Jak naučit dítě jezdit na kole?>

Poprvé usednout na kolo a rozjet se, poprvé vidět vlastní dítě při jízdě na kole. To jsou významné životní okamžiky. Rodiče ale stále dělají různé chyby.

Většina dětí je připravená naučit se jezdit na kole už ve věku okolo čtyř let, pokud jim dospělí pomohou. Shrnuli jsme pro vás základní doporučení.

V první řadě se psychicky nalaďte na správnou vlnu. Učte dítě trpělivým, povzbuzujícím a hravým způsobem. Dítěti také můžete pomoct, když vidí jak na kole jezdí rodiče anebo jiné děti.  Za druhé, vyberte vhodné místo. Klidný park anebo uličku s dostatečným prostorem a ideálně s hladkým asfaltem.

Bez pomocných koleček

Základem je, aby se dítě naučilo pracovat s rovnováhou. Proto nedoporučujeme starou metodu namontování pomocných koleček na jízdní kolo. Dítěti můžete dát nejprve odrážedlo, koloběžku, respektive udělat odrážedlo z  kola odmontováním pedálů.

Vyberte pro dítě vhodnou velikost kola, tak aby dosáhlo na zem a zároveň nemělo sedlo příliš nízko, což by vedlo k nepřirozené poloze při šlapání. Samozřejmě, povinnou výbavou je dětská cyklistická přilba. Vhodné jsou i cyklistické rukavice a důležitá je pevná obuv. Případně můžete vašemu drobečkovi obléct dětský cyklistický dres.

A teď k samotné praxi. Nedržte kolo za sedlo anebo řídítka z boku. Postavte se za dítě, nad zadní kolo a buďte připravení ho zachytit do náruče při prvních pokusech. Pomozte dítěti uvolnit se a procítit, jak kolo reaguje na nakláňění.

Postupně ho nechávejte procítit první vlastní šlapání do pedálů v pomalé rychlosti. Odhadnout sílu brzdění se dítě dobře naučí za chůze, když drží kolo z boku. Tak a teď už jen hodně  trpělivosti a opakovaní.