3 tipy při nákupu cyklistických brýlí

Tagy:
3 tipy při nákupu cyklistických brýlí>

I když by se to mohlo zdát nováčkům v cyklistice divné, mnoho ostřílených jezdců používá brýle po celý rok – nejen když je slunečno. Je všeobecně známo, že o oči je třeba se dobře starat. Koneckonců to jsou citlivé orgány a drtivá většina informací přijatých lidským mozkem je přijímaná očima. Brýle nám nabízejí extra ochranu – nejen před škodlivými UV paprsky, ale také před hmyzem, prachem, špínou, deštěm, sněhem atd.

Kromě ochrany očí mohou brýle také snižovat bolesti hlavy způsobené mžouráním do slunce. Dobré brýle snižují působení slunečního záření a poskytují kontrast a jas, abyste dobře viděli například na výtluky na cestách, které jsou překryté stíny stromů a tím předešli nebezpečným situacím.

Navíc je design cyklistických brýlí navržený tak, aby vám perfektně seděly na hlavě a úplně překrývaly vaše oči, takže je chrání ze všech úhlů. Pokud vám brýle skutečně dobře sedí a vytvářejí harmonii s vaší přilbou, tak jsou na hlavě úplně stabilní, což znamená, že sedí i při jízdě po nerovném terénu.

Cyklistické brýle jsou navíc extrémně lehké, aerodynamické a odolné a u většiny modelů si můžete přizpůsobit nosník tak, aby vám opravdu seděly jako ulité.

Na co se tedy zaměřit při nákupu cyklistických brýlí?

ČOČKY

Nejdůležitější část brýlí jsou čočky. Na stránce Holokolo si můžete vybrat hned z několika možností:

Vyměnitelné čočky – takové brýle poskytují ochranu do různého počasí, a i když mají malou nevýhodu v tom, že asi pravděpodobně nikdy nebudete s sebou nosit všechna tři sklíčka, doma před jízdou si můžete vybrat ty nejvhodnejší podle počasí. Sada nejčastěji obsahuje:

  • Tmavé čočky vhodné do slunečného počasí, které chrání vaše oči před UV zářením.
  • Žluté nebo ružové čočky, které jsou vhodné do oblačného a polooblačného počasí. Ty mají za účel rozzářit šedivé okolí a přidávají kontrast a světlo.
  • Průsvitné čočky jsou ideální do upršeného, sychravého počasí nebo na jízdy ve tmě.

Fotochromatické čočky – automaticky mění svůj odstín v závislosti na úrovni expozice světla. Ano, za tuto technologii si připlatíte. Avšak je vhodná a vyplatí se těm, kdo jezdí často v proměnlivých podmínkách. Předtím, než investujete do brýlí s fotochromatickými skly, si však ověřte u prodejce rozsah zatmění a zesvětlování, abyste potom nebyli zklamaní. Mnohdy takové brýle nemají až takový světelný rozsah, jaký byste očekávali.

Polarizované čočky – obsahují laminovaný filtr, který umožňuje průchod jen vertikálně orientovanému světlu. Tím blokuje horizontální světlo, takže oslnění je téměř eliminované. Jsou vhodné hlavně ke snížení oslnění od povrchů jako jsou voda, sníh a sklo. Je to proto, že odlesky z oslnění zkreslují skutečnou barvu předmětů a tím ztěžují jejich rozlišování.

Polarizované sluneční brýle mohou být obzvlášť užitečné při určitých sportech (mezi ně samozřejmě patří i cyklistika) a také při řízení vozidla, protože pomáhají zvyšovat viditelnost a tím se vyhýbat možným rizikům. 

 

RÁMEČEK

Jak jsem se už zmínila, brýle vám musí sedět jako ulité. Před nákupem je vhodné si vyzkoušet několik typů rámečků, odborně řečeno obrub, a osobně bych doporučila brýle si vždycky vyzkoušet i s přilbou, abyste se ujistili, že si navzájem nebudou překážet, což by při jízdě určitě způsobovalo nemalé nepříjemnosti.

Rámeček by měl být lehký, flexibilní a pevný a brýle musí sedět na hlavě i při pohledu dolů i když zatřepete hlavou. Prostě byste ani neměli vědět, že je máte na hlavě, a zároveň musí zůstat vždycky na místě.

Na stránce Holokolo máte na výběr ze tří různých možností: celorámečky, polorámečky nebo bezrámečkové brýle. Je na vás, jaké si vyberete, ale pokud bych vám měla nějaké doporučit, tak čím větší, tím lepší. Záleží však nejen na osobním vkusu, ale hlavně aby vám brýle dobře seděly.

Kromě agresivnějších sportovních designů jsou k dispozici i takzvané lifestylové nebo imidžové brýle, které možná nemají tolik výhod při sportovním výkonu, ale jsou flexibilnější a můžete je nosit i při běžných činnostech.

DALŠÍ „VYCHYTÁVKY“

Ceník brýlí má opravdu širokou škálu, takže záleží na vašem rozpočtu, jaké brýle si vyberete. Čočky jsou obvykle tou nejdražší částí brýlí – nejlepší čočky nenabízejí jen výjímečnou viditelnost, ale také vlastnosti jako oleofobní ošetření*, větrací otvory proti zamlžování, a navzdory tomu jsou odolné vůči poškrábání při nárazu. Ty nejdražší brýle nabízejí extrémně lehké rámečky (některé jsou dokonce vyrobené z karbonu), a jejich stranice se dají ohnout za uši, takže si je můžete perfektně přizpůsobit podle velikosti hlavy a současně jsou taky odolné a jen tak se nepoškodí ani při pádu.

Nezapomínejte však, že ani ty nejdražší brýle vám nemusí úplně dobře sedět. A proto raději vyzkoušejte víc druhů a designů, zvažte, na jaký druh cyklistiky je budete využívat a do jakých podmínek.

*Oleofobní / hydrofobní nebo hydrooleofobní ošetření čoček je vnější povrchový nátěr ze speciální chemické sloučeniny, která odpuzuje nečistoty a zabraňuje jejich usazování na čočce.