Proč nosit termoprádlo a jak se o něj starat?

Tagy:
Proč nosit termoprádlo a jak se o něj starat?>

Termoprádlo anebo funkční spodní prádlo se doporučuje nosit jako spodní vrstvu pod vaše sportovní oblečení, ať už je to cyklistický dres nebo lyžařské oblečení, ale je také skvelé na nespočetné množství jiných sportů, jako například na běhání, turistiku, běžkování atd., ale i na běžné nošení či rekreaci.

Úlohou číslo jedna pro termoprádlo je odvádění potu od těla, či už formou předávání další vrstvě oblečení nebo odpařování vlhkosti do vzduchu. Polypropylenová vlákna jsou antialergická, odolná vůči plísním a bakteriím a lidská pokožka je dobře snáší. Polypropylen velmi málo absorbuje tekutinu, má nízkou hmotnost a tepelnou vodivost. Vlákna jsou pevná a udržují si příznivý mírně záporný elektrický náboj. Jsou chemicky odolná, proto je není možné ani povrchově barvit. Navíc, jak termoprádlo obsahuje karbonová vlákna, tak přiměřeně udržuje teplotu vašeho těla. Můžeme ho rozdělit na tři kategorie podle ročního období:

  • LÉTO – takové termoprádlo je navržené do největších veder, kdy teplota a vlhkost vzduchu zabraňují dýchání vaší pokožky. Materiál je většinou síťkovaný a extrémně lehký a slouží jako mezivrstva oblečení, čímž také zabraňuje nepříjemnému škábání a  otlakům zpoceného a mokrého oděvu. Prádlo odvádí pot navenek a tím vytváří pocit sucha. Podívejte se například na BIOTEX POWER alebo SIX2 SMR2.
  • 4 SEASONS – tyto produkty jsou určené na nošení po celý rok a zpravidla jako spodní vrstva, která je přímo v kontaktu s pokožkou. Mají vynikající izolační a prodyšné vlastnosti, udržují pokožku v suchu, eliminují vlhkost a s tím spojený pocit mokrého oblečení. Tím také zabraňují náhlému ochlazování a pocitu zimy, když skončíte s aktivitou a zpocené prádlo rychle vychladne. Vyberte si ze široké nabídky střihů a barev na našem webu, či už s krátkým rukávem, jako například tričko BIOTEX HIGHTECH WARM anebo s dlouhým rukávem – tričko SIX2 TS2.
  • ZIMA – toto prádlo je navržené na nošení v nízkých teplotách (pod 5°C), abyste nemuseli měnit vaši vzácnou energii na ohřívání těla. V takových podmínkách je potřebná spodní vrstva oblečení, která nejenže udržuje teplotu těla, ale také odvádí pot bez toho, aby ho vsakovala do sebe. Takové termoprádlo má zpravidla husté a pevné vlákno, čímž zaručuje termoregulaci a když se do materiálu přidá Merino vlna, tak by určitě nemělo chybět ve vaší základní výbavě. Doporučujeme BIOTEX CUBIC LONG tričko anebo SIX2 SERAFINO MERINO. 

ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA

Při běžném nošení stačí termoprádlo přeprat ručně ve vlažné vodě bez použití jakýchkoli prostředků, vyždímat a nechat uschnout. Protože vlákno téměř vůbec neabsorbuje tekutinu, rychle uschne.

Pokud máte přece jenom pocit, že je prádlo špinavé a chcete ho vyprat v pračce, vždy si v první řadě prostudujte etiketu se symboly údržby vytištěnou nebo našitou na prádle. Termoprádlo perte při maximální teplotě 40°C. Používejte speciální prostředky určené na praní termoprádla a nepoužívejte aviváž – v opačném případě způsobíte opotřebování a snížení výkonu vlákna. Termoprádlo se doporučuje prát na rubové straně, nejlépe ve speciálních sáčcích na praní, které ochrání vaše prádlo před případným zatrhnutím zipy nebo jinými kovovými anebo plastovými nášivkami. Funkční prádlo můžete ždímat v pračce.