Jak si užít první 100kilometrovou jízdu

Tagy:
Jak si užít první 100kilometrovou jízdu>

100 kilometrů, anebo Gran Fondo je jeden z prvních milníků každého začínajícího cyklisty. Strávit na kole víc než  4 hodiny vyžaduje nejen kondici, ale také teoretickou přípravu a správnou výbavu. I když se říká, že se človek nejlépe učí na vlastních chybách, přečtěte si naše rady, abyste si prvních 100 kilometrů skutečně užili.

Plánování

Není sto kilometrů jako sto kilometrů - stovka na rovině je úplně jiná než stovka v náročném horském terénu. Naplánujte si jízdu tak, aby vás nepřekvapila žádná strmá nebo dlouhá stoupání, která vás příliš vyčerpají. Vyhněte se i silnicím s vysokou koncentrací dopravy (nejhorší jsou tzv. státní silnice) a velkým městům. Na začátek je tedy vhodné zvolit rovinu nebo zvlněnou krajinu na venkově. Výborným pomocníkem při plánovaní je aplikace Komoot, která vám ukáže zaujímavá místa, vytíženost silnic, ale také převýšení a přibližný čas jízdy. Naplánovanou trasu si uložte do telefonu a do gps zařízení. Na problematické križovatky se podívejte na Google streetview, vyhnete se tak nečekaným zastavením a změnám směru, které mohou prodloužit čas jízdy - což může být nepříjemné během  krátkých dní anebo v létě, v době popoledních bouřek. Sledujte předpověď počasí - nejen možnost srážek, ale také směr a sílu větru - když má foukat silný západní vítr, odvezte se vlakem na západ a budete mít celou dobu vítr v zádech. V případě silných nárazů se vyhněte otevřeným rovinám a pokud je to možné, zůstaňte v lese. Nejlepší doba na dlouhé jízdy jsou nedělní rána - za brzké vstávání budete odměnění prázdnymi silnicemi a krásnymi scenériemi za východu slunce.

 

Jezděte ve skupině

Není nic horšího než protivítr na konci jízdy, když už je tělo unavené. Ve skupině přiměřené výkonnosti se můžete schovat a oddychnout si v závětří za ostatními jezdci. Důležité je naučit se základy jízdy ve skupině, sledovat signály jezdců vpředu a nedělat chaotické a nepředvídatelné pohyby. Ve společnosti ostatních jezdců snadněji překonáte případnou krizi a dozvíte se mnoho zajímavých informací. Najděte si klub na Strave ve vašem okolí, který organizuje skupinové jízdy – a přizpůsobuje tempo i pomalejším jezdcům. 

Výbava

Základní pravidlo je - neexperimentovat. Všechno, co na sebe budete za jízdy mít, by mělo být vyzkoušené a ověřené během kratších jízd. Základem jsou pohodlné a osvědčené cyklistické kalhoty s kvalitní vložkou jako například Castelli Competezione. Zadek se vám určitě odvděčí a druhý den si budete moci dát lehkou regenerační jízdu bez bolesti. To samé platí také o obuvi - tretry by měly být širší a pohodlné s měkčí podrážkou jako například Gaerne Tornado. Úzké a tvrdé závodní tretry s karbonovou podrážkou jsou určené zkušeným jezdcům a profesionálům. To všechno platí také o ostatních částech výbavy - čím víc času strávíte na kole, tím déle budete trpět.

Samozřejmostí je přizpůsobení oblečení počasí a teplotám. I v nejteplejším létě je třeba mít s sebou skladnou „nefuk“ bundu jako například Mant W od Six2. Když vyrazíte v brzkém chladnějším ránu, vezměte si návleky na ruce, které po oteplení snadno složíte do zadní kapsy.

Kromě vhodného oblečení je nutné mít s sebou mobilní telefon, sadu na opravu defektů, multiklíč, peníze a doklady.

 

Strava

Ze závodů určitě znáte záběry na profesionály, jak několikrát za hodinu jedí gely anebo tyčinky. Doplňování  energie je základem každého vytrvalostního sportu, ale každý z nás má jiné chutě a také nereaguje stejně na různé druhy stravy. I ty nejkvalitnější a ověřené gely od špičkových výrobců, jako například PowerBar, nemusí sednout každému, případně je po jistém čase tělo hůře přijímá. Proto je dobré vzít si s sebou nejen gely, ale také tyčinky, případně velmi chutné smoothies PowerBar. Když se během jízdy zastavíte na kávu, můžete energii doplnit i něčím lehčím, jako například sendvičem anebo toastem. Dvě lahve s iontovým nápojem PowerBar Isoactive anebo elektrolyty jsou samozřejmostí a počítejte s tím, že během horkých dní budete muset zastavit na pumpě anebo v obchodu doplnit tekutiny. Abyste urychlili regeneraci, je dobré mít na konci jízdy po ruce proteinovou tyčinku jako například PowerBar Protein Plus.

Přejeme vám při vaší první stovce dobré počasí, hodně pozitivnych zážitků a nezapomeňte, že cyklistika je hlavně o objevování zajímavých míst a také svých limitů.