Aby vám na biku neomrzly prsty na rukou

Tagy:
Aby vám na biku neomrzly prsty na rukou>

Ráda bych navázala na svůj předchozí blog o návlecích na tretry do nejchladnějšího počasí. Uznávám, že hrubé zimní rukavice jsou na biku pořádná otrava (pokaždé je třeba je vysvléknout, když chcete použít telefon, anebo sníst tyčinku za jízdy), ale bez nich bychom daleko nedojeli. Hlavně když je venku pořádná kosa a teplota klesne pod nulu. Můžete mít tu nejlepší výbavu, ale podobně jako u návleků na tretry, jak vám je zima na prsty na rukou, asi to rychle otočíte a zalezete někam do teploučka.

V Holokolo nabídce máme několik zimních rukavic, teď vám do detailu představím pět nejprodávanějších.

CASTELLI ESTREMO

 

Nejteplejší rukavice od italského výrobce Castelli, vyvinuté do nízkých teplot a zlého počasí (výrobce uvádí teplotní rozsah od -5°C do 5°C). Vrchní část rukavice je z vodě a větruodolného GORE-TEX INFINITUM™ X-Fast materiálu. Dlaň je z flísu, který je téměř úplně pokrytý silikonovým potiskem, což zaručuje dobrý grip (uchopení řídítek).

Rukavice mají froté palec, což se určitě hodí, když vám začne téct „soplík“. Další výhodou je široký suchý zip na zápěstí na zjednodušené stahování z rukou a následné natahování i během jízdy. Tento model má ve výbavě také naše Liv, která ho otestovala i během dlouhých zimních výjezdů v mínusových teplotách. Přestože rukavice působí na první pohled dost robustně, nijak neomezují citlivý pohyb prstů při brzdění či přehazování.

Jedinou věc, kterou bych těmto rukavicím vytkla je, že nemají žádné reflexní prvky. Zima a tma jdou přece ruku v ruce a bezpečnost by vždy měla být na prvním místě.

Cena: 2570 CZK

SANTINI VEGA EXTREME

 

Rukavice, které mají velmi mnoho výhod, ale i nevýhod. Vnější vrstva je vyrobená z PU (polyuretan) materiálu, který je úplně vodě a větruodolný. Vnitřní vrstva je z příjemného Super-Roubaix flísu. Podle výrobce jsou tyto rukavice určené do nejdrsnějších podmínek – větru, deště, mrazu (teplotní rozsah od -8°C až 5°C!). To však neplatí, když nemáte pod těmito rukavicemi také spodní vrstvu. Výrobce doporuje Santini Alpha rukavice, které jsou vyrobené z tkaniny ALPHA® od POLARTEC®. Tyto rukavice momentálně nemáme skladem, můžete je však nahradit rukavicami Six2 GLX, GLX MERINOS, anebo Biotex WOOL EFFECT.

Další výhody: materiál je velmi tenký, připomíná neoprén. Díky tomu máte velmi dobrou kontrolu nad řídítkami při přehazování či brzdění. Santini logo na vrchní části je reflexní. Rukavice nemají žádný silikonový potisk na dlani, což na první dojem může působit, že budou na řídítkách klouzat. Avšak materiál velmi dobře přiléhá, takže silikon není v tomto případě potřebný.

Nevýhody: rukavice nemají froté palec, takže při utírání potu či jiných „tekutin“ byste měli smůlu. Mohou být velmi otravné při navlékání, hlavně u cyklistů s širokým zápěstím, protože nemají suchý zip ani žádný jiný patent. Což je dost nešťastné, když chcete například telefonovat (samozřejmě ne během jízdy – to se nedělá). Pokud nechcete váš smart telefon ovládat nosem, musí jít rukavice dolů.

Cena: 1530 CZK

 

BIOTEX EXTRAWINTER

 

Tyto rukavice jsou asi z dnešní nabídky nejlepší, co se týká poměru cena / výkon. Velmi slušně splňují všechny požadavky, které se vyžadují od zimních rukavic. Jsou vyrobené z 90% polyesteru a 10% nylonu. Žádné speciální technologie nejsou uvedené, avšak podle italského výrobce Biotex jsou vhodné až do -10°C. Mají reflexní potisky na ukazováku a prostředníku, logo Biotex na vnější boční straně a ještě i na suchém zipu na zápěstí. Na vnitřní straně obou ukazováčků je našitý (asi koženkový) kousek materiálu, který umožňuje ovládání smart telefonu. Zapínání je na suchý zip a rukavice se nasazují a vysvklékají  opravdu lehce. Dlaň má silikonový potisk kvůli zlepšení gripu. Palec je flísový a dobře saje pot. Můžete si vybrat ze tří barevných kombinací: černá se šedou, černá s modrou, černá se žlutou.

Jediná věc, kterou bych těmto rukavicím vytkla, je velikost. Ale na to jsme už u italských výrobků zvyklí. Stačí si objednat o číslo větší velikost a bude to ok. Já normálně nosím velikost S, anebo M, a u těchto rukavic jsem potřebovala L.

Cena: 1170 CZK

 

CASTELLI MORTIROLO

 

Rukavice jsou vyrobené z GORE-TEX INFINITUM™ WINDSTOPPER® tkaniny, která je mimořádně větruodolná, zatímco udržuje vaši pokožku v teple a zaručuje prodyšnost. Co se výstelky týče, jsou použité dva druhy flísu – jemnější na spodní části a o něco „huňatější“ na vrchní části. Tyto rukavice jsou i podle výrobce vhodné do mírnějších podmínek (od 7°C do 15°C), ale mají množství jiných výhod. Jsou velmi dobře propracované se šikovnými detaily. Největší výhodou těchto rukavic je podle mě nepremokavý YKK® zip, který, jak vidíte na obrázku, jde krížem od palce až po zápěstí. Díky tomu se rukavice navlékají a vysvklékají skutečně velmi snadno. Reflexní logo Castelli na ukazováku a GORE-TEX INFINITUM™ logo na zápěstí jsou dostatečné. Rukavice mají na dlani dlouhé silikonové pásky, které zaručují dobrý grip. Taktéž na vnitřní straně ukazováku a prostředníku jsou dlouhé silikonové pásky – na to jsem se těšila, protože jsem si myslela, že budu umět ovládat touch screen na svém telefonu, ale bohužel, opak je pravdou. Tyto pásky jsou tam kvůli gripu a ne na ovládání telefonu. Rukavice jsou mimořádně lehké (79 g) a můžete si vybrat ze tří barevných kombinací: light black, saville blue a dark grey se zeleným zipem.

Cena: 1950 CZK

 

ALÉ WINTER

 

Univerzální zimní rukavice vhodné do teplot od -2°C do 8°C. Vrchní část rukavice je vyrobená zo 100% polyesteru, dlaň je ze 100% polyamidu, který připomíná semiš. Výstelka je taktéž ze 100% polyesteru podobnému flísu. Rukavice mají křiklavě žluté detaily, avšak vůbec žádné reflexní prvky. Na konci obou ukazováků je příšivka z jakéhosi materiálu, díky kterému je možné ovládat touch screen na smart telefonu. Zapínání je na suchý zip a rukavice se navlékají a vysvlékají relativně lehce. Na dlani je silikonový potisk a dokonce i gelová výstelka. Rukavice nemají froté palec. Za mě poměr cena / výkon není úplně nejlepší.

Cena: 1790 CZK