Michalov Test zimní bundy Holokolo 2in1 winter

Tagy:
Michalov Test zimní bundy Holokolo 2in1 winter>

S příchodem pravého zimního počasí není třeba rezignovat na outdoor aktivity a věnovat se pouze indoor sportování. Právě naopak, pořádná zábava začíná právě venku. Pokud patříte ke zkušeným zimním sportovcům, určitě víte, že bez kvalitní zimní bundy se v tomto období neobejdete. V průběhu posledních týdnů jsem měl možnost testovat novinku z produkce Holokolo, bundu s názvem 2in1 winter. Jak obstála na kole a také při jiných sportech se dozvíte v následující recenzi.

Už ze samotného názvu jistě tušíte, že se v této bundě skrývá i nějaké to překvapení. Ano, designéři do ní zakomponovali plnohodnotnou vestu, kterou osadili jako vnitřní a odnímatelné „pouzdro“ s cílem zlepšit její funkční vlastnosti. Pojďme však pěkně popořádku.    

Vizuální stránka 

Větrovka mě na první pohled oslovila svým atraktivním vzhledem. Osobně preferuju minimalistický stýl. Přesně to ztělesňuje bunda 2in1 winter. Jednobarevnou kombinaci dotváří decentní reflexní pásek s logem Holokolo na levém rukávu a nápisem Holokolo na hrudní části. Nabídka je skutečně pestrá. Vyrábí se v červené, reflexní - oranžové, černé a reflexní - žluté barvě. Osobně se mi nejvíc líbí v černém provedení a zvolil jsem  ji i navzdory  skutečnosti, že pestřejší barvy by byly z hlediska bezpečnosti v tomto období lepší. 

Střih, použité materiály a „vychytávky“ 

Na vnější bundě použili designéři rovný střih, který nazvali relaxed fit, protože cílem bylo vyrobit víceúčelovou bundu, kterou bude možné kromě sportovních aktivit použít například také na cestu do práce. 

Na vnitřní vestě je naopak použitý slim fit střih, který je potřebný pro správné funkční vlastnosti. 

Co se týká materiálů v přední části, je použitý 3 – vrstvý „laminát“ odolný vůči různým povětrnostním vlivům. Zadní strana je ušitá z italské tkaniny Lombardia DWR. Na místech, které by mohly klouzat, rolovat nebo přečnívat, jsou osazené silikonové pásky, a tak všechno drží na svém místě. Bunda má dlouhý kolárek a v podpaží, kde se člověk nejvíc potí, jsou pro lepší ventilaci osazené „větráky“. 

Na větrovce najdete mnoho kapes. Jedna na zip se nachází v hrudní části, klasické 3 kapsy najdete ve spodní časti zad a další dvě, také se zipem, najdete z přední strany v oblasti pásu.

Test před zrcadlem

Už na první letmý kontakt je jasné, že se jedná o TOP kousek. Bunda je konstruovaná tak, aby se používala jen se spodním termoprádlem. Na moji postavu 184 cm a 84 kg jsem zvolil velikost L, což je i moje konfekční velikost. Nejprve ji oblékám společně s vnitřní vestou, přičemž z toho mám smíšené pocity. Na jedné straně se cítím jako v přiléhavé závodní  bundě, ale při pohledu do zrcadla působím skoro pohodově. Potom si ji zkouším obléct i bez vnitřní vesty a takhle se cítím o dost volněji. Je to zajímavé. Ale dost bylo pohledů do zrcadla, pojďme sportovat. 

Test v terénu

Jak jsem už v úvodu připomenul, bunda není speciálně konstruovaná jen na cyklistiku, spíš je určená na víceúčelové využití a takto obstála v jednotlivých sportech: 

Cyklistika

Z hlediska sportu, jakým je jízda na dvou kolech, se na materiály kladou velmi přísná měřítka. Už v jiných svých příspěvcích jsem o tom psal. Problematika je široká, přičemž můžeme začít od samotné specifické pozice těla na sedle kola, až po odlišné sportovní naladění různých jezdců. Osobně se řadím spíš k závodnické komunitě, přičemž rád jezdím v různých intenzitách. V zimním období mě nebaví trénink jen po rovině v základním tempu, a tak běžně trénuju ve zvlněném terénu a v kopcích. Abych neprochladl, potrpím si na 100% kvalitu. V bundě jsem jezdil v rozpětí od – 5 C až do 10C. Pri ježdění jsem dělal  následující testy: 

Nejprve jsem si bundu oblékl na trénink spolu s vestou. Po nasednutí na kolo moje smíšené pocity pokračovaly. I když jsem cítil přiléhavost, tak při pohledu na bundu to tak nevypadalo  a spíš jsem působil pohodovým dojmem. Silikonová manžeta je udělaná dobře a větrovka nekĺouže a zadní část se neprověšuje ani navzdory tomu, že jsem měl plné kapsy. Také ostatní manžety nacházející se na bundě nepropustí dovnitř žádný studený vzduch. Kombinace větrovky spolu s vestou oceníte víc na tréninku v nižších teplotách a intenzitách.

Jak jsem však najednou zrychlil, byl jsem mokrý. Proto, když jsem vyjel na trénink do kopců nebo ve vyšší intenzitě, zkusil jsem první vrstvu úplně rozepnout, přičemž jsem vestu nechal zapnutou. Takhle mi bylo velmi fajn. Nadměrně jsem se nepotil a vesta zamezila profouknutí v hrudní části. Se zipy se manipuluje velmi jednoduše, což je v tomto období velké plus. 

Na sportovní jízdu, když jsem trénoval i nějaké intervaly, jsem zkusil vestu odepnout,  přičemž jsem si pod bundu oblékl termo UYN Evolution. Sundání vesty nebyl dobrý nápad, protože  mezi hrudníkem a termo trikem zůstala vzduchová mezera. Z tohoto důvodu se mi v této části začal hromadit pot a za jízdy mě chladil. Takže určitě je lepší jezdit s vestou a pracovat se zipy, než bez ní. 

Jinak použité materiály fungují dobře. Větrovka vydrží doslova nelidské podmínky, tedy chlad, mrholení, sněžení, déšť a vítr. Bonusem jsou také všechny kapsy, které můžete využít na nářadí, doklady, mobilní telefon, popřípadě náhradní věci. 

Zimní příprava není jen o jízdě na kole a věnuju se v ní také ostatním sportům. Bundu jsem zkoušel i při běhu, na běžkách, či v rámci turistiky. 

Běh – je velmi intenzivní aktivita a pokud se vydáte na hodinový trénink v tempu, tak vám úplně stačí obléknout si přes dlouhý dres samotnou odnímatelnou vestu nebo samostatně větrovku. Při fartleku a delším běhu ve špatném počasí se vyplatí celá kombinace.    

Běžky – Co sa týká oblečení, tak v tomto sportu platí podobné zásady jako u zimní cyklistiky, akorát sportujete v jiné poloze. Myslím si, že na běžkování je tato bunda ideální jak po vizuální tak funkční stránce.

Turistika – Záleží o jak náročnou turistiku jde. Pokud se jen déle „motáte“ někde po okolí v nízkém tempu a mírných kopcích, tak vám doporučuju nosit bundu spolu s vestou. Mě ovšem baví turistika do extrémních stoupání v tempu. Přitom jsem využil výhodu 2 in 1 a do kopce jsem kráčel jen v termo triku a ve vestě. Po dosažení cíle jsem přidal vrchní část a pak pokračoval dál. Na tento sport je 2 in 1 podle mého názoru super volba po vizuální i funkční stránce. 

Závěr 

Holokolo je inovativní značka a jejich týmu se znovu podařilo uvést na trh kvalitní produkt. Osobně jsem si bundu kupoval se záměrem, že ji využiju při různych sportovních aktivitách. Pokud bych si ji kupoval jen na kolo, zvolil bych velikost M, čímž bych zamezil odstávání  materiálu v hrudní části. Jinak jsem s ní velmi spokojený. Skutečně se podařila po vizuální a funkční stránce. V rámci své cenové relace si myslím, že těžko najdete nějakou schopnou konkurenci u jiných značek.   

Plusy: Atraktivní design, odnímatelná vesta, moderní funkční materiály, odolnost, množství úložného prostoru, reflexní prvky, lehký chod zipu. 

Minusy: Odstávání v hrudní části při cyklistice, absence tak zvaného chvostu na zádech, který využijete jen u cyklistiky. 

Jděte do toho, když: Hledáte cenově dostupnou kvalitní, zimní bundu na multisportovní využití.