MTB a podzim: Jak se obléct na horské kolo?

Tagy:
MTB a podzim: Jak se obléct na horské kolo?>

Ať se vám to líbí nebo ne (a mně tedy ne), zima už je za rohem, takže je čas vytáhnout oblečení pro horskou cyklistiku do chladného počasí. Zatímco někteří horští cyklisté se možná chystají vyměnit pneumatiky za lyže nebo snowboard, jiní (jako já) považují horskou cyklistiku za celoroční závazek.

Jízda v chladnějším počasí a na zablácených trailech však vyžaduje několik kousků výbavy, která bude odolná vůči povětrnostním vlivům a udrží vás v teple a suchu. Tlustší rukavice, dlouhé jezdecké kalhoty, nepromokavé boty a prodyšná bunda jsou skvělým doplňkem výbavy na horské kolo. Takže pokud se chystáte na jízdy v chladném počasí, čtěte dál a dozvíte se více o tom, co si obléct, aby vás chlad venku nezaskočil.

Bunda

Je to první věc, která vás napadne, když začne pršet, bez ohledu na aktivitu. Obecně platí, že při pohledu na nepromokavé bundy byste měli volit takový kousek, který zaboduje ve všech následujících kategoriích: prodyšnost, nepromokavost a odolnost, přičemž by vám neměla bunda bránit ve snadném pohybu. 

Pokud jde o prodyšnost a vodotěsnost, čím vyšší čísla najdete na bundě, tím lépe (např. 15 000 mm pro vodotěsnost a 10 000 m2 pro prodyšnost jsou vysoká čísla.) Přiznejme si to, pokud jedete v pořádném tempu v jakékoli bundě, budete se potit bez ohledu na hodnocení prodyšnosti, ale v tomto případě skutečně pomůže každá maličkost.

Bunda bude pravděpodobně ta nejdražší věc, kterou obohatíte váš podzimní cyklošatník. Dražší bundy jsou prodyšnější, zůstávají déle nepromokavé a obecně nabízejí střih, který zakryje i při pohybu na kole. To vše jsou věci, které vám pomohou regulovat teplotu uvnitř bundy a zajistí, že když podmínky zrovna nepřejí, udržíte si jednu z důležitých částí vašeho těla v teple.

Tip: Voděodolná bunda FOX RANGER 2.5-LAYER

Kalhoty

Nošení kalhot na horském kole se řídí mnoha stejnými pravidly jako dobrá bunda. Musí být prodyšné, nepromokavé, dobře padnoucí a odolné  tak, aby zvládly všechny ty zablácené kilometry. Nepromokavé kalhoty jsou nezbytností pro každého otužilého zimního jezdce. Nejen že vás ochrání před deštěm, ale také odrazí stříkající vodu z trailů. Zabraňují též pronikání nečistot a kamínků do treter, čímž udržují citlivé oblasti v co největším pohodlí.

Tip: Dlouhé kalhoty bez laclu Haven ENERGIZER LONG

Základní vrstva (termo tričko, vesta)

Základní vrstva je navržena tak, aby odváděla pot a vlhkost od pokožky a udržovaly nositele v teple a suchu. Také zachycují vrstvu vzduchu vedle pokožky, čímž zvyšují teplo. Přicházejí v řadě materiálů jako například syntetických, jako je směs polyesteru nebo přírodní vlny, například merino.

Základní vrstvy jsou obvykle dosti přiléhavé, aby odváděly pot a držely teplý vzduch tam, kde je potřeba, a jsou k dispozici v různých délkách rukávů. Obvykle mám v šatníku připravenou vestu bez rukávů pro jakékoli teplotní podmínky, ve kterých jezdím. Vesta je skvělá na dres s dlouhým nebo krátkým rukávem. Pokud se jedná o koupi jen jedné základní vrstvy, doporučuji si vybrat merino vlnu s dlouhými rukávy, která skvěle funguje, je jemná a na dotek přizpůsobivá. 

Tip: Cyklistické tričko s dlouhým rukávem Holokolo WINTER BASE LAYER 

Ponožky

Existují dvě nejpopulárnější možnosti, nepromokavé ponožky nebo jednoduché merino ponožky. První vodotěsná varianta je navržena tak, aby zabránila dešti, druhá varianta jsou běžná ponožky s vlastnostmi materiálu, které udrží vaše nohy v teple, budou mokré, ale až se budete pohybovat, budete v teple.

Merino ponožky jsou skvělou volbou, pokud nechcete nosit mnoho látky na chodidle, což je u vodotěsných ponožek běžné. Ale můžete je nosit po celý rok, snáze se myjí, suší a možná zjistíte, že vaše nohy udrží v teple stejně jako vodotěsné alternativy.

Tip: Cyklistické ponožky klasické Castelli QUINDICI SOFT MERINO

Rukavice

Na trhu seženete „vodotěsné“ rukavice v různých stylech, ale podle mých zkušeností zůstávají takové rukavice jen zřídka zcela vodotěsné po celou dobu jízdy. Kombinace mnoha švů a hodně pohybu bohužel způsobí to, že voda brzy pronikne dovnitř. Rukavice označované jako nepromokavé mohou být také dost tlusté a objemné, což je v pořádku, pokud se nesnažíte o přílišnou obratnost při brzdění, ale obecně množství materiálu obvykle škodí a zabraňuje v tom, abyste na rukou dobře cítili brzdové páky pro bezpečnou jízdu.

Existují ovšem i jiné možnosti jako například zimní rukavice, které jsou odolné vůči větru. Ty ochrání vaše ruce, které bývají často velmi nehybné, pokud je delší dobu vystavujete studenému větru a zároveň nejsou tak objemné. Hledejte takové rukavice, které nemají příliš mnoho vycpávek na dlani, díky čemuž ještě více snížíte nežádaný objem. Doporučuji si koupit dva páry a jeden si nechat v balení pro případ nouze.

Tip: Cyklistické rukavice dlouhoprsté Holokolo NEAT WINTER