4 důvody, proč je skupinová jízda IN

Tagy:
4 důvody, proč je skupinová jízda IN>

Skupinová jízda na kole je skvělým cyklistickým zážitkem. Kromě toho, že je to společensky příjemná aktivita, má mnoho výhod z hlediska tréninku. V tomto článku vám uvedu 4 důvody, proč byste tuto formu cyklistiky měli rozhodně vyzkoušet.

1. Motivace

Jsou dny, kdy se vše nemusí dařit dokonale. Můžete být psychicky unavení a prostě se vám nechce jít cvičit nebo dělat cokoli jiného pro své zdraví. Pokud však máte s někým domluvenou schůzku nebo jste součástí skupiny, prostě se protlačíte a jdete si zacvičit. Nejdůležitějším pilířem skupinových jízd je tedy společný cíl a s ním přichází i vysoká dávka motivace, protože většina skupiny je vždy pozitivně naladěná a připravená trénovat.

Vysoká dávka motivace může být výhodou i při tréninku závodních intenzit. Pokud jste cyklista se závodními ambicemi, můžete jízdu ve skupině s podobně naladěnými přáteli využít jako modelový trénink, abyste si pěkně zatrénovali. Adrenalin vám bude proudit v žilách a váš výkon bude o něco vyšší, než kdybyste se snažili simulovat závodní intenzitu sami.

2. Rychlejší průměrka za méně námahy

Další výhodou tréninku ve skupině je vyšší průměrná rychlost, protože peloton cyklistů se pohybuje opravdu vysokou rychlostí. Z hlediska tréninku je to velká výhoda, protože můžete snadno rozvíjet své tempo, přizpůsobit se vyšší rychlosti a zároveň se fyzicky neunavit.

Je zavedeným pravidlem, že špička skupiny se otáčí v pravidelných intervalech. Při jízdě v čele pelotonu tedy musíte zvýšit svůj výkon a vyfouknout vzduch svým cyklistickým kolegům. Pak za odměnu, když zatáhnete a vystřídáte, pokračujete vysokou rychlostí při jízdě v háku, kde šetříte síly a připravujete se na další střídání.

Výhoda takového tréninku je jasná: více kilometrů za kratší dobu ve vyšším tempu a za podstatně menší námahu.

3. Zlepšení techniky jízdy

Při jízdě v pelotonu neustále zlepšujete techniku jízdy. Během tréninku musíte sledovat různé proměnné prostředí a okamžitě reagovat. Situace v silničním provozu je často komplikovaná, takže zdokonalujete svou pozornost a reflexy.

Při jízdě v háku se cyklisté pohybují v těsném sledu za sebou, takže opět zdokonalujete svou pozornost a schopnost udržovat malý odstup za cyklistou jedoucím před vámi. Kromě toho získáváte cit i při dalších činnostech, jako je jízda ze sedla, zatáčení, průjezd zatáčkou, protože vždy nesete odpovědnost a svým způsobem pilotujete i cyklisty za vámi.

Dalo by se tedy říci, že společná jízda je také jakýmsi testem vašich komplexních dovedností v sedle kola a výbornou přípravou na závod.

4. Nikdy nejste na problém sami

Podle mých zkušeností není nikdy nic stoprocentní. V tomto bodě má skupinový trénink neuvěřitelnou výhodu.

Cyklisté máme různé povahy v tom smyslu, že někdo na trénink vyráží na snadno a vezme si s sebou jen duši a bombičku, někdo si dokonce nesebere nic a jsou borci, kteří s sebou mají v zadních kapsách a kapsičkách narvanou celou dílnu. Stejně tak je to se schopností vyřešit určitý technický problém. Proto když se ve vaší skupině něco vyskytne, je velká pravděpodobnost, že to společně zvládnete a výcvik v pohodě dokončíte. Abyste nebyli černou ovcí ve skupině bez základního servisu, zkuste se podívat na holokolo.cz, kde najdete celou řadu užitečných nástrojů.

Problémy samozřejmě nemusí být vždy jen technického rázu a v případě pádu nebo jiného zdravotního problému je jízda v partě také skvělá, protože vám vždy někdo pomůže nebo zavolá pomoc.

Doufám, že vás článek motivoval a brzy se k nějakému komunitnímu tréninku připojíte. V současné době se po celém Slovensku začali lidé kolem LEtape Slovakia budovat super komunitu, kde se můžete k takovým skupinovým jízdám na různých místech země připojit.