Jak správně vybrat rukavice?

Tagy:
Jak správně vybrat rukavice?>

Výběr cyklistických rukavic je často podceňován nebo dokonce opomíjen. Přestože se jedná o zanedbatelný kousek oblečení v porovnání se zbytkem výbavy, je vhodné si dát při výběru záležet. Proč vůbec rukavice na kolo nosit?

Cyklistické rukavice slouží jako základní bezpečnostní prvek ochraňující vás před nechtěným pádem způsobeným potícími se dlaněmi, které při držení řídítek kloužou. Když už k pádu dojde, patří mezi lidské instinkty dát před sebe ruce. Nezáleží na tom, zda jedete po silnici nebo v terénu, v obou případech způsobí odřené dlaně mnoho nepříjemné bolesti. Dalším důvodem, proč mít cyklistické rukavice oblečené, jsou otlaky a puchýře, které vznikají po delší době držení řídítek. Nejdůležitějším, a zároveň také nejaktuálnějším důvodem, proč mít cyklistické rukavice, je ochrana před prochladnutím rukou. Pokud je vám totiž zima na ruce, způsobí to pocit chladu na celém těle, kvůli čemuž se vaše projížďka velmi znepříjemní.

Správná velikost rukavic

Velikost rukavic na kolo je zásadní pro citlivost a ovladatelnost kola. Rukavice musí přesně padnout na ruku. Pokud vám budou rukavice volnější, nejspíše v nich bude ruka klouzat a zajistíte si tak pouze to, že jízda bude více nepříjemná, než bez nich. Je také vhodné počítat s tím, že se rukavice po krátké době trochu vytáhnou, proto je lepší vybírat tak, aby byly o něco těsnější. Pokud si rukavice objednáváte přes internet, je potřeba důkladně si prostudovat velikostní tabulku daného výrobce, jelikož se velikosti často liší.

Základní rozlišení rukavic

Silniční X horská cyklistika

V první řadě je potřeba rozlišit, zda jezdíte na horském nebo silničním kole. Nejedná se pouze o velikost výstelky kvůli lepšímu tlumení nárazů, rozdíl je primárně v odlišném způsobu držení řídítek. Pro horskou cyklistiku jsou také často doporučovány tenké dlouhoprsté rukavice, které zajistí také ochranu kloubů při pádu. Dlouhoprsté MTB rukavice jsou většinou z prodyšných materiálů, díky kterým vám nebude horko. Záleží tedy hlavně na vašem vkusu, jestli upřednostníte dlouhoprsté nebo krátkoprsté rukavice.

    Gelová X pěnová výstelka

    Na první pohled se může zdát, že gelová výstelka musí být zaručeně lepší. Pokud jste pouze rekreační cyklista, který na kolo vyjede jednou za čas, pak vám gelová výstelka jízdu jistě zpříjemní. Pokud ovšem jezdíte na kole častěji, pěnová výstelka bude pro vás jistě lepší volbou. Tloušťka výstelky také hraje svou roli. Čím vyšší výstelku rukavice mají, tím bude vaše jízda příjemnější, na druhou stranu se tím ale zhorší cit pro ovládání kola. Jistota úchopu se naopak zlepší u těch rukavic, které mají na dlaních silikonové proužky či tečky proti klouzání.

    Pánské X dámské X dětské

    Ano, i tento faktor hraje u rukavic svou roli. Muži mají většinou větší a silnější dlaň, stejně jako širší zápěstí. Ženy oproti tomu mají ruku drobnější, a tak by jim mužské rukavice byly volné. Nejde tedy pouze o vzhled, ale hlavně o funkčnost, proto není vhodné tento faktor podceňovat. Děti  na kole častěji padají, proto jsou dětské rukavice, kromě menších velikostí, vybaveny speciálním uspořádáním výstelky chránícím dětskou ruku při pádu.

    Zimní rukavice

    Při výběru zimních rukavic je potřeba ujasnit si několik otázek. V jakých teplotách budu jezdit? Potřebuji nepromokavé? Pokud plánujete jezdit pouze na jaře a na podzim, vystačí vám rukavice se slabou hřejivostí. Pokud patříte mezi nadšence, kteří jezdí na kole i při minusových teplotách, určitě zvolte zateplené rukavice, případně palčáky, ve kterých se prsty zahřejí navzájem.

    Pokud plánujete jezdit na kole také v dešti či sněhu, je ideální zvolit nepromokavé rukavice. Rozlišujeme několik základních materiálů určující vlastnosti rukavic:

    • Gore-Tex: tenká nepromokavá membrána, prodyšná, odolná proti oděru
    • Lycra: velmi elastická, není nepromokavá, ne příliš odolná proti oděru
    • Windstopper: velmi prodyšná, ochrana proti větru

    Zateplené rukavice jsou většinou vybaveny technologií Gore-Tex či Windstopper, nejvyšší prodyšnost zaručí Lycra.

    Při výběru rukavic se určitě nevyplatí šetřit. Dražší rukavice vám jistě cyklistiku velmi zpříjemní. U zimních rukavic budou dražší rukavice teplejší a odolnější, letní rukavice zase budou mít plochu určenou k otírání potu či zapínání, které vás nebude škrábat na kůži. Dražší rukavice také velmi často disponují reflexními prvky, kterých není nikdy dost.