Jak na bezpečný trénink na kole>

Otázka, kterou si kladu každý den už dlouhá léta. Jak zvýšit bezpečnost při tréninku na kole? V poslední době se mi zdá, že na našich cestách se stává cyklista ohroženým druhem, ovšem různé nepříjemnosti se vám mohou rychle přihodit i při jízdě v terénu. Během tréninku vás ohrožuje spousta faktorů. Některé situace má pod dohledem „vyšší moc“ a nedají se zcela ovlivnit, ale díky zkušenostem, správnému přístupu a výbavou se dá do jisté míry zásadně bezpečnost na kole zvýšit. V dnešním článku vám představím TOP tipy, které můžete vyzkoušet hned během nejbližšího tréninku.

Nebezpečí, která na nás číhají v silničním provozu

V současné době se z výkonnostního sportu jako je silniční cyklistika stal sport adrenalinový. Může za to nedostatečná infrastruktura našich pozemních komunikací, jejich stav a ovšem přebytek vozidel i cyklistů v silničním provozu. V loňském roce jsme zaznamenali několik devastujících nehod. Myslím si, že je načase se nad sebou zamyslet, ať už jako řidič nebo i jako cyklista, přičemž je třeba se zaměřit se na oboustranné snižování nebezpečí , a tak zabránit podobným fatálním nehodám. Jaká opatření ke zvýšení své bezpečnosti můžete učinit jako cyklista? To se dozvíte v následujících řádcích.

Výběr trasy tréningu

Máte-li možnost, svůj trénink plánujte primárně po cestách II. a III. třídy. Využívejte co nejvíce cyklistické stezky a určitě jezděte za krajnicí. Pokud upřednostňujete skupinové jízdy a jede vás více než pět cyklistů, podle nové legislativy už můžete jezdit i po dvou vedle sebe. Z hlediska bezpečnosti tak doporučuji využít i této možnosti. O tom si můžete přečíst v mém starším článku ZDE.

Cyklistická prilba jako základ výbavy 

Zásadním prvkem cyklistické výbavy je přilba. Při výběru cyklistické helmy je důležité se zaměřit na mnoho různých aspektů, které pěkně popsala a vysvětlila Katka v článku ZDE.

V tomto odstavci se zaměřím na novinku, kterou disponují například helmy od Speciallized nebo POC a to je systém nazýván MIPS ANGIE. Jedná se o čip, který se nachází na zadní straně přilby a je párovatelný s mobilní aplikací ve které si umíte zvolit emergency kontakty a v případě nehody tento systém automaticky pošle zprávu s vašimi souřadnicemi. 

Systém je opravdu promakaný a nevyvolá žádnou paniku při menších nárazech. Výhodou tohoto systému je i to, že pomocí aplikace dokážete snadno nalézt svoji polohu. Aplikace je kompatibilní s mapami nebo aplikací trail fox. Pokud se tedy někde ztratíte, dokážete se poměrně rychle zorientovat a vrátit na správnou cestu.

Přečtěte si článek Bezpečnost na kole: 5 důvodů, proč si vybrat POC

Garmin varia 

Další vychytavkou, která dokáže zásadně zvýšit vaši bezpečnost na cestách je zařízení garmin varia. Jedná se o radar s led blikačkou, který se umísťuje na sedlovku kola. Radar snímá pohyb objektů za vámi a ukazuje jejich vzdálenost. Vy se tak při odbočování nebo obcházení překážky nemusíte neustále ohlížet za sebe a můžete se plně soustředit na situaci před vámi. 

Led světlo které je integrováno v radaru vyniká neskutečnou svítivostí, přičemž se intenzita svícení zvyšuje, když se objekt přibližuje k vám. Zařízení je kompatibilní se všemi computery na kolo, které podporují ANT+ a bluetooth.

Blikačky a světla 

Garmin varia je dost drahá záležitost a ne každý je ochoten udělat tak zásadní investici. Určitě bych vám tedy doporučil popřemýšlet nad koupí kvalitních led světel s funkcí blikání

Možná si řeknete: Co plašíš, blíží se léto, viditelnost bude „good“. A tady nastává zásadní problém, protože v úsecích, kde cesta vede pod stromy, se logicky vytváří stín a řidič v takových úsecích zůstává doslova slepý. 

Pokud nemáte na „bajku“ světlo nebo neblikáte, stáváte se doslova neviditelnými. Lidské oko je naštěstí dokonalý orgán, které primárně reaguje na podněty blikání i když je vidění omezeno, například přechodem mezi sluncem a stínem. Proto určitě podívejte na Holokolo.cz, kde najdete super světla a blikačky od Lezyně či Ravermen

Po letech ježdění na cestách bych vám doporučil umístit i blikačku dopředu, mně se to například osvědčilo při přejezdu městem. Na křižovatkách mě řidiči ihned zaregistrují a tak se už méně obávám toho, že mi nedají přednost na některé křižovatce. Při snížené viditelnosti jsou taková světla neodmyslitelnou součástí mé výbavy.

Oblečení

Výběr oblečení může mít také výrazný vliv na vaši bezpečnost při jízdě na silnicích či v terénu. Osobně jsem typ člověka, který preferuje tmavé barvy (černá, khaki, maskáče, neavy modrá). Ale postupem času a vývojem situace na cestách, jsem v terénu přešel i já na krásnou silničářskou reflexní barvu nebo živé dobře viditelné odstíny.

Tady to funguje přesně stejně jako u blikaček, lidské oko i v nepřehledných situacích nebo situacích za snížené viditelnosti vybírá a vidí objekty ve výrazných barvách. Tuto filozofii jsem po případech, kdy myslivec zasáhl cyklistu, začal razit i v terénu. 

První modely takového oblečení opravdu působily jako kusy ze šatníku pracovníka regionálních cest. 
Dnes však dresy jako je Castelli Entrata
, Holokolo Rainbow, či UYN Biking Airwing vypadají perfektně,
doslova jako z jiné dimenze.

Nezapomeňte si na každou jízdu vzít mobilní telefon, který je již neodmyslitelnou součástí každého z nás. V případě nouze víte sobě nebo i někomu jinému rychle přivolat pomoc. 

V tomto článku jsem se snažil poukázat na ty nejzásadnější vychytávky, kterými můžete zvýšit vaši bezpečnost na tréninku. Věřím, že se vám článek líbil. Přeji vám spoustu bezpečných kilometrů. Sportu Zdar!