5 důvodů proč neodkládat kolo v zimě

Tagy:
5 důvodů proč neodkládat kolo v zimě>

“Temné období“ cyklistiky se přesouvá do další fáze. Teploty se začínají blížit k bodu mrazu, a kolem 16 nás pohltí tma. Stav terénu a vozovky také není bůhví jaký. Takové podmínky na první pohled nejsou moc lákavé. Když se však přemůžete a vyrazíte, váš trénink může nabrat epických rozměrů a přinést vám mnoho benefitů.

  1. Trénink v reálném prostředí nenahradí ani jeden trenažér

I když doba pokročila a chytrý trenažér s virtuální realitou je super věc, tak podle mého názoru a zkušeností to prostě není jak se říká „to pravé ořechové“. Uměle řízený odpor má své chyby krásy a rozdíl je tak při tažení oproti reálnému prostředí z mého pohledu markantní. Dále si myslím, že jízda v zapocené místnosti s umělou ventilací nemá s psychickým či fyzickým zdravým nic společného, no a nevím jak vy, ale já trenažér beru jako alternativu nebo nutné zlo, které volím jen v případě, že venku vládne extrémně špatné počasí .

  1. Psychická pohoda 

Jak jsem již zmínil, cyklistiku dělám proto, že jsem nadšený outdoorista a rád se pohybuji v přírodě a věřím, že i vy to tak máte. Proto po práci nebo i v běžném dni zkrátka potřebuji vyrazit ven bez ohledu na to, jaké počasí zrovna vládne. Jízda na kole v zimě je určitým způsobem zážitek, který vás doslova nadopuje endorfiny a vy tak budete v pohodě a snadno se vyhnete zimní pochmurné náladě.

  1. Otužovaní organizmu 

Pod pojmem otužování si jistě mnozí z vás představí naháče plovoucí v zamrzlém rybníku. Ale věděli jste, že otužování může mít různé formy? Jednou z nich je například i takzvané „otužování chladným vzduchem“, které nastává při zimním ježdění. Ovšem pokud nejste Wimhoff, tak jezdit jen v trenkách vám nedoporučuji a určitě si prohlédněte nějaké kvalitní oblečení ze zimní kolekce Holokolo, které bude základem kvalitního a bezpečného tréninku v zimě. 

Jízda na bajku je aerobní činnost, při které dochází k výraznému pocení, k čemuž se přidává pohyb vysokou rychlostí. V rámci zachování zdraví a zásad správného otužování je opravdu zapotřebí kvalitní oblečení. Oblečení kombinujte tak, aby dokonale odvádělo pot od těla, bylo v přední části větruodolné a nepromokavé. V zadní části a v okolí paží musí být ovšem prodyšné. Když jste správně oblečeni, tak vlivem fyzické aktivity v chladném prostředí se vaše imunita doslova naboostuje a sezónní nachlazení a chřipky se pro vás stanou minulostí.

  1. Jízda na různém povrchu = lepší skill 

V úvodu článku jsem zmínil, že během zimy to na vozovce a v terénu nevypadá bůhví jak lákavě a člověka to k jízdám ve štěrku, bahně nebo sněhu až tak netáhne. To, co na pohled mnoho lidí odradí, má paradoxně nejlepší efekt na techniku jízdy. 

Vlivem jízdy na kole na různém povrchu získáte množství technických dovedností a s kolem se doslova sžijete. Sníh, bláto a nestabilní povrchy vás naučí krásné plynulé otáčky, dále získáte neuvěřitelnou kontrolu nad svým strojem při průjezdu zatáček či brždění. Pestrost povrchů vás přinutí zamyslet se nad správným obutím a huštěním plášťů. Nabyté dovednosti pak v sezóně zužitkujete, přičemž vám 100% garantuji, že v technických pasážích budete mnohem rychlejší než před tím. Jinak když jsme již u tohoto tématu, víte, že Holokolo na e-shopu prodává top pláště od firmy Maxxis? Osobně vám určitě doporučuji do těchto podmínek forrecastera.

  1. Lepší a efektivnější spalování tuků

Vlivem pohybu v chladném prostředí nastává neochvějná termogeneze, což v jednoduchosti znamená to, že organismus musí vynaložit kalorie navíc, aby zajistil jeho zahřívání. Tedy tělo potřebné kalorie získává také z tukových zásob. Benefitem je, že za kratší trénink spálíte více kalorií, a pokud se uhlídáte, tak dokonce můžete v tomto období i hubnout. Pokud se hubnout nechystáte, tak si po takovém výkonu můžete dopřát o jeden koláček navíc a nic se nestane.

Na závěr nezapomeňte na bezpečnost, a pokud se v rámci výjezdu budete pohybovat i po silniční komunikaci, tak si přibalte na výjezd i reflexní prvky a blikačky. Pokud disponujete správným vybavením, tak je zimní ježdění super zábava, která z vás udělá tvrdšího cyklistu či člověka. Věřím, že se vám článek líbil a vyzkoušíte i ježdění a kole v zimě.