Proč jezdit v cyklistických tretrách

Tagy:
Proč jezdit v cyklistických tretrách >

Historie cyklistiky přinesla více způsobů upnutí nohy a pedálu s cílem zvýšit efektivitu šlapání. Vývoj prošel různými stádii. V minulosti se využívaly běžné pedály, různá ramínka a košíky, do kterých se upínala noha v obyčejné sportovní obuvi. V současnosti se používá moderní systém tak zvaných kufrů, které sa upínají do speciálních pedálů. 

Inovace se tedy dotkly také cyklistické obuvi, kde se přešlo od „botasek“ k cyklistickým tretrám. I když u cyklistiky nedochází ke kontaktu nohou se zemí, výběr správné obuvi může zásadním způsobem ovlivnit kvalitu vaší jízdy. V tomto článku se dozvíte, jak celý systém funguje, a jaké benefity získáte jeho nákupem. 

Problematika cyklistické lokomoce

Při jízdě na kole se pohybujeme pomocí šlapání. I když se to na první pohled nezdá, 360 ⸰ otáčka, kterou při „pedálování“ opisujeme, je poměrně složitý pohyb. Správná otáčka by měla být pěkná a plynulá, přičemž je nutné rovnoměrně zapojit všechny svaly nacházející se na dolních končetinách. Při šlapání potřebujeme vždy dosáhnout toho, aby jedna noha na pedál tlačila dolů a druhá ho vzápětí tahala nahoru. Při použití běžných pedálů a obuvi to však není možné, bez fixovaných nohou budete do pedálů stále jen tlačit a šlapat takzvaně do čtverce. Pokud si chcete osvojit správnou techniku šlapání už v cyklistických začátcích, zvažte výhody treter a nášlapných pedálů. 

Z čeho se skladá a jak funguje nášlapný systém 

Součástí jsou speciální pedály, zarážky do pedálů (kufry) a samotná cyklistická obuv (tretry). Po namontovaní všech komponentů to funguje tak, že zarážky nakopnete do pedálů a vytvoříte symbiózu se svým kolem. Ze začátku to může být trošku nepříjemné a stále budete myslet na to, že jste nohama připevněný ke svému stroji, ale nemusíte se bát, rychle si  zvyknete. Systém je bezpečný a v případě pádu se tretry automaticky odpojí od pedálů, protože systém funguje podobně jako lyžařské vázání. Samotné vykopávání je také bezproblémové, stačí, když nohou trhnete do strany.  

V čem se liší cyklistická tretra od běžné obuvi 

V současnosti je na trhu nespočetné množství modelů cyklistických treter. Co se týká samotného designu, tak si vybere snad každý. Na výběr máte tretry, které mají futuristické tvary až po modely, které byste na první pohled nerozeznali od klasické sportovní obuvi. Dokonce pro „fajnšmekry“ vymysleli i sandály.

 Zásadní rozdíl proti běžné obuvi je v tom, že podrážka je extrémně pevná a nachází se v ní prostor na osazení kufrů, které se montují pomocí imbusů. 



Benefity nášlapného systému

  • Zpevněná noha 
  • Zamezení sklouznutí nohy z pedálu
  • Možnost správně vykonávat 360⸰ otáčku
  • Vyšší výkon 
  • Komfort 
  • Anatomicky správná poloha nohy na pedálu 

Pokud s cyklistikou právě začínáte a chystáte se pravidelně trénovat, tak koupě nášlapaného systému  spolu se speciální obuví je pro vás ta nejlepší volba. V následující sérii článků se budeme věnovat právě této problematice. Detailně vám vysvětlíme, jak postupovat při výběru správných treter, jaké nášlapné systémy existují a jak všechno správně nastavit.