5 tipů, jak si užít cyklistiku i na podzim

Tagy:
5 tipů, jak si užít cyklistiku i na podzim>

Léto se pomalu blíží ke konci, děti se vrátily do škol a období letních dovolených je také pryč. Teplé letní počasí už je spíše výjimkou, slunce začne brzy vycházet v době, kdy už jste v práci a ani odpoledne už to nebude s viditelnost ideální. S příchodem podzimu se u mnoha lidí začíná objevovat zhoršená nálada, se kterou je nejlepší bojovat pohybem. Ale jak zamezit tomu, aby vás zhoršená viditelnost a chladnější deštivé počasí neomezovali ve sportovním vyžití? Přesně na to se v tomto článku podíváme.

1. Oblečení

Jak na podzim připravit váš cyklistický šatník? Při oblékání zvolte raději více tenkých vrstev než jednu širokou vrstvu, díky čemuž udržíte tělo lépe v teple. Vždy začněte teplou vrstvou funkčního oblečení, v případě chladnějšího počasí ideálně z merino vlny.

BIOTEX Cyklistické tričko s dlhým rukávom - MERINO - šedá

Biotex: Cyklistické triko s dlouhým rukávem - MERINO

V první řadě omezte, nebo nejlépe úplně zapomeňte na černou barvu. Toto pravidlo platí i mimo kolo, jelikož tmavé oblečení je mimo město při zhoršené viditelnosti téměř neviditelné. Myslete tedy na to, že čím výraznější barvu vaše oblečení má, tím lépe budete na silnici vidět a zamezíte tak nepříjemným kolizím. 

Vždy je třeba počítat s tím, že při vaší vyjížďce zmoknete. Je proto vhodné zvolit poslední vrstvu vašeho oblečení nepromokavou, v případě teplejšího počasí si přibalit cyklistickou pláštěnku

Pokud chcete vyjet na kolo a už venku prší, je také možné pořídit si nepromokavé cyklistické kalhoty, které vaše tělo udrží v suchu i v té největší bouři. Myslete také na své boty a použijte nepromokavé návleky na tretry.

SANTINI Cyklistické kalhoty dlouhé s laclem - UCI RAINBOW 2020 - černá

Santini: Cyklistické kalhoty dlouhé s laclem - UCI RAINBOW 2020

SANTINI Cyklistická zateplená bunda - CORAL BENGAL LADY - růžová

Santini: Cyklistická zateplená bunda - CORAL BENGAL LADY

ALÉ Cyklistické návleky na tretry - RAIN - černá/žlutá

Alé: Cyklistické návleky na tretry - RAIN

Pokud máte v plánu jezdit do práce na kole a nevíte, jak se vypořádat se situací, že ráno vyrážíte za chladného počasí a odpoledne je často ještě teplo, pořiďte si teplé návleky na ruce a nohy, které si pak jednoduše sundáte a uložíte do kapsy nebo tašky na kole.

2. Brýle

Jelikož bude čím dál tím více venku často spíše tma, není zcela vhodné vozit na kolo brýle s tmavými skly. Místo toho sáhněte po brýlích, které mají skla fotochromatická se spíše méně zabarvenou čočkou. 

Některé značky nabízí také skla, která se ztmavují podle okolní viditelnosti, díky čemuž vás nepřekvapí ani neočekávané slunce. Dříve, než si půjdete kupovat nové brýle na zimu, se ale ujistěte, jestli na vašich oblíbených cyklistických brýlích není možné vyměnit pouze sklo. Pokud vaše značka tuto možnost nabízí, můžete koupí náhradních skel ušetřit až několik tisíc korun. 

SCICON Cyklistické okuliare - AEROSHADE KUNKEN - biela

Scicon: Cyklistické brýle - AEROSHADE KUNKEN

3. Světla

Protože je při zhoršeném počasí se také snižuje viditelnost, používejte vždy zadní červenou blikačku nezávisle na počasí a denní době. Pokud se vydáte za svým cyklistickým dobrodružstvím ráno, kdy je ještě tma, nebo očekáváte, že se vaše odpolední projížďka může protáhnout, nezapomeňte ani na přední bílé světlo s co největší svítivostí


Pokud předpokládáte, že budete ve špatné viditelnosti jezdit často, je vhodné výběr světla nepodcenit a investovat do nákupu vyšší částku, aby se svítivost světla pohybovala v rozmezí alespoň 500-1000 lumenů.

LEZYNE svetlo - MICRO PRO 800XL - čierna

Lezyne: Světlo - MICRO PRO 800X

4. Láhev

V chladnějším počasí budete méně pociťovat potřebu pít. Nezapomínejte na to, že je stále potřeba udržovat své tělo hydratované a dodávat mu potřebné tekutiny. Pokud vyjedete a teplota spadne pod bod mrazu, je potřeba hydratace ještě vyšší. Pro tento případ lze použít cyklistickou termoláhev, do které si můžete nalít například teplý čaj. Pití vám nejspíš nezamrzne ani v normální cyklolahvi, nicméně se může stát, že bude nepříjemně studené, což vás odradí od průběžného doplňování tekutin.

ELITE Cyklistická fľaša na vodu - ICE FLY MTB 500 ml - modrá

Elite: Cyklistická láhev na vodu - ICE FLY MTB 500 ml

5. Blatníky, pláště, mazaní řetězů

Na podzim je třeba věnovat speciální péči také vašemu kolu. Pokud jezdíte na silničním kole, je vhodné vyměnit hladké pláště za pláště s větším vzorem. Na většinu silničních kol lze dát například cyklokrosové pláště, které vám zaručí větší bezpečí na vlhkých silnicích a neohrozí vás ani štěrk na silnici. 

Jak jsme si již řekli výše, je důležité zůstat v suchu, proto je vhodné dočasně si na kolo přidělat i blatníky

Posledním krokem, jak vašemu dvoukolovému mazlíkovi pomůžete přežít podzim a zimu ve zdraví, je koupě kvalitního oleje na řetěz do mokrého počasí a častější čištění kola. 

Věřím tomu, že pokud budete následovat všech pět výše zmíněných bodů, tak si cyklistické projížďky užijete i na podzim. A nezapomeňte, není špatné počasí, pouze špatně oblečený cyklista. :-)

Tip: Doplňky pro péči o kolo najdete na našem e-shopu.