5 tipů na výběr cyklistického dresu

Tagy:
5 tipů na výběr cyklistického dresu>

Správné oblečení na jakýkoli sport je důležitou investicí – cyklistiku nevyjímaje. Dobrý cyklistický dres má být komfortní, prodyšný a musíte se v něm cítit lehce. Musí vám zkrátka padnout. A v neposlední řadě je důležité, abyste se cítili také jako součásť cyklistické komunity. V dresu budete vypadat jako profesionál a při jízdách na biku se budete cítit úžasně.

Dresů je však na výběr velmi mnoho a rozhodnutí, jaký si koupit, bývá nelehké – hlavně pro cyklistické začátečníky. Na výběr jsou stovky dresů, které se liší materiálem, kvalitou, designem, střihem a také cenou.

V tomto blogu vám chceme ukázat, jaké jsou nejdůležitejší faktory při výběru nového dresu.

1. Materiál

Možná to zní neuvěřitelně, ale první věc, kterou byste měli brát v úvahu při výběru dresu, je materiál. Ve většině případů jsou dresy vyrobené z polyesteru – v různém poměru s jinými materiály. Možná si říkáte, že byste se měli umělým vláknům raději vyhnout a radši jít do přírodních materiálů, jako je například bavlna. Avšak takového rozhodnutí byste určitě litovali. Bavlna může být velmi nepohodlná, když se propotí a nalepí se vám na pokožku. Polyesterové látky jsou prodyšné a rychleschnoucí – odvádějí pot od vaší pokožky, takže během jízdy neucítíte chlad a vlhko.

Pokud však přece jen trváte na přírodních materiálech, potom doporučujeme MERINO vlnu. Merino vlna je přirozeně rychleschnoucí a zůstane teplá, i když se propotí nebo promokne. Navíc je přirozeně odolná vůči zápachu. Tento materiál je proto velmi dobrý jako spodní vrstva, hodí se na funkční tílka a trička, ponožky, čapky atd. Podívejte se na nabídku produktů z Merino vlny na Holokolo.

Na horké letní jízdy jsou například nejvhodnejší dresy vyrobené z tzv. SUPERLEGGERA („super lehký“ z italštiny) materiálu. Tento materiál je téměř jako síťka, velmi lehký prodyšný. Je však také velmi tenký a při dlouhých jízdách vás neochrání před škodlivými UV parpsky a před spálením.

Zvláštní kategorií jsou tzv. funkční dresy. Na Holokolo je nabízíme od dvou italských značek: Biotex a Six2. Zvláštní jsou tím, že jsou vyrobené z materiálů velmi podobných funkčnímu prádlu. Nosí se jako vrchní vrstva na funkční tílko anebo tričko. Jejich výhodou jsou speciální vlákna, která často (i když ne vždy) obsahují i karbonové vlákno. Tato vlákna přenášejí teplo vygenerované vašim tělem zpět do svalů a generují tak hloubkové vyhřívání. Toto vyhřívání podporuje průtok krve a tím stimuluje svaly k lepšímu výkonu, pomáhá udržovat tělo v konstantní teplotě a redukuje spotřebu kyslíku, čímž zaručuje menší únavu svalů.

Dražší dresy jsou obyčejně vyrobené z několika panelů z různých materiálů. Víc panelů znamená, že vám dres bude lépe sedět a přizpůsobí se křivkám vašeho těla (o tom se více dočtete níže). Ale víc panelů znamená také strategičtější využití materiálů a jejich kombinace na zvýšení technického výkonu dresu. Například větruodolný materiál může být použitý na přední části dresu (na hrudi a ramenech) a síťovaný, snadnoschnoucí materiál na zadní části a pod rameny.

Je dobré udělat si rešerši, případně si vyzkoušet několik dresů, abyste si byli jistí, jaký vám skutečně padne. Přizpůsobte svůj dres druhu cyklistiky, jakou chcete provozovat (silnici, MTB atd.). Vaše peníze budou dobře vynaložené, když bude váš nový dres prodyšný, bude pomáhat k udržování konstantní teploty vašeho těla, a navíc bude mít UV ochranu a antibakteriální vlastnosti.

 

 2. Střih aneb „fit“

Když se podíváte na obrázek nahoře, hned si určitě všimnete, že dresy se od časů Eddyho Merckxe dramaticky změnily. U dnešních dresů platí „čím přilnavější, tím lepší a aerodynamičtější“. Možná jako začátečník nebudete inklinovat k úplně přilnavým dresům – k takovým, v jakých jezdí profesionálové. Skutečností ale je, čím lepší fit, tím méně vzduchu za sebou budete „tahat“ a tím méně bude na vás dres „vlát“. Třepotající se dres vás jen zpomaluje a na delších jízdách určitě pocítíte rozdíl ve výdeji energie. Takže pokud se nenecháte přemluvit k úplně přilnavému aerodynamickému dresu, určitě uvažujte o takovém, který vám bude sedět, ve kterém se budete cítit pohodlně, a tím zvýšíte svůj výkon.

Dalším důležitým faktorem při výběru dresu je jeho délka – ujistěte se, že dres je dostatečně dlouhý, hlavně pokud jste vyššího vzrůstu. Poslední co potřebujete, je každou chvíli dres stahovat dolů, a to i během jízdy. Nejlepší jsou dresy, které jsou vpředu krátké, takže se vám nebude na břichu zbytečně hromadit materiál, když zaujmete jízdní polohu. Zadní čásť má být prodloužená, aby vám dostatečně překryla kříž, když jste předklonění dopředu.

Nezapomínejte ani na délku rukávů. Dlouhé rukávy jsou vynikající v chladnějším počasí, ale na léto budete určitě potřebovat dres s krátkým rukávem, anebo bez rukávů. Pokud máte omezený rozpočet, zvolte dres s krátkým rukávem a k němu návleky na ruce, které stojí jen zlomek toho, co by stál dres s dlouhým rukávem.

Možná už máte zkušenost se spoustou oblečení od italských výrobců. Když ano, tak určitě víte, že Italové mají odlišné velikostní tabulky od těch evropských, je tedy nutné koupit si oblečení o jedno až dvě čísla větší, než je vaše standardní velikost. Dejte přitom pozor nejen na střih dresu a jak vám padne na šířku, ale také na jeho délku a obvod rukávů. My v Holokolo spolupracujeme s několika vynikajícími italskými dodavateli, jako jsou například Castelli, Santini, Alé, Nalini, Bianchi Milano, Gaerne, Sportful atd. U všech těchto značek je tohle nutné vzít v úvahy.

 3. Kapsy

Klasické trio – standardní dresy mají tři zadní kapsy, které jsou nahoře otevřené. Slouží k uložení peněženky, klíčů, výživy a jiných maličkostí. Může se vám zdát, že věci vám z kapsy během jízdy můžou vypadnout, ale ve skutečnosti jsou dost hluboké, takže tohle nebývá problém. Většinou mají nahoře elastický lem, který také pomůže.

Některé dresy mají extra kapsu / kapsu se zipem. Ta je přidanou hodnotou, protože vám to zajistí, že neztratíte ani úplné maličkosti, jako například mince.

U MTB dresů bývají kapsy většinou na zip, protože je u nich větší pravděpodobnost jízdy po nerovném povrchu a pádu.

4. Zip

Zipy jsou důležité, protože jejich zapnutí můžete přizpůsobit podle toho, jaké je počasí, aby vám dres zaručil správnou míru ventilace. Zatímco některé dresy mají krátký anebo poloviční zip, většina ho má po celé délce. Důležité je, aby váš nový dres měl zip, a to kvalitní. Je totiž velmi otravné, když během jízdy musíte bojovat se zaseknutým zipem. YKK je vynikající výrobce zipů a většina kvalitních dresů má právě tuto značku zipu, stejně jako i jiní výrobci sportovních oděvů. Další vychytávkou u zipů je tzv. CamLock zip. Je to patentovaná technologie, u které se zip zablokuje, když jeho „ovladač“ otočíte směrem dolu. U cyklistických dresů je to opravdu výhoda, protože cyklisti si dres často rozepínají jednou rukou během jízdy. Když chcete, aby vám zip zůstal v určité výšce, stačí ho otočit směrem dolů, a tím zablokovat. Podívejte se na video dole.

Mezi další detaily, které jsou u zipů přidanou hodnotou, patří například překryté zipy na vrchu kolárku. Je to v podstatě malý kousek látky, který překrývá vršek zipu, když je vytažený úplně ke krku. Má trochu komický název „zipová garáž“ z anglického překladu „zip garage“,  ale především velmi důležitou funkci - zabraňuje iritaci pokožky na krku anebo zachytávání zipu o bradu (au!).

5. Design

Všem se nám líbí, když vypadáme dobře a dobře se i cítíme. Vyberte si design, jaký sedí nejen vašemu tělu, ale také vaší osobnosti. Ať už chcete vyniknout, anebo spíš zapadnout do skupiny, na Holokolo máme na výběr stovky krásných kvalitních a barevných dresů. Určitě si vyberete.