TOP potraviny pro imunitu, které vydrží dlouho

Tagy:
TOP potraviny pro imunitu, které vydrží dlouho >

Zdravá a vyvážená strava je cestou k silnější imunitě. Lidi vykupují obchody, ale při nákupu často zapomínají na kvalitní potraviny, které jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Denně by měl každý zkonzumovat půl kila čerstvého ovoce a zeleniny bez ohledu na hmotnost. Čerstvé potraviny jsme donedávna mohli nakupovat každý den, avšak dnes je situace jiná. Proto jsme vybrali top potraviny, které vám vydrží déle a současně jsou zdravé a podporují imunitu. Dobrou chuť a na zdraví!

TOP potraviny pro imunitu, které vydrží dlouho

  1. Tři oříšky pro zdraví

Ořechy vám pomůžou zahnat hlad, doplnit energii, vydrží dlouho a jsou ideální i na doplnění stravy při jízdě na kole. Obsahují přibližně 25 % bílkovin a 40 % „hodných“ tuků, které jsou tvořené omega 3 mastnými kyselinami. Ty jsou výborné pro srdce a mozek.

Vlašské ořechy obsahují nejvíce omega 3 mastných kyselin a do těla dodají železo, vápník, fosfor, draslík a zinek. Lískové ořechy mají nejvíc vitamínu E, který je přírodní antioxidant.  Kešu oříšky obsahují hodně hořčíku, jenž pomáhá předcházet svalovým křečím a snižuje napětí ve svalech. Chutná je také arašídovo-karamelová cyklistická tyčinka POWERBAR.

  1. Najzdravější bonbon na světě – sušené ovoce

Koncentrát minerálních látek, vitamínů, vlákniny a ovocného cukru (fruktózy), který chutná a v rozumném množství neškodí. Sušením sice ztrácí na kráse, ale určitě ne na zdraví. Proces sušení zachovává aktivní komponenty, flavonoidy, minerální látky i vitamíny v plném rozsahu. Výjimkou je jen vitamín C. Například sušené brusinky obsahují dokonce více antioxidantů než čerstvé.

Stačí si jen vybrat, na které ovoce máte chuťJ Ještě malý tip při výběru: Při nákupu si všímejte obsahu a druhu konzervační látky, vyhněte se ovoci, které obsahuje na etiketě E220 nebo „konzervované oxidem siřičitým“. Ovoce vždy před konzumací opláchněte vodou.

Cyklistická tyčinka POWERBAR má také různé příchutě brusinky, maliny nebo jahody.

  1. Když je mražené lepší

Mezi živiny rozpustné v tucích patří například vitamíny A a E. Ty se zachovají i po zmrazení, dokonce se po zpracování stanou ještě lépe využitelnými. Za nejvhodnější zeleninu určenou na zmrazení se považuje mrkev a brokolice, která má výborné protizánětlivé a antioxidační účinky, je bohatá na zdroj vlákniny a kyseliny listové. Chrání oči a kůži proti ultrafialovému záření. V mrazničce by neměl chybět ani špenát.

Mrkev a jablko vydrží při správném skladování dlouho i mimo mrazničku. Můžete z nich udělat různé saláty nebo je trochu dosladit medem. Mňam.

  1. Tři machři na scéně

Hlíva, česnek, zázvor. Hlíva má neocenitelné protizánětlivé, protivirové a protirakovinové účinky, obsahuje betaglukan, který pomáhá nastartovat imunitní systém (doporučuje se užívat při virových, bakteriálních a autoimunitních onemocněních, alergiích a oslabeném imunitním systému). Sušená hlíva je výborná do polévek a omáček.

Zázvor pomáhá udržovat zdravý imunitní systém a je jasnou volbou pro zdravý dýchací systém. Česnek bojuje s mikroupíry, je silným antibiotikem a má protiplísňové a protivirové účinky.

  1. Bomba na imunitu

Kyselé zelí má fantastický vliv na imunitu, protože je bohatým zdroje probiotik a živin, je bohaté na vitamíny C, B3, B5, B6 a B12, minerály a stopové prvky, především draslík, železo, hořčík, zinek a fluor. A umíte z něj v kuchyni vyčarovat spoustu chutných jídel!

  1. Luštěniny

Luštěniny jsou ze všech produktů rostlinného původu nejbohatším zdrojem bílkovin a obsahují vysoký podíl vitamínu B, který pomáhá udržovat zdravý nervový systém a optimální psychické funkce. To se teď dost hodí, protože stres imunitě nepřidává. Při správné tepelné úpravě se usnadňuje i jejich trávení. A hlavně, v zásobě vydrží dlouhé měsíce.

Užijte si jízdu na kole, dobře se stravujte, hodně spěte, regenerujte a udržujte se v pohodě J