Hudba na kole. Ano či ne? >

Približně každý čtvrtý cyklista poslouchá na kole hudbu. Vyplývá to z hlasování cyklistických nadšenců na našem Facebooku. Hudba nás dokáže motivovat i uklidňovat. Snižuje pocit  námahy, zvyšuje hladinu energie a vytrvalost. Nejen subjektivně. Dokazují to různé sportovní výzkumy a studie. Jenže na kole může být hudba nebezpečná, rušivá, a pro někoho i zbytečná.

Reproduktor, mobil, inteligentní přilba

Někteří cyklisti poslouchají hudbu prostřednictvím reproduktoru anebo mobilu přichyceného na řidítkách. V tomto případě můžete potěšit, rozesmát, ale i naštvat jiné členy civilizace, které v průběhu jízdy potkáte. Kolik stylů hudby a kolik lidí, tolik reakcí. Záleží na nastavení hlasitosti a prostředí, ve kterém jezdíte. Inteligentní přilby s bluetooth technologií a malými zabudovanými reproduktory představují další možné řešení. Pohodlné, bezpečné, ale finančně nejnáročnější.

Zřejmě nejpoužívanější možností jsou sluchátka.  A to buď sportovní sluchátka, která se nedávají přímo do ucha, ale zavěsí se na ně, nebo klasická sluchátka. „Poslouchám hudbu jen v jednom sluchátku a ne příliš nahlas. Vždycky poslouchám pravým uchem,“ popsal nám svoje jízdy jeden z fanoušků na Facebooku.

Jedno ucho a bez křiku

Jedno z doporučení při jízdě v provozu je právě neposlouchat hudbu levým uchem, které lépe vnímá okolní zvuky dopravních prostředků. Pokud tedy nejezdíte ve Velké Británii. Existují různá kvalitnější sluchátka, u kterých až tak nepoznáte rozdíl při zapojení jen jednoho ucha.

Doporučujeme také, abyste neposlouchali hudbu hlasitěji než je 60 % maximální úrovně hlasitosti přehrávače. Hlasitost lidské řeči se pohybuje na úrovni 40 až 60 decibelů. Hlasitá hudba vás může víc pohltit, a je to jakoby na vás někdo křičel z bezprostřední blízkosti. To není pro uši  zdravé.

Novou zajímavou příležitostí 21. století je poslech podcastů při jízdě na kole. Ať už o cyklistice nebo na jiné téma. Současně se přitom rozvíjí tělo i rozum.

Někteří z nás, cyklistů, používají sluchátko jen na zdvihání a rychlé řešení telefonních hovorů. Anebo posloucháme hudbu jen v lokalitách, kde je minimální riziko srážky s automobilem, turistou či divokou zvěří. Například na bezpečné cyklostezce na vodní přehradě.

Zvuky přírody, kola a vlastního dechu

„Já jezdím vždycky bez hudby. Rád poslouchám zvuky okolí. Ptáků a přírodu,“ prozradil nám jeden z nás, cyklistů, na Facebooku.    

Výhodami neposlouchání hudby na kole je větší bezpečnost, lepší koncentrace na přírodu či okolí nebo lepší soustředění na vlastní výkon. Je krásné jet klidným lesem. Poslouchat jen zvuky kola, vlastní dech a tep. Takže hudba na kole? Ano i ne. Hlavně ať si každou jízdu užijeme a bezpečně se vrátíme domů.