Jak může cyklistika v zimě posílit imunitu

Tagy:
Jak může cyklistika v zimě posílit imunitu >

Zimní období je specifické svými výkyvy počasí. Určitě to každý z vás zná. Jeden den je krásná zima jako z pohádky, ale další den začne pršet, popřípadě se oteplí třeba o 10 stupňů. Takové výkyvy počasí vytvářejí ideální podmínky k prochladnutí a infekčním nemocem, které nám do života jednoduše nepasují. Jak si posílit imunitu v tomto období, právě díky zimní cyklistice, najdete v následujícím článku.   

Zimní cyklistika jako forma otužování

Pojem otužování asi každý z nás vnímá v souvislosti se studenou vodou. Víte však, že otužování může mít různé formy? Jednou z nich je tak zvané „otužování vzduchem“. Přesně tento druh otužování aplikujete, když jezdíte na kole v zimním období. Jako každé správné otužování má i zimní jízda své zásady.

Kvalitní oblečení je základ úspěchu

Zimní cyklistika je z mnoha stránek specifická sportovní aktivita. Když se o něm bavíme jako   o  způsobu otužování, musíme si uvědomit zásadní věc.  Cyklistika je aerobně - anaerobní aktivita, při které dochází k produkci potu za současného pohybu vysokou rychlostí. Pokud si chceme zachovat plné zdraví, či zlepšit imunitu, je nutné mít k dispozici funkční materiály. 

Klíčovými vlastnostmi vašeho outfitu by měl být dokonalý odvod potu. Vrchní vrstva by měla splnit kritéria větruodolnosti, nepromokavosti a prodyšnosti. U zimních radovánek v sedle kola je alfou a omegou vlastnit tyto věci: Kvalitní termo tílko, bundu, teplé zimné kalhoty, zimní tretry, zimní čepici pod přilbu, ponožky, nákrčník a rukavice. Všechny tyto produkty najdete na Holokolo pod jednou střechou. 

Správná délka a profil jízdy

Další důležitou zásadou při zocelování imunity vlivem suchého otužování na kole je správná časová délka jízdy. Ta může být velmi individuální podle toho, jak každý z nás jinak toleruje chlad. Všeobecně platí zásada, že zimní trénink není nutné hrotit. Zkušnější a odolnější borci objedou tréninky, které trvají okolo dvou a půl hodiny. Pokud však nemáte se zimní cyklistikou předchozí zkušenosti a uvažujete o ní, bude vám hodinka pro začátek stačit.  

Výběr trasy 

Co se týká situování tréninku doporučuji vám zvolit okruh s déĺkou okolo 10 km. Najděte si nějaký poblíž domova se zvlněným profilem trasy. Při výběru okruhu volte kratší sjezdy a stoupání. Když začnete v tréninku pociťovat větší chlad, je třeba ho ukončit. Výhoda okruhu je v tom, že v případě potřeby se snadno rychle vrátíte domů.  

Benefity zimní jízdy na imunitu organismu  

V jedné dětské písníčce se zpívá: „Jen námaha tělu pomáhá“ a jinak to není ani v tomto případě. Pobyt a aktivita v chladném prostředí není na první pohled příliš lákavá činnost. Avšak navzdory tomu, pokud se přemůžete a dodržíte všechny výše uvedené zásady, se z vás stane silnější cyklista i člověk. 

Vlivem různých druhů živlů, které během zimy venku vládnou, si zvyknete na chlad, sněžení, déšť, vlhkost a další nepřiznivé podmínky. Tím, že vykonáváte fyzickou aktivitu v drsném prostředí, musí tělo na zachování základních životních funkcí (regulování tělesné teploty, zásobování svalů energií, udržování rovnováhy na nestabilní vozovce) zvýšit produkci a vylučování důležitých hormonů a protizánětlivých látek. Kromě nich vlivem adrenalinového zážitku, kterým určitě zimní jízda je, se zvýší taky produkce hormonů štěstí - endorfinů. Stejně tak se určitě zlepší váš tukový metabolismus, což vašemu celkovému zdraví rovněž jen prospěje. Konec konců, venku nepanuje pořád jen nepříznivé počasí a občas vykoukne i slunce, které vám dodá potřebnou dávku vitamínu D.   

Kromě samotné pohybové aktivity v chladu můžete svoji imunitu ještě víc podpořit příjmem vitamínů. Ideální je získat je z pestré stravy. Osobně si ještě pomáhám taky výživovými doplňky a během tohoto období suplementuju vitamíny C, D, B a omega3 mastné kyseliny. 

Je dobré se kromě zimního ježdění otuzovat i klasickým způsobem? 

Všeho moc škodí a na základě svých reálných zkušeností bych vám to nedoporučil. Pokud jezdíte na kole za každého počasí, tak s plaváním v rybníku nebo řece bych byl velmi opatrný. Představte si, že si dáte jeden a půlhodinový trénink při teplotě –5 °C  a o tři hodiny nato se půjdete vykoupat do ledové vody. Myslím si, že výsledkem může být totální selhání  organismu, protože tělo se v tak krátkém časovém intervalu nestihne zregenerovat ještě z první fáze tréninku.

Otužování je samostatná sportovní aktivita a řešit ji vícefázově určitě nemá smysl. Na zotavení z jízdy raději zkuste hřejivou proceduru, jakou je například infra sauna nebo vířívka. 

Osobně mám se zimním ježděním mnohaleté pozitivní zkušenosti. Kromě udržování se v dobré formě po kondiční i mentální stránce se cítím odolnější a zdravější. Věřím, že se vám článek líbil a mnohé z vás jsem motivoval k zimnímu ježdění