Tour de France hned dva lídry a bude zajímavé sledovat jak se s tím dokážou jednotliví favorité popasovat.

4. Alexander Vlasov

Bora - Hansgrohe má své želízko v ohni a jejich lídra na letošní Tour v podobě Alexandra Vlasova. Vlasov přestoupil do Bory z Astany a zdá se že to byl správný krok.

Letos má na kontě dvě celková vítězství na závodech Romandie a Valencie. Na celkové vítězství měl našlápnuto i na závodech kolem Švýcarska, ale tam mu plány překazil koronavirus. Oporu bude mít v týmu, který tvoří převážně vrchaři. Otázkou je, jak moc ho ovlivnil koronavirus, kvůli kterému musel odstoupit ze závodu kolem Švýcarska.

5. David Gaudu

Francouzi čekají na domácího vítěze Tour de France od roku 1985, kdy naposledy vyhrál Bernard Hinault. Zvrátit to však může teprve 25letý mladík z týmu FDJ David Gaudu, který loni předvedl na Tour famózní výkony a skončil celkem jedenáctý.

Gaudu je známý svou bojovností a letos má na kontě několik etapových vítězství. Domácí prostředí může posloužit jako velká motivace k boji o žlutý dres, ale zároveň tu existuje i jakési prokletí, které už několik desetiletí brání vyhrát francouzským cyklistům Tour de France.

ý