6 důvodů, proč si cyklisti holí nohy>

Oholené nohy a jizvičky. To je typické pro cyklisty, kteří praktikují holení nohou už více než 100 roků a patří k prvním šiřitelům tohoto zvyku prosazovaného moderní západní kulturou. Ale proč si my, cyklisti, holíme nohy? To je jedna z nejčastějších otázek ve spojitosti s cyklisty. Výhody používaní žiletky pociťují doslova na vlastní kůži profesionálové i amatéři.

Hojení ran a vyrážek

Po pádu z kola jsou odřeniny nejčastějším zraněním. Při dopadu na tvrdý povrch se chlupy dostávají do tkaniva pod pokožku a zranění jsou větší a bolestivější. Oholené nohy představují dobrou prevenci. Zároveň je hojení ran bez chlupů rychlejší, jednodušší na ošetřování a snižuje se riziko vzniku i šíření infekce.

Čistota, hygiena

Na chlupy se lepí prach a špína, ať už jezdíte v lese nebo na silnici. Každoročně to výstižně ilustrují například televízní záběry profesionálních silničářů po extrémně náročné klasice Paříž - Roubaix. Z prachu a bláta jsou jim občas vidět jen oči. Oholené nohy a oholené tělo o mnoho snadněji a rychleji umyjete nebo osprchujete. Profík tak po dojezdu získavá cenné minuty navíc na nabitý program a na regeneraci. Amatér se může o trochu déle věnovat nejen regeneraci, ale například svojí drahé polovičce či dětem.   

Pohodlnější masáž

Tento důvod platí zejména v případě profíků, kteří na nejťěžších závodech absolvují vícehodinové masáže i každý den. Pro maséra i cyklistu je příjemnější a jednodušší masáž bez zbytečných překážek v podobě chlupů. Samozřejmě že i amatéři si po výkonu zaslouží masáž. Už záleží jen na nich, jestli si seženou ochotné maséry a masérky. 

Aerodynamika

Oholený cyklista je rychlejší než  neoholený. To je fakt dokázaný mnoha testy ve větrných tunelech. V jedné etapě tak může cyklista ušetřit několik minut, respektive tomuto času příslušnou energii. To je ve sportu, ve kterém často rozhodují o vítězech milimetry a setiny sekundy, silný argument. 

Estetika, styl

Vyrýsované svaly na nohou patří k přednostem cyklistů i cyklistek. Krása je sice subjektivní, ale zvýšení atraktivity je jeden z důvodů používání žiletky. Mimochodem, cyklista se na rozdíl od fotbalisty nemůže pyšnit například nejnovějším trendy účesem. Pod přilbou není vidět.

Tradice, týmový duch

Všechny výše uvedené důvody postupně vytvořily zvyk a tradici. Tak jako je pro hokejisty typické v play-off si neholit bradu, tak je pro cyklisty typické holit si nohy. Jde o součást cyklistické kultury a týmového ducha.

Když si Peter Sagan v průběhu sezóny 2016 neoholil nohy, okamžitě přilákal obrovskou mediální pozornost. Novináři, kolegové, fanoušci se ptali proč. Anebo se vyjadřovali, jestli je to ok. „Jsem  šťastný, že etapa byla zrušená kvůli sněhu. Aspoň mám konečně čas oholit si nohy,“ odpověděl Sagan dvěma větami všem.