Jak správně namontovat kufry na tretry?

Tagy:
Jak správně namontovat kufry na tretry?>

Při cyklistice není nic důležitějšího než nohy. Může to znít jako grandiózní tvrzení, ale při každé jízdě generujete statisíce úderů do pedálů. A jak vydáváte svoji námahu? Prostřednictvím nohou, samozrejmě. Správně nastavené kufry na tretrách může pozitivně, ale také negativně, ovlivňovat následující: chodidla, kotníky, kolena, boky, kříž a všechno mezi tím.

NASTAVENÍ KROK ZA KROKEM

Všeobecně platí, že je potřebné umístění kufrů tak, aby střed pedálu byl v jedné linii s chodidlem vaší nohy - to znamená biomechanicky optimální nastavení účinnosti šlapání a přenosu síly. Abyste se ujistili, že je to tak, postupujte podle těchto jednoduchých kroků.

    1. Začněte s odmontováním starých kufrů z treter, nebo si připravte nově zakoupené kufry.
V tomto okamžiku je to možná také příležitost popřemýšlet o vybavení treter novými kufry, zejména když jsou ty vaše už značně opotřebované.

    2. Obujte si boty a najděte bříško chodidla.

Ujistěte se, že máte na sobě běžné cyklistické ponožky. Obujte si tretry a utáhněte je obvyklým způsobem. Stlačením palce nebo prstu podél vnitřního okraje boty byste měli najít bříško chodidla. To by mělo být celkem snadné, protože jde o kostní klouby vyčnívající do stran v dolní části palce na noze.

  1. Označte si bříško chodidla.

Co nejpřesněji označte boční část boty ve středovém bodu bříška chodidla. Pokud je to nutné, požádejte o pomoc někoho jiného. To všechno opakujte i na druhé noze.

    4. Podél podrážky vyznačte čáru 

Tretry si vyzujte a položte na rovný povrch. Přidržte např. pravítko proti značce na botě a čáru přeneste přímo dolů do stejného bodu na podrážce. Otočte tretru a ujistěte se, že je na podrážce viditelná vaše značka.

  1. Zarovnejte značku s okrajem kufrů

Po našroubování kufrů je nasaďte volně a zarovnejte značku s bodem na kufrech, kde bude střed osy pedálu. Většina kufrů má na boku značku (rysku), která slouží jako zářez na označení středu osy pedálů, takže jednoduše svoji značku zarovnáte s tímto zářezem.

  1. Boční nastavení kufrů

Posuňte kufry volně ze strany na stranu, abyste ovlivnili, jak blízko chodidlo sedí ke středové ose kola. Když jezdíte se širokými koleny v horní části zdvižení pedálu, posuňte kufry dovnitř, abyste posunuli chodidlo směrem ven. Pokud jezdíte s úzkými koley, v horní části zdvihnutí pedálu posuňte kufry směrem k vnější straně tretry a chodidlo směrem dovnitř. Úplně posledním krokem je pořádné utažení kufrů a můžete s radostí vyrazit na vaše oblíbené okruhy.

BAREVNĚ OZNAČENÉ KUFRY, CO PŘESNĚ TO ZNAMENÁ?

Množství vůle se určuje podle různých barevných typů kufrov. Značka Look nabízí tři typy kufrů: černé jsou pevné, šedé dávají možnost vůle 4,5 ° a červené poskytují vůli 9 °. Shimano má také tři typy, akorát jinak barevně odlišené: červené jsou fixované, modré mají uhel vůle 2° a žluté 6 °.

Zatímco mnoho profesionálních závodníků upřednostňuje super přesné nastavení a minimální vůli, pro hobby jezdce doporučuju používat kufry s určitým uhlem vůle pro pohodlnější jízdu.

Kufry jsou předmětem opotřebení bez ohledu na značku. To samé se dá říci o pedálech, přičemž některé drží lépe než jiné. Mějte to na paměti a jednou za měsíc zkontrolujte kufry, abyste večer před svoji jízdou nezjistili příliš velké opotřebení.