Jak si správně vybrat cyklistický batoh?

Tagy:
Jak si správně vybrat cyklistický batoh?>

Výběr správneho cyklistického batohu závisí do velké míry na vašich záměrech, jaký typ cyklistiky preferujete. Poloha těla člověka při jízdě na kole se v mnohém liší od chůze, turistiky, běhu atd. Pamatujte si, že batoh, který kupujete, slouží cyklistickým účelům, takže byste se měli pokusit najít batoh speciálně navržený pro tento účel.

Batoh pro cyklisty má mít správnou ergonomií, která zabezpečuje pohodlí cyklisty a stabilitu batohu. 

HORSKÁ CYKLISTIKA (MTB)

Batohy na horská kola mají oproti běžným batohům pro cyklisty jednu hlavní výhodu - mají jedny z nejlepších systémů upnutí na trhu. Při jízdě v terénu se jezdci musí pohybovat na kole, aby udrželi rovnováhu a těžiště na správném místě. Tento pohyb jezdce vede designéry batohů k výrobě systémů, které udržují batoh na svém místě, ať už se děje cokoli. Výsledkem je, že kvalitní batohy na horská kola objímají tělo jezdce a jsou vybaveny nastavitelnými pásy s hrudními, ramenními a bederními popruhy.

SILNIČNÍ CYKLISTIKA

Silniční cyklisti jen zřídka využívají batohy, protože všechy potřebné věci se obvykle vejdou do kapes dresů. Pokud však přece jen potřebujete úložný prostor navíc, pravděpodobně budete hledat lehký batoh s hydratačním vakem. Primární výhodou je nízká hmotnost. V případě těchto typů batohů nebudete toho tolik nosit a nejdůležitější bude snadný přístup.

 

DOJÍŽDĚNÍ DO ZAMĚSTNÁNÍ, ŠKOLY ČI JINÉ LOKÁLNÍ PŘESUNY

Pokud se má váš batoh používat na cesty do školy anebo do kanceláře, obstarejte si takový, který je na to určený. Batohy obvykle obsahují polstrované přihrádky na notebooky a tablety. Také mají tendenci obsahovat organizéry na pera, papíry a různé další předměty. Když je tento typ batohu naložený, ujistěte se, že se v něm jezdí pohodlně. Systém popruhů u těchto batohů je obvykle dobrý ale ne vynikající. Pokud vede vaše jízda nerovným terénem a vyžaduje velké pohyby těla, poohlédněte se radši po batozích pro bikery.

JAK VELKÝ BATOH POTŘEBUJETE?

Pravděpodobně nejdůležitější věcí, na kterou je třeba myslet při výběru cyklistického batohu, je velikost.

 

Při jízdě na kole se musíte cítit pohodlně. Příliš velký batoh může způsobit tření o zadní pneumatiku, anebo vás může nutit do nepříjemné polohy těla. Opravdu si musíte promyslet, jakou velikost potřebujete mít, aby se do něho vešla všechna potřebná výbava.

 

Určitě jste si všimli, že většina batohů nese označení v litrech. Můžete jednoduše použít následující seznam jako rychlého průvodce:

 

10 - 15l = malé, kompaktní

16 - 20l = střední velikost

20 - 30l = velké

30l a víc = pravděpodobně příliš velký na bike

 

„VYCHYTÁVKY“

Na výběr jsou „stovky“ funkcí jako například:

 

Kapsa na notebook

Jak už bylo řečeno výše, lidé často nosí notebooky a tablety do zaměstnání a školy. Mnoho batohů má polstrované kapsy, které chrání vaše elektronické miláčky. Do standardní přihrádky na notebook se vejdou až 15palcové notebooky.

 

Kapsa na brýle

Mnoho batohů má praktickou speciální kapsu na uskladnění brýlí. Tyto kapsy jsou podšité měkkými látkami, aby se skla vašich brýlí nepoškrábala a dostatečně je ochránila.

Pláštěnka

Dešťové přikrývky chrání batoh před deštěm anebo jiným povětrnostním nešvarem a vaše uložené věci zůstanou suché. Další vychytávkou integrovaných dešťových přikrývek je, že také mají reflexní prvky, které vám zajistí bezpečnost. 

Přihrádky na fotoaparát

Fotografové i kameramani budou mít radost z rozdělovačů a speciálních přihrádek, které zajistí bezpečnost jejich fotoaparátů a objektivů. Zpravidla se nacházejí jen v batozích specificky určených  pro fotoaparáty.

Reflexní prvky a připevnění světel

Pokud jezdíte dříve, než vyjde slunce anebo potom, když zapadne, je důležité vzít v úvahu reflexní prvky. Když vás tedy v noci osvítí auto, světlomety způsobí, že reflexní detaily budou odrážet světlo dozadu, takže vás řidič uvidí. Upevnění světel na batoh umožňuje použití světla, které zůstane na vašem batohu i v náročném technickém terénu - světla jednoduše zůstanou na svém místě a nestane se, že je potom musíte sbírat rozsypané na silnici. 

 

Hydro-vak

Batoh s prostorem na hydratační systém je ideální pro lidi, kteří nechtějí nosit lahve s vodou. Některé batohy jsou skutečně vybavené hydratačním systémem, zatímco jiné mají pro ně jen přihrádku. Nezapomeňte si to tedy před koupí zkontrolovat. Hydratační vaky se dodávají také v mnohých různých velikostech, takže se rozhodněte, kolik vody si myslíte, že budete potřebovat, abyste si mohli koupit takový, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Voděodolnost/Vodotěsnost

Výše jsme hovořili o nejběžnějších přídavných vlastnostech batohů, ale velmi důležitou a specifickou vlastností je vodotěsnost anebo voděodolnost.

Nejprve na toto téma několik otázek na zvážení:

  • Žijete ve vlhkém podnebí?
  • Prší stále, když jste na kole?
  • Přepravujete věci, které může voda snadno poškodit, například elektroniku?
  • I když to není často, přinutí vás možnost deště přehodnotit vaši jízdu na kole?

Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli kladně, musíte zvážit, jak odolný by měl být váš batoh.

Voděodolné batohy vydrží slabý déšť a po krátký čas udrží obsah batohu v suchu. Jsou funkční pro většinu lidí, které zastihne na biku občasná přeháňka. Avšak vodotěsné batohy mají často potažené  zipy a syntetické tkaniny, které zaručují, že se vám do batohu nedostane voda. Když převážíte na kole drahá zařízení jako fotoaparáty anebo notebooky, doporučuju zvážit vodotěsnou variantu batohu.

Některé batohy jsou vybavené dešťovou přikrývkou, jak jsem se už zmínil výše. I když to není taková výhoda jako plně vodotěsný batoh, dešťová přikrývka udrží váš obsah v suchu bez ohledu na to, co se děje. Vytáhnout a navléct přikrývku na batoh je trochu trápení, hlavně když vás zastihne rychlá přeháňka. Když se však jedná o běžný déšť, přikrývka může být jedinou ochranou, kterou právě potřebujete.

Stejně jako většina nákupů, také ruksak na kolo si vyžaduje hodně individuálního přemýšlení, aby si každý mohl zvolit ten pravý. Pamatujte, že jízda na kole je také o tom, jak zůstat fit a užít si pohodlnou jízdu. Vyberte si kvalitní batoh na kolo a dobře ho využijte!