Ako si vybrať GPS cyklopočítač pre tréning a navigáciu?

Tagy:
Ako si vybrať GPS cyklopočítač pre tréning a navigáciu?>

Časy těžkopádných počítačů na kolech s překážejícími dráty a magnety na kolech jsou dávno pryč. Dnešní GPS cyklopočítače disponují moderním designem a nejnovějšími technologiemi GPS, které získávajú údaje přímo ze satelitů létajících nad Zemí a bezdrátově komunikují s inteligentními senzory kdekoli na kole anebo vašem těle.

Čeho si všímat při koupi prvního cyklopočítače?

Mapy a navigace

Většina cyklistických počítačů nabízí určitou formu zobrazování map na obrazovce a jsou taky schopné poradit si s podrobnější navigací. Většina z nich vám také umožní předběžně nahrát trasy, na kterých se chystáte jezdit a některé vám dokonce umožní měnit trasu během jízdy. Při pravidelných jízdách v blízkosti domova pravděpodobně tyto mapové a navigační funkce nevyužijete. Jenže v případě, že plánujete dobrodružství v dalekých a neznámých oblastech, získají na významu. Předtím než zaplatíte 500 eur za plnohodnotnou navigační jednotku, zvažte, kolikrát tuto funkci využijete. Netřeba však zapomínat i na jiné vychytávky, které vám při delších výjezdech mohou pomoci a nepokazí vám zážitek z jízdy. Mohou to být kvalitní brýle, které dostatečně ochrání zrak. Anebo kvalitní cyklo oblečení, které Vám pomůže překonat nečekaně nepříznivé povětrnostní podmínky jako je déšť a vítr.

Baterie

Pokud plánujete strávit dlouhé hodiny v sedle, budete se muset poohlédnout po cyklopočítači s delší výdrží baterie. Většina cyklistických počítačů vydrží až 18 hodin, což by mělo být dostačující pro každého bikera. Pro každý jeden model je uváděná výdrž baterie. Životnost baterie může ovlivňovat mnoho faktorů: jas obrazovky, interval zaznamenávání trasy, připojené senzory, propojení se smartfonem a dokonce i to, co je na obrazovce - neustále aktualizovaná barevná mapa čerpá víc energie.

Kompatibilita senzorů a snímačů

Může se jednat o externí monitor srdečního tepu anebo snímač kadence, v každém případě musíte zkontrolovat schopnost cyklopočítače připojit se ke snímačům a zařízením. Některé umožňují připojení jen jednoho současně, většina však umožňuje více připojení pomocí protokolu ANT+ anebo Bluetooth.

Konektivita s mobilním telefonem

Připojení k mobilnímu telefonu je žádoucí z více důvodů. Mnohé modely značek cyklopočítačů nabízejí připojení Bluetooth. Zahrnují funkce jako je ovládání hudby, zobrazování přicházejících hovorů a textových zpráv, notifikace a dokonce také možnost nahrávat údaje o jízdě do cloudu. Samozřejmě je vhodné mít mobilní telefon uložený u sebe vhodným způsobem. Když jezdíte na silnici, určitě přijde vhod cyklistický dres se zipem, kde si bezpečně svůj mobil zapnete a nestane se, že by se cestou někde vytřásl. Druhou variantou je kapsička pod sedlo, do které se už dá vložit více doplňků a nemusíte všechno vozit po kapsách dresu. Pokud rádi brázdíte lesy a traily, vhodným společníkem je batoh, který obsahuje speciální přihrádku na uložení telefonu, aby nedošlo k jeho poškození.

Jaký GPS cyklopočítač bych si vybral já?

Na trhu s cyklistickými GPS počítači dominují značky jako Garmin, Wahoo, Polar, Bryton, Suunto, Lezyne. Tím, že jezdím víc MTB, vybral bych si cyklopočítač, který má potenciál v mapových podkladech, protože v lesích nevede vždy jasná cesta, anebo existuje příliš mnoho možností kudy dál, a vy nemáte v podmínkách špatné viditelnosti možnost rozeznat dostatek orientačních bodů. Proto bych volil cyklopočítač s přesnými mapovými podklady.

Další mojí podmínkou by bylo, že bych si mohl stáhnout různé trasy/traily z online sítí (Strava, Trailforks) do cyklopočítače. Některé populární cyklistické a trailové portály poskytují stáhnutelné údaje o trasách (ve formě souboru GPX) a důležité trasové body. Některá zařízení dokonce nabízejí informace o kavárnách, obchodech s bicykly a nemocnicích v okolí, případně i o jiných cílech, když jezdíte v místech, kde se nacházejí všelijaké pozoruhodnosti.

Dalším pozitivním využitím GPS cyklopočítačů je bezpečnost. Některé modely mají schopnost posílat přesné souřadnice, kde se nacházíte, vašim zvoleným kontaktům, což může velmi urychlit záchranu v případě úrazu anebo nehody.

Podobně jako většina elektroniky i cyklistické GPS počítače se vyvíjejí a rychle mění. Objevují se neustále nové modely, ale i ty stávající modely získávají nové funkce prostřednictvím aktualizací. Základní funkce typického cyklistického počítače - zobrazování rychlosti, vzdálenosti, času, nadmořské výšky, kadence a tepové frekvencee - se za řadu roků ovšem nezměnily. Kromě těchto základních funkcí se ale objevují nadstandardní funkce, kde se značky snaží přinutit vás, abyste si koupili jejich produkt, anebo inovovali své vybavení a pořídili si jejich nejnovější model. Některé z těchto funkcí jako například navigace, detekce nehod, spárování smartfonů či zabudovaný koučing, mohou zlepšit vaši bezpečnost, kondici a celkový požitek z jízdy. Před investicí do drahého cyklopočítače, který má mnoho funkcí, a které nikdy nepoužijete, zvažte svoje potřeby.

 

Nejčastější používané pojmy při výběru GPS zařízení:

ANT +

Nejběžnější bezdrátový protokol používaný v cyklistice ke komunikaci mezi senzory, jako jsou měřiče výkonu, kadence, monitory rychlosti a srdečního tepu a zařízením hlavní jednotky.

Barometrický výškoměr (barometr)

Tam, kde některá zařízení používají na odhad výšky nadmořskou výšku mapy, používají kvalitnější zařízení barometr k přesnému měření nadmořské výšky. U některých zařízeních se používá také k přesnějšímu sledování souřadnic.

 

Bluetooth

Forma samostatného bezdrátového přijímače / vysílače, která je standardem v technologii inteligentních telefonů. V poslední době je stále populárnější v jednotkách GPS k synchronizaci s telefony.

 

GLONASS

je zkratka pro Global Navigation Satellite System, poskytuje alternativní satelity k GPS (Global Positioning System). Jednotky, které nabízejí GLONASS, mají často spolehlivější pokrytí a zaznamenávání map společně s rychlejším spouštěním.

 

IPX7

Týká se to odolnosti proti vodě. IPX7 je obvyklý standard mnohých elektronických zařízení a znamená, že zařízení vydrží náhodné vystavení vodě až do hloubky jednoho metru po dobu až 30 minut. To znamená, že jeho použití v dešti nemusí vzbuzovat obavy.