Cyklistická tabu: 4 otázky, na které jste se báli zeptat

Tagy:
Cyklistická tabu: 4 otázky, na které jste se báli zeptat>

Každá komunita má svá zažitá pravidla a jinak tomu není ani v cyklistickém pelotonu, který se řídí mnoha nepsanými zásadami. Pokud právě začínáte a stydíte se na některé věci zeptat svých „služebně“ starších kolegů, přečtěte si následující článek, ve kterém jsem vybral čtyři otázky, které nejčastěji trápí cyklistické nováčky.

V roce 2003 jsem s tímto krásným sportem, tedy cyklistikou, začínal. Jako mladý jsem nasedl do rozjetého vlaku, kdy jsem se stal součástí mládežnického týmu. Ze začátku jsem s úžasem sledoval, jak se celá skupina řídí mnoha pravidly, kterým jsem vůbec nerozuměl. Zpoátku jsem kluky dobře neznal a často mě oslovovali zvláštními přezdívkami, dokud jsem se na jednom z tréninků nerozhodl prolomit tabu a nezačal jsem se ptát.

1. Holíš si nohy ?  

Na úvodnom tréningu som spozoroval, že všetci chalani majú podozrivo hladké nohy. Keďže sme boli rovesníci a všetci sme mali v tom čase okolo 14 rokov, tak som si povedal: „Chudáci asi ešte nezarastajú“. Po začiatku tréningu pri pravidelnom prechode cez špicu začínam tušiť, že tie lesklé a nablýskané nohy nebudú náhoda. Vždy keď som sa mal pretočiť cez špicu, tak mi niektorý z chalanov uštipačne povedal: „Ideš maco“. „Striedaj koberec“. Svoje podozrenie sa mi potvrdilo a po krátkej diskusii s kapitánom tímu zisťujem zásadnú vec, že cyklisti si holia nohy. Vravím si čože? A čo som ja nejaká ženská? Pravdaže hneď po tréningu beriem žiletku a ide sa nato. Od tých čias sa holenie nôh stalo u mňa akýmsi rituálom a pravidelne si ich holím už 16 rokov. 

Okrem estetickej úlohy má holenie aj praktický význam:    

  • masáže už nebolia
  • v prípade pádu sa rany lepšie čistia a aj hoja
  • celková hygiena je lepšia
  • hladké nohy sa lepšie natierajú opaľovacím krémom
  • pravdaže aerodynamika, ak pôjdete 50 km dlhú časovku v priemere 50 km/h „zhodením koberca“ získate cca 3 sekundy. Tak čo idete do toho?

Na úvodním tréninku jsem zpozoroval, že všichni kluci mají podezřele hladké nohy. Jelikož jsme byli vrstevníci a všem nám bylo v té době kolem 14 let, tak jsem si říkal, že „chudáci asi ještě nezarůstají“. Po začátku tréninku při pravidelném přechodu přes špici jsem začal tušit, že ty lesklé a nablýskané nohy nebudou náhoda. Vždy když jsem se měl přetočit přes špici, tak mi některý z kluků uštěpačně řekl: „Jdeš, čmeláku“. Své podezření se mi potvrdilo a po krátké diskusi s kapitánem týmu jsem zjistil zásadní věc, a to že cyklisté si holí nohy. Říkám si cože? To jsem snad žena? Ovšem hned po tréninku jsem vzal žiletku a šlo se na to. Od té doby se holení nohou pro mě stalo jakýmsi rituálem a pravidelně si je holím už 16 let.

Kromě estetické role má holení také praktický význam:

  • masáže už nebolí
  • v případě pádu se rány lépe čistí a také hojí
  • celková hygiena je lepší
  • hladké nohy se lépe natírají opalovacím krémem
  • aerodynamika –pokud pojedete 50 km dlouhou časovku v průměru 50 km/h, „shozením porostu“ získáte cca 3 sekundy navíc. Tak co jdete do toho? ☺

2. Nosíš pod cyklo kalhoty spodní prádlo? 

Tato otázka má intimní charakter, a proto se na ni jen tak někdo nezeptá. Podělím se tedy s vámi o to, jak jsem „objevil Ameriku“ já. Na prvním soustředění po náročném tréninku jsem si zrovna sundával cyklistické kalhoty, pod kterými jsem v té době měl spodní prádlo. Na pokoji jakoby vybuchl granát se smíchem a na světě bylo další faux pais. Znovu jsem dostal od kapitána týmu „kartáč“ a zjišťuji, že vložka v cyklo kalhotách je antibakteriální a spodní prádlo se pod ně opravdu nenosí. V tom okamžiku jsem konečně pochopil důvod, proč se mi pořád dělaly po trénincích pohmožděny a odřeniny v citlivých částech mužského těla.

Nenošení spodního prádla pod kalhotyjen jednu nevýhodu, a to v případě pádu. Pokud si roztrhnete kalhoty, tak světu odhalíte opravdu všechno.

3. Kolik máš najeto a jaké máš FTP?

Hodnota těchto dvou parametrů může hodně prozradit o skutečné výkonnosti cyklisty a ne každý vám na tuto otázku odpoví. Jsou cyklisté, kteří se těmito údaji doslova chlubí a naopak znám i takové, co si data týkající se výkonnosti citlivě hlídají. Pokud vás tedy zajímá něčí výkon či počet najetých kilometrů, zkuste otázku vždy formulovat způsobem: Kolik kilometrů zhruba najezdíš ročně? Kolik wattů je přibližně tvoje FTP?

4. Proč hobby závodníci nenosí profi týmové oblečení, reprezentační či mistrovské dresy?

Osobně bych si profi oblečení nebo mistrovský dres oblékl jen v případě, že bych mistrem byl nebo pokud bych šel fandit na tour svému oblíbenému týmu, popřípadě bych ho chtěl dát podepsat nějakému mistrovi světa. V komunitě cyklistů je to znovu určitý druh faux pais, protože takové dresy je třeba si opravdu zasloužit. Pokud se navíc nepyšníte vysportovanou cyklistickou postavou, působí to spíše komicky. Proto vám doporučuji volit něco decentnějšího.

Mrkněte například na kolekci od UYN, CASTELLI, MONTON nebo Holokolo.

Věřím, že jsem vám tímto článkem pomohl a odpověděl jsem vám na otázky, na které jste se možná báli zeptat „služebně“ starších parťáků na kole.