MOBIL VŽDY S SEBOU

Tagy:
MOBIL  VŽDY S SEBOU>

O základní výbavě na kolo se toho napsalo už mnoho. Všechny tyto články jsou velmi užitečné, protože jejich cílem je, abyste se domů dostali, i když vás překvapí defekt anebo jiná technická zá vada na vašem kole. Pokud nemáte v této oblasti úplně jasno, stačí si vzít mobil, “pogoogliť” a najdete spoustu užitečných rad.

Dnes bych se chtěl na tuto problematiku podívat z trošku jiného úhlu. Dennodenně jsme obklopení moderními technologiemi, výkonnými mobilními telefony, smart hodinkami a pod., proto chci poukázat na ty, bez kterých na “bike” nesedám, abych se cítil v bezpečí i v odlehlých lesích.

V dnešním příspěvku se blíže podíváme na to, “proč” nosím s sebou mobilní telefon.

Jestliže vás hned jako první věc napadne otázka, kam umístit mobilní telefon při bikovaní, napadají mě hned 3 možnosti:

  1. zadní kapsa cyklodresu. To je i můj případ a kromě jiných zřejmých výhod, které nošení cyklodresu přináší, pro mě je právě existence zadních kapes na dresu tím hlavním benefitem protože vím, že telefon odtud tak lehce neztratím a mám ho prakticky v případě potřeby hned “po ruce”
  2. nosič na telefon, který se připevní na bike - užitečná věc hlavně pro ty, kdo jedou do neznámého terénu a používají nějaké mapy
  3. anebo cyklo-batoh u těch, kdo ho na výjezdy používají

Už dopředu bych se chtěl omluvit uživatelům Android anebo Windows smart telefonů. Jelikož  vlastním iPhone a v ostatních platformách “se necítím doma”, tak zkuste na internetu vyhledat alternativní řešení pro váš telefon v případě, že se vám bude některá Apple funkce líbit. V každém případě, si zkuste článek prečíst bez ohledu na typ telefonu, který vlastníte, protože možná díky některým informacím zachráníte někomu život, když se dozvíte o některých “emergency” funkcích iPhonu anebo stejných či podobných appkách, jaké existují u vašeho telefonu.

V tomto bodě bych chtěl podotknout, že nejsem žádný iPhone maniak a k funkcím, které používám, jsem se dostal většinou náhodou, nebo přečtením nějakého článku, anebo jen tak experimentováním.

Proč nemí smart phone chybět v mojí výbavě?

  1. První důvod je úplně prozaický a určitě ho každý z vás zná. Samozrejmě ho mám u sebe proto, pokud by se mi cokoli stalo, abych si mohl přivolat pomoc.
  2. Abych s sebou nosil co nejméně věcí. Někdy jsem si musel na výjezd přibalit průkaz pojištění a platební kartu. Dnes to už není potřebné, když mám aplikaci zdravotní pojišťovny, kde mám i svůj průkaz pojištěnce a služba “Apple Pay” mi nahrazuje potřebu nosit s sebou platební kartu. Takže o 2 karty méně. A v tomto případě se vůbec nejedná o úsporu váhy, ale spíš o to, že karty mohu lehce vytratit resp. při návratu domů si je zapomenu přehodit k ostatním dokladům a v důležitých momentech by mi mohli chybět.
  3. Protože jezdím většinu času po lesích sám a častokrát vůbec netuším, kam si půjdu zajezdit, funkce “Find My iPhone” umožňuje mojí manželce “sledovať”, kde se nacházím. Ne že by to dělala a pokud by i chtěla, dostanu o tom notifikaci i já, ale je to vždycky dobrý pocit vědět, že pokud by se mi něco stalo a domů se nevracel, tak mě dokáže lokalizovat.

A teď k již zmíněné “Emergency” funkci. Operačný systém iOS od verze 13 (jestli se nemýlím) poskytuje zajímavou funkci a to Emergency. V telefonu si vyplníte důležité informace o sobě, jako je jméno, věk, výška, váha, alergie na léky a potraviny - a v neposlední řadě svoje Emergency kontakty. Pro všechny uživatele iPhonů: Pokud tyto informace nemáte vyplněné a o této funkci jste netušili, doporučuju je vyplnit. A pro všechny:  Ať už jste uživatelé telefonů iPhone, nebo jiných telefonů, v případě že někdy najdete člověka, který potřebuje pomoc a buď nejeví známky života, anebo je zmatený apod., a vlastní iPhone, podržte najednou zmáčknuté tlačítko na zapnutí telefonu a vpravo nahoře zároveň zmáčkněte tlačítko na ovládání hlasitosti, je jedno jestli na zesilování nebo zeslabování hlasitosti. Po chvíli naběhne na displeji telefonu obrazovka s více možnostmi, na které je hned druhá shora nabídka “Medical ID”. Tam se dozvíte všechny informace o majiteli telefonu za předpokladu, že je vyplnil a stejně tak budete umět zavolat bez odblokování telefonu jeho emergency kontaktům.

  1. Někdy s sebou nosím také sluchátka (špunty do uší), které nemám v uších po většinu času, ale visí mi na řemínkách pod ušima. V případě, že čekám důležitý telefonát, dokážu je i za jízdy použít a telefonovat. To je příklad, když čekám hovor a nechci kvůli přicházejícímu hovoru kolo zastavovat, vytahovat telefon z kapsy dresu a pod. Avšak někdy je to přesně naopak, potřebuju si zavolat já (například domů, že se už vracím a potěšil by mě teplý čaj :-) ) a pro takový případ je jak stvořená appka Shortcuts.

V mém případě mám vytvořené “shortcuts” na nejčastější volaná čísla a přidržením ovládaní hlasitosti na sluchátkách v centru dokážu vyvolat hlasový příkaz, kde si mnou nahraný příkaz vyvolám - např. “zavolat manželce” a bez toho, abych se telefonu dotkl, už jen slyším vyzváněcí tón a pokračuju ve šlapání do pedálů.

6. Absolutně nepostradatelnou se pro mě stala appka

Protože jezdím hlavně v lesích a úplně nejradši mám poznávání nových míst a cest, stává se mi poměrně často, že se v lese najednou objeví několik cest a v neznámém terénu jednoduše netuším, kterou se dostanu tam, kam bych chtěl jet, anebo jen chci vědět, kam která cesta vede. Tehdy vytahuju z kapsy dresu mobil a zapínám appku mapy.cz. Její obrovskou výhodou je, že funguje také v režimu offline, takže pokud se ocitnete mimo signál, vůbec nic se neděje. Díky této appce jsem našel velké množství úžasných lesních cestiček a mnohokrát jsem se vyhnul cestám, které buď nikam nevedly (po dlouhých kilometrech končily v hustém lese) resp. cestám, které vedly jiným směrem, než jsem měl naplánovaný.

  1. V neposledním řade je mobilní telefon také foťákem do kapsy. Krásné výhledy nebo náhlé setkání s lesní zvěří častokrát volají po fotce, tak proč si je neschovat na památku. Určitě existují desítky dalších možností využití mobilu při bikování. Tyto jsou pro inspiraci moje hlavní důvody, proč mobil nosím s sebou na každý výjezd.