Cyklooblečení pro začátečníky – Co potřebujete na první jízdy?

Tagy:
Cyklooblečení pro začátečníky – Co potřebujete na první jízdy?>

Určitě budete potřebovať víc než jen dobré kolo. Se správným cyklooblečením se budete na biku cítit o mnoho pohodlněji. A to ani nemluvě o nejdůležitější části cyklistického outfitu: cyklistické přilby! Ale jak si vybrat z  tolika možností? Přesně na to jsme tu my z týmu Holokolo.

Přilba je neoddělitelná součást vaší výstroje, to je všem jasné. Avšak také cyklistické kalhoty a pořádné  cyklistické rukavice vám určitě zpříjemní každou jízdu. Na to myslí málo začínajících cyklistů.

Cyklistická přilba: základ bezpečné jízdy

Pořádná cyklistická přilba je zřejmě nejdůležitější věc ve vaší výbavě. Naštěstí  jsou si toho  výrobci vědomi a nabízejí širokou škálu typů a barev přileb, ze kterých si určitě vyberete takovou, která je nejen vhodná k vašemu typu kola, ale dokážete ji barevně sladit s vašim outfitem.

Ale co je opravdu důležité při nákupu přilby? Různé druhy přileb jsou vhodné na různé druhy cyklistiky. Na Holokolo je máme rozdělené na čtyři základní skupiny:

  1. Silniční – na silniční cyklistiku
  2. MTB – na horskou cyklistiku, downhill anebo trek
  3. Urban – na městskou cyklistiku, avšak také na skateboard anebo brusle
  4. Timetrial – na rychlostní cyklistiku – časovku (pozn. Tyto přilby nejsou úplně vhodné pro začínající cyklisty.)

Cyklistické brýle proti větru, dešti, slunci a hmyzu

Pár cyklistických brýlí je úplné „must“. Kvalitní brýle vás ochrání nejen před slunečnými paprsky, ale také před hmyzem, větrem, blátem a deštěm. Zaručí vám nejlepší viditelnost za každých okolností.

V nabídce od Holokolo najdete různé druhy brýlí -  jako bezrámové, polorámové, celorámové, imidžové, downhillové, fotochromatické, polaroidové, s vyměnitelnými čočkami... Mohli bychom ještě dlouho pokračovat. A samozřejmě, že i s různými cenovkami. Cenový rozdíl mezi nejlacinějšími a nejdražšími je více než 120 €. Ale znamená to automaticky, že ty dražší jsou také lepší? Ve většině případů ano, ale to neznamená, že ty lacinější nejsou dost dobré.

Čočky hýbou světem brýlí

Důvodem těchto velkých cenových rozdílů jsou čočky. Jsou v nabídce v různých odstínech a procentech propustnosti světla. K úplné špičce mezi čočkami cyklistických brýlí patří fotochromatické čočky. Tyto čočky se automaticky adaptují na povětrnostní podmínky. Čočky ztmavnou, když svítí slunce a naopak se zesvětlí, když se obloha zatáhne. Takže s sebou nepotřebujete nosit, a v případě cyklistiky vozit, náhradní čočky nebo další brýle – tyto vám úplně postačí. Avšak tato technologie je drahá a zvýší cenu brýlí.

Další možností jsou vyměnitelné čočky. V nabídce máme brýle, které mají víc čoček v balení a vy si je můžete měnit podle potřeby. Podívejte se na brýle Davos od italské značky Tifosi. Například tmavé čočky do slunečného počasí, žluté čočky, když je pod mrakem a průsvitné, když je počasí opravdu špatné. Mimochodem, stalo se vám už, že vás na biku zastihl nečekaný déšť? Pokud ano, tak určitě víte, že bez brýlí, které chrání vaše oči před kapkami padajícími přimo do nich, je jen velmi těžké mít oči pořádně otevřené. Takže investice do cyklistických brýlí  určitě není jen rozmar.

Jaký rám anebo model brýlí se vám hodí, záleží na tvaru vaší tváře a hlavy. Ne každý pár vám bude sedět, avšak většina cyklistických brýlí má nastavitelné nosové sedélko, díky kterému brýle lépe sedí. Když už si kupujete nové brýle, ujistěte se, že vám skutečně dobře sedí. Nesmí se hýbat nebo klouzat z nosu ani při velkých nárazech na hrbolaté cestě či silnici.

 

Cyklistické dresy a funkční prádlo

Při cyklistice se samozřejmě zahřejete i v chladnějším počasí. Aby se vaše tělo zbavilo tepla, začne se potit. A pot potřebuje někam odcházet... a právě z tohoto důvodu obyčejné bavlněné tričko není pro cyklistiku vhodné. Navíc, bavlněné tričko schne pomalu a dlouho, což není právě nejpříjemnější pocit. Když zastavíte, tak se vaše tělo automaticky ochladí a mokré tričko se nalepí na vaši pokožku jako studený pancíř. A když do toho zafouká vítr, zaručeně nebudete mít z cyklistiky příjemný pocit.

Funkční prádlo udrží správnou teplotu vašeho těla

O nespočetných výhodách funkčního prádla si můžete přečíst v našem blogu PROČ NOSIT TERMOPRÁDLO A JAK SE O NĚHO STARAT? Najdete tam rady, jaký druh termoprádla je vhodný do jakého počasí a taktéž konkrétní doporučené produkty ze stránky Holokolo.

Nepostradatelný cyklistický dres

My v Holokolo jsme specialisti na cyklistické dresy. Máme jich v nabídce více než 1000 - jak pánských, tak i dámských. A stále jich přibývá. My prostě milujeme dresy! A víme proč. Dresy jsou nejen funkční, prodyšné, aerodynamické, lehké, rychleschnoucí, anatomické, strečové atd., ale jsou i stylové a krásné na pohled. Nosí se jako druhá vrstva na funkčním prádle a majú velmi mnoho výhod, které vám zaručí, že cyklistika bude nejen zábavná, ale i pohodlná.

Cyklistický dres má speciální střih přizpůsobený k jízdě na kole. Má zip (většinou po celé délce dresu), zadní kapsy, do kterých si můžete uložit potřebné maličkosti (například klíče, energetickou nebo proteinovou tyčinku, kapesníky, telefon, peníze, ale také návleky na ruce a nohy anebo nepremokavou bundu) a nemusíte si s sebou brát ruksak. Exitují různé střihy cyklo dresů, například Aero (závodní), rovný pohodlný střih anebo MTB dresy s volným střihem pro jízdu v terénu.

Exitují také dresy s dlouhým rukávem, a to buď letní, vhodné hlavně na jaře anebo časný podzim, anebo zimní, když  už přituhuje a vy potřebujete vodě a větruodolný dres.

 

Větru a voděodolné bundy a pláštěnky

Další věc do vaší povinné výbavy je pláštěnka, která je lehká a kompaktní a snadno ji složíte do zadní kapsy svého dresu. Můžete ji potom kdykoli vytáhnout v případě, že vás zastihne nečekaný déšť nebo vítr. Přečtěte si náš blog OTESTOVALI JSME PRO VÁS PLÁŠTĚNKY. KTERÁ JE NEJLEPŠÍ NA JARNÍ BIKOVÁNÍ? Najdete tu užitečné rady a doporučení na nákup pláštěnky.

 

Pořádné cyklistické kalhoty s cyklovložkou

Cyklistické kalhoty jsou také důležité jako je sedlo samotné a jsou neoddělitelnou součástí vaší výbavy. Rozdělují se na pánskédámské.

Je to tak proto, že cyklovložky pro ženy mají jiný tvar než ty pánské. Muži a ženy mají odlišné pánve a stavbu těla a dobré cyklovložky jsou těmto rozdílům přizpůsobené. Ženská pánev je situovaná víc do šířky, což znamená, že ženská cyklovložka je automaticky širší na zadní části.

Také existují různé tloušťky cyklovložek. Většinou jsou pěnové, ale mohou mít i silikonové anebo gelové výplně. Avšak v takovém případě může být kompromitovaná prodyšnost. Výběr cyklovložky závisí na osobní preferenci a také na sedle kola. Je vaše sedlo relativně měkké? Tak vám postačí tenčí cyklovložka. Pokud máte tvrdší sedlo, doporučuje se silnější vložka.

Silná vložka vám na měkkém sedle může způsobit diskomfort a bolest sedacích svalů. Efekt měkkého sedla se tím ztrácí. Naopak, když použijete silnější cyklovložku na tvrdé sedlo, tak se do ní „ponoříte“, avšak tvrdé sedlo zabrání přílišnému ponoření se. Tenká cyklovložka na tvrdém sedle je také jedna z možností – to opravdu záleží na tom, co sami osobně preferujete. Je vhodné otestovat jak silnější, tak i tenčí cyklovložku, abyste věděli, která vám sedne lépe.

 

Cyklistické tretry dokončí váš outfit

Výběr treter záleží v první řadě na tom, jaké máte pedály. Máte pedály na silniční nebo horské kolo? A pokud máte horské kolo, jsou vaše pedály  SPD anebo ploché? V první řadě se rozhodněte, jaký budete mít bike a pedály ještě předtím, než si koupíte samotné tretry. Silniční  tretry jsou vhodné jen na silniční kolo, takže pokud jste zarytý „silničář“, tak určitě doporučujeme tyto. Avšak, když jezdíte jak na silničním, tak i na horském kole, nebo když chodíte na hodiny spinningu (stacionární kola mají většinou MTB pedály), tak doporučujeme koupit si MTB pedály také na silniční kolo a můžete využít jeden pár treter úplně všestranně.

Silniční tretry mají na podrážce tři díry ve tvaru trojúhelníku. Tyto jsou vhodné na SPD-SL kufry. MTB pedály mají dvě díry vedle sebe a jsou vhodné na standardní SPD kufry. Kufry jsou součástí pedálů a je nutné je namontovat na tretry tak, aby perfektně padly do pedálů. S tím vám ochotně pomohou odborníci v bike servisech. Ještě existují také ploché pedály, které nevyžadují tretry s kufry.

Tretru dělá podrážka

Při výběru treter je podrážka asi ten nejdůležitější faktor. Modely pro začátečníky mají nylonové podrážky. Dražší modely mají v podrážce zakomponovaný karbon. Ty nejdražší tretry mají plně karbonovou podrážku.

Karbonová podrážka činí tretru o mnoho lehčí, ale hlavně o mnoho tužší. To zabraňuje ohýbání podrážky při šlapání. Takové tretry používají profesionální jezdci, ale mají také určité nevýhody. Jsou například méně pohodlné. Na to je třeba si zvyknout, hlavně u začátečníků. My doporučujeme kombinaci nylonové a karbonové podrážky, která vám zaručí dostatečnou tvrdost, ale také větší komfort.

Je důležité říct, že při zkoušení treter vám musí sednout na nohy. Když cítíte, že vás někde tlačí, tak je jisté, že se situace při jízdě ještě zhorší. Tretry se vám jen málo pravděpodobně roztáhnou. Proto je důležité, aby byly od začáku pohodlné.

Jaká je ideální velikost tretry?

Je důležité, abyste si vybrali správnou velikost i šířku tretry. Budete určitě potřebovat nějaké místo na prsty. Samozrejmě to záleží na osobní preferenci, avšak my doporučujeme zakoupit tretru o půl čísla větší, než je vaše standardní velikost bot. Zkuste se při zkoušení tretry postavit a když se vaše prsty dotýkají špičky tretry, tak potřebujete o půl až jedno číslo větší. Pokud máte pocit, že vám noha v tretře plave, tak jsou vám příliš velké anebo široké.

Takže tretry by neměly být příliš těsné, ale ani příliš volné. Tak akorát. Nezapomeňte, že při šlapání do pedálů se vám chodidla zahřejí, a tím se o něco zvětší. Výsledkem bude příliš těsná tretra a nepohodlný zážitek z cyklistiky.

 

Váš oufit je kompletní!

V tomto blogu jsme si prošli základní prvky cyklistické výbavy, takže váš outfit je nyní kompletní. Pokud však máte stále pochybnosti, jaký produkt je pro vás ten nejvhodnější, nezapomeňte, že jsme tu pro vás a rádi vám s čímkoli poradíme.