4 mýty o cyklistice, které si myslí ženy

Tagy:
4 mýty o cyklistice, které si myslí ženy>

Cyklistika je celosvětově oblíbený sport nejen u mužů, ale také u žen. Když se podíváme směrem na západ, jsou kola často využívány běžně jako dopravní prostředek do práce, ženy jezdí na městských kolech v šatech a s podpatky. V České republice je ale žena na kole stále považována za něco nepřirozeného a ženy se jízdě na kole brání. Proč tomu tak je?

MÝTUS Č. 1: Cyklistikou nezhubnete stejně dobře jako jinými sporty

Hlavní motivací žen ke sportu je často cesta za vysněnou postavou. Když se žena rozhoduje, který sport zvolit, může narazit na názor, že cyklistikou se nehubne tak dobře, jako například během. Nejčastějším důvodem, proč si ženy zvolí radši běh je představa, že se při běhu spálí více kalorií. Je to ale pravda? Pokud se pohybujete ve střední intenzitě, tak během spálíte kolem 650 kcal/h, hodina na kole představuje zhruba 550 kcal. Je tedy pravdou, že se při běhu spálí více kalorií za hodinu, nicméně hodina běhu je pocitově výrazně náročnější než hodina jízdy na kole, a tak zatímco na kole můžete vyrazit na celodenní výlet a spálit tak přes 2000 kcal, v případě běhu je většinou hodina maximální hranicí. 

MÝTUS Č. 2: Po cyklistice se mi zvětší stehna

Nyní, když už víme, že lze cyklistikou zhubnout lépe než jinými sporty, je na čase podívat se na nejběžnější mýtus, který od cyklistiky odradí nejvíce žen. Mezi ženami koluje názor, že se po cyklistice „zvětší stehna“ a nohy žen jezdících na kole nejsou tak přitažlivé. Dá se předpokládat, že tento mýtus pochází z televizních záběrů dráhové cyklistiky, kde velikost stehen závodnic dosahuje podobné velikosti, jako jejich pas. Nemusíte se ale obávat, že by se vaše stehna, byť jen vzdáleně, přiblížily této velikosti. Díky cyklistice se vám vaše nohy pouze zpevní a nejspíše ještě zhubnou. Závodní cyklistky specializující se na sprinty mají výraznější stehna z důvodu, že jezdí na těžkých převodech. Tato jízda se pak podobá posilování s velmi těžkým závažím, což způsobuje nárůst objemu svalů. Když se podíváte na cyklistky, které se specializují na kopce, tak zjistíte, že jízda na kole, i v případě velmi intenzivní aktivity, nezpůsobuje „velké nohy“. 

MÝTUS Č. 3: Cyklistika je mužský sport

Díky cyklistice se vám podaří spálit přebytečné tuky, zlepšit fyzičku a vaše nohy budou vypadat skvěle, proč tedy nezačít s cyklistikou hned? Kromě těchto mýtů týkajících se vaší postavy se nejspíše setkáte s něčím, co vás odradí více než předchozí dvě tvrzení. Není výjimkou, že vás bude okolí přesvědčovat, že cyklistika je „mužským sportem“. Muži ve vašem okolí vám budou nejspíš tvrdit, že ženy na kole nejsou atraktivní, nemají takové tělesné předpoklady jako muži, aby mohly jezdit na kole, a podobně. Není důvod, aby se žena na kole cítila neatraktivní. Jediným rozdílem, oproti například běhu, je přilba na hlavě. I s přilbou je možné vytvořit mnoho různých účesů, které vypadají skvěle. Stejně tak se i závodnice na závody malují a rozhodně vypadají žensky. V dnešní době není problém koupit si skvěle vypadající oblečení a například růžové doplňky, díky kterým nikomu neunikne, že jste žena. Co se týče tělesných předpokladů, není možné porovnávat fyzické předpoklady mužů a žen. Tento rozdíl mezi pohlavími nemá nic společného s postojem ke sportu a schopnostmi jakýkoliv sport provozovat. 

MÝTUS 4: Ženy potřebují na cyklistiku speciální vybavení

Když už se pro cyklistiku rozhodnete a přejdete k výběru vybavení, tak nejspíš narazíte na mýtus, že ženy potřebují speciální vybavení a „mužské“ kolo je pro ně nevhodné. Jak to tedy s výběrem kola opravdu je? Je v tom takový rozdíl? Existuje mnoho druhů kol, včetně těch, které jsou navrženy přímo pro ženy. Hlavním mýtem je to, že dámská kola mají upravenou geometrii pro pohodlnější jízdu. Pravdou ale je, že hlavní rozdíl v geometrii udělá samotný výběr kola a to, jestli zvolíte závodní nebo rekreační kolo. Stavba těla a poměr výšky s délkou nohou se individuálně liší u žen i mužů, v tomto ohledu tedy není mezi pohlavími rozdíl. Ženská kola mají často pouze hezčí design, jiný rozdíl ale nenajdete. 

V České republice často mezi cyklisty panuje názor, že žena patří za plotnu, a ne na kolo. Tohle se nedá nazvat ani jako mýtus, jde pouze o nesmysl, který je třeba postupně z naší společnosti vymýtit. Nenechte se tedy odradit těmito mýty a cyklistiku vyzkoušejte, určitě nebudete litovat.