Ochrana hlavy: Jak si vybrat přilbu na kolo?>

Aby nikde netlačila, ale zároveň aby pevně držela na hlavě. Takové je základní pravidlo při výběru cyklistické přilby.

Nezapomínejte, že fyzikální zákony platí i pro cyklisty J Když jede cyklista rychlostí 15 km/h a spadne na hlavu, odpovídá to přibližně pádu na beton z výšky jednoho metru. Když jede cyklista rychlostí 15 km/h a srazí se s autem jedoucím rychlostí 35 km/h, tak síla nárazu cyklisty odpovídá pádu z výšky 10 metrů.

Zdravotníci jednoznačně doporučují nosit cyklistickou přilbu, která zachránila život a zdraví už mnohým cyklistům. Cyklistická přilba snižuje při pádu z kola riziko poranění hlavy o 48 %, riziko vážného poranění hlavy o 60 % a riziko poranění tváře o 23 %. Taková čísla například uvádí studie Institute of Transport Economics z norského Osla z roku 2018.   

Jak si vybrat cyklistickou přilbu?

Základní pravidlo už znáte. Aby přilba netlačila a pevně držela na hlavě. Helmy se dělí na pánské, dámské, unisex a dětské, přičemž jsou přizpůsobené specifiku pohlaví jako je tvar a velikost lebky, anebo délka vlasů.

Doporučujeme nákup nové přilby a nikoli používané, která už může mít za sebou tvrdý pád. Na Holokolo si můžete koupit přilbu v některé ze čtyřech kategorií. Silniční cyklistická přilba je charakteristická nízkou váhou a dobrým odvětráním na delší jízdy. MTB cyklistická přilba je určená primárně na horskou cyklistiku, mívá robustnější konstrukci a ochranný štít.

Urban cyklistickou přilbu charakterizuje originální design, aby zapadla do městkého prostředí, ale zároveň mírně horší odvětrávání. Při krátkých městských jízdách to není problém. Časovkářska cyklistická helma (timetrial) je určená pro ty, komu záleží na každé vteřině. Má protažený aerodynamický tvar. Spojuje v sobě bezpečnost s dosahováním top výkonů, takže je cenově nejdražší. 

Příslušenství podle potřeby

Při výběru přilby uvažujte také o tom, jaké příslušenství potřebujete. Výhodou může být, když  má přilba vyjímatelné čalounění, které sa dá vyprat. Kšilt může být vhodnou doplňující ochranou před slunečním svitem, větvemi a hmyzem. Síťka na větracích otvorech zabraňuje pronikání hmyzu. Reflexní prvky jsou mimořádně užitečné, když chcete jezdit také ve tmě.

Vyberte si podle vlastních potřeb. Jednoznačně vám ale doporučujeme nosit na kole přilbu, i když je to téměř ve všech evropských zemích pro dospělé dobrovolné. Tedy nevyžadované zákony. Studie totiž dokazují, že zavedení povinného nošení helmy snižuje zájem o cyklistiku. Statistiky v rozvinutých zemích zároveň ukazují, že čím větší podíl cyklistů v nich jezdí, tím je jejich bezpečnost vyšší. S nárůstem počtu cyklistů se totiž zlepšuje povědomí o vhodném chování v silničním provozu, a zejména se rychleji budují bezpečné cyklostezky.    

Profíci přilbu odmítali

Také v profesionální silniční cyklistice byla cyklistická helma dlouho nepovinná. V 90. letech dokonce jezdci stávkovali proti jejímu nošení. Stěžovali si na nepohodlí a zbytečné gramy navíc. Všechno zapříčinila smrt Andreje Kivileva v roce 2003. Kolize třech jezdců vyústila v jeho pád na tvář a nepomohla mu ani několikahodinová operace.

Medzinárodní cyklistická unie (UCI) reagovala na tuto tragédii a definitivně zavedla povinné nošení přileb pro všechny profesionální cyklisty. Nyní už jezdci proti přilbám neprotestují.