5 doporučení pro cyklisty v „době koronaviru“

Tagy:
5 doporučení pro cyklisty v „době koronaviru“>

Svět se zpomalil, ale nesmí se zastavit. Onemocnění Covid-19 způsobilo to, co jsme dosud sledovali jen v katastrofických filmech. Pandemie zpomalila život téměř na celém světě. V mnohých zemích se zrušily společenské, kulturní a také sportovní akce. Centra měst jsou vylidněná. Lidé sedí doma a čekají, co bude dál. Přísná omezení mají svůj význam a netřeba je podceňovat. Jsou však aktivity, které nám stále umožňují zhluboka se nadýchnout, a to dokonce i bez roušky. Jednou z možností je právě cyklistika. 

Hýbejme se, jezděme na kole, jak je to možné. Cyklistika je super s partou a týmem, ale neztrácí svůj půvab ani jako individuální sport. 

5  DOPORUČENÍ NA KOLO

1. Osamělý jezdec

Jezděte samostatně anebo se členem domácnosti. Ideálně v lese, nebo v místech, kde se nachází minimum lidí. Teď není vhodný čas na ježdění ve skupinách a na vytváření pelotonu.

2. Jezděte opatrně a nespoléhejte se na pomoc

Jezděte opatrně. Aktuálně je zdravotnický personál maximálně vytížený. Nemocnice navíc patří při současném omezení pohybu k nejrizikovějším místům k šíření Covid-19. Takže na „machrování“ teď opravdu není vhodná doba. Jezděte tak, abyste minimalizovali riziko zranění a nutnost zdravotnické pomoci.

Navíc, mějte u sebe náhradní duši, případně lepicí sadu, základní nářadí a pumpičku. Pokud byste přece jenom potřebovali pomoc jiných lidí, vezměte si s sebou na kolo roušku nebo šátek. Užitečný může být i cyklistický nákrčník.

3. Na zdraví!

Nezapomeňte na pitný režim. Například cyklistická termoláhev udrží teplotu nápoje i několik hodin. Dopřejte si vitamíny, ale  pozor na zbytečně vysoké dávkování.  Zinek v organické formě okolo 10 mg sníží riziko virových onemocnění, ideálně užívat ráno nalačno. Samozrejmě že také dobře známý vitamín C (250 až 500 mg) a selén (0,05 mg)  patří mezi účinné doplňky.

Zdroje vitamínů a minerálů hledejte hlavně ve stravě. Tělo umí nejlépe využít přirozené zdroje – tedy hlavně z ovoce a zeleniny. Nezapomínejte, že navzdory omezením je stále třeba trávit čas na čerstvém vzduchu a že potřebujeme sluneční paprsky na tvorbu vitamínu D.

4. Dobře se oblečte

Funkční tričko, které odvádí pot a udrží vás v suchu. Cyklistická pláštěnka, která vás ochrání proti větru a dešti. Čepice a rukavice. Hlavně nyní je důležité se dobře obléknout a neprochladnout, aby nezodpovědní jednotlivci ještě víc nezatěžovali zdravotnický systém.

5. Poslouchejte svoje tělo!

Myslete na to, že se chcete nabít, ne vybít. Teď skutečně není třeba zařazovat intenzívnější tréninky. Minimálně je dobře zvažte, protože i přetrénování způsobuje stres a tím se zvyšuje i pravděpodobnost nemoci. Při vysoké intenzitě tréninku je imunita na několik hodin oslabená a zvyšuje se tak riziko například virových onemocnění horních dýchacích cest.