Znáte disciplíny cyklistiky? „Tanec“ i „skákání“

Tagy:
Znáte disciplíny cyklistiky? „Tanec“ i „skákání“>

První cyklistické závody se zřejmě konaly v roce 1868, kdy v Paříži vyhrál Angličan James Moore na bicyklu ze dřeva se železnými koly. Od té doby se sportovní cyklistika pořádně rozrostla. V roce 2023 se má ve skotském Glasgow uskutečnit revoluční mistrovství světa – 13 disciplín na jednom místě a s tisícovkou zúčastněných cyklistů.

SILNIČNÍ CYKLISTIKA

Nejstarší, globálně nejlépe financovaná a minimálně z pohledu počtu diváků nejpopulárnější disciplína cyklistiky. Silniční závody se dělí na jednodenní a etapové. Nejprestižnější jednorázové závody, takzvané klasiky, mají dlouhou tradici a v Evropě se jezdí zejména na dlažebních kostkách anebo prudkých kopcích, kterým se říká “bergy”.

Na etapových podnicích se kromě běžných etap s hromadným startem pelotonu organizují také individuální a týmové časovky. Etapovými vrcholy sezony jsou tři třídenní Grand Tour: Giro d'Italia, Tour de France a Vuelta a Espaňa. 

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Její kořeny také sahají do 19. století. Jezdí se na oválech, takzvaných velodromech, a to na krytých i otevřených. Cyklisti obvykle využívají kola s pevným převodem a bez brzd. Závody dráhové cyklistiky se dělí do tří základních skupin: sprintérské, vytrvalostní a kombinované. Disciplíny jsou individuální i týmové.

HORSKÁ CYKLISTIKA (MTB)

Zpopularizovala se až ve druhé polovině 20. století a má nejblíže k terénu a přírodě. Základní skupiny závodů jsou cross-country (XC), cross-country maraton (XCM), downhill (DH), four-cross (4X) a enduro (END).

Olympijská disciplína cross-country (XCO) se jezdí na dynamických okruzích s technickými i přírodními překážkami s délkou okolo 5 kilometrů. Cross-country maraton (XCM) je její prodĺouženou verzí s déĺkou od 60 do 160 kilometrů. Cross-country Eleminator (XCE) se jezdí extrémně dynamicky na trati dlouhé od 500 do 1000 metrů. V každém kole dva nejpomalejší jezdci vypadávají, dva nejrychlejší postupují dál. Až se nakonec rozhoduje ve čtyřčlenném finále. Poměrně mladou kombinací ostatních disciplín horské cyklistiky je enduro (END).

CYKLOKROS

Cyklokros je specifický tím, že sezona vrcholí v zimě. Jezdí se na krátkých okruzích se střídáním asfaltových, lesních a polních cest. Náročnost tratě místy nutí cyklokrosaře k absolvování části tratě běžecky s kolem na rameni.  

BMX

Disciplína Bicycle moto cross (BMX) se zrodila ve druhé polovině 20. století v USA. Zjednodušeně řečeno vznikla tak, že děti a teenageři se inspirovali motokrosem. Pro BMX jsou charakteristická malá kola a motokrosový styl dresů i okruhů. Na okruzích rozhoduje čas, zatímco při BMX freestyle na rampách mají hlavní slovo rozhodčí. 

TRIAL

Skákání s kolem po přírodních a technických překážkách. Na čas. Země anebo překážky se mohou dotýkat jen pneumatiky, jinak se připočítavají trestné body. 

KRASOJÍZDA

Tancování na kole. Krasojízda je spojením umění a sportu. V mnohém se podobá  krasobruslení nebo gymnastice. Jednotlivci, páry či týmy předvádějí choreografii na kolech za doprovodu hudby. Jejich výkony hodnotí rozhodčí. 

KOLOVÁ       

Občas se jí říká cyklobal či sálový fotbal na kolech. Exkluzívně mužská disciplína. Hrají dva proti dvěma a vyhrávají ti, kdo dostanou míč vícekrát do brány soupeře. Legendami tohoto sportu se v minulém století stali bratři Pospíšilovi, kteří vyhráli mistrovství světa dvacetkrát.

OSTATNÍ

Cyklistické ultramaratony, extrémně rychlé městské sjezdy či sjezdy na sněhu, duatlony a triatlony obsahující cyklistiku. Sportovní cyklistika má nekonečně mnoho zákoutí. Množství inspirativních lidských příběhů nabízí také paracyklistika, v níž se závody organizují hlavně na silnici a dráze.