Jak se obléct na kolo do podzimních podmínek

Tagy:
Jak se obléct na kolo do podzimních podmínek>

Ani jsme se nenadáli a už tu máme znovu konec hlavní cyklistické sezóny. Pokud jste cyklista, pro kterého sezóna nikdy nekončí a neodradí vás ani trénink v horším počasí, tak si pojďte přečíst článek ve kterém vám dám pár tipů jak se správně obléct právě do tohoto období.

Podzim se vyznačuje spektrem různých podmínek, které můžete v tomto období zažít. Tedy krásné babí léto se ze dne na den může změnit na studený a vlhký zimní den. Ovšem počasí se může výrazně měnit i krátkodobě během samotného tréninku. Pokud chcete v tomto období komfortně trénovat, je třeba si obstarat kvalitní oblečení, jinak riskujete zdravotní problémy v podobě nepříjemného nachlazení.

Zásady, kterými se řídím při volbě oblečení v tomto období, jsem shrnul do následujících bodů:

1. Vrstvení

Ve svém starším článku jsem vysvětlil, proč je důležité nosit funkční oblečení a jak jej správně navrstvit. V podzimním období toto představuje důležitý aspekt každého výjezdu, protože teplota ovzduší se během tréninku dynamicky mění a z tohoto důvodu je třeba udržet konstantní tělesnou teplotu. Toho dosáhnete volbou kvalitního termo oblečení, které vám zajistí, že vaše pokožka zůstane suchá, díky čemuž si dokáže váš organismus ideálně regulovat teplotu podle potřeby. Doporučuji vám vyzkoušet nějaké termo oblečení od firmy Holokolo, momentálně testuji zajímavý kousek WINTER BASE LAYER.

2. Volba vrchní vrstvy

V dnešní době je trh přesycen různými kvalitními bundami doslova od výmyslů světa až po základní kousky, a proto může být obtížné se v tomto sortimentu správně zorientovat. Jinak to nebylo ani u mě, ale nakonec jsem se rozhodl, že si pořídím více kvalitních věcí, abych byl připraven do každých podmínek. Vrchní vrstvu tedy volím podle času tréninku, aktuální teploty a denní předpovědi počasí následovně:

  • ranní tréning – je charakteristický v tom, že ho začínáte v době, kdy je venku ještě chladno, ale během tréninku se postupně otepluje. V takovém případě oblékám kombinaci dlouhého dresu a vestu v teplotním rozsahu od + 5 do 20 stupňů. Při výjezdu kopce vestu shodím dolů a při sjezdu si ji zase obléknu zpátky. Takto si během tréninku udržuji tepelný komfort, přičemž mě neofoukne studený vítr. V tomto roce se mi osvědčila vesta od Castelli s označním pro thermal mid.

  • tréning okolo oběda – v této době je jízda na kole nejkomfortnější, a pokud se k tomu přidá ještě babí léto, tak je to úplný ideál a v pohodě můžu vyrazit i v krátkém dresu. Ovšem pláštěnku mám vždy s sebou a vždy ji oblékám ve sjezdech, přece jen vzduch je už o poznání chladnější. S příchodem pozdějšího podzimu je už i babí léto studenější a začínají převládat sychravější dny bez slunečních paprsků, kdy teplota klesá pod 10 stupňů. V takových dnech volím univerzální bundu Castelli Perfeto Ros, ve které můžete trénovat v teplotním rozsahu od +5 do +15 stupňů.
  • odpolední a večerní trénink – v tomto případě většinou na kolo vyrážíte za relativně dobrého počasí, ale hrozí, že se bude výrazně ochlazovat, a proto také volím univerzální bundu od Castelli.

3. Volba spodní vrstvy 

Stejně jako u vrchní vrstvy existuje dostatek produktů na trhu. Problém podzimního počasí vidím v tom, že jak se říká „klame tělem“ a může se vám tak zdát, že vás chlad tolik neohrozí. Během jízdy na kole intenzivně makáte nohama, a tak logicky chlad pociťujete méně. Nezapomeňte ale na to, že se pohybujete relativně vysokou rychlostí. Pokud vás vítr ofoukne v citlivých partiích, tak si koledujete o pořádně nepříjemnou situaci. Vždyť nadarmo se neříká, že od nohou prochladnete nejrychleji, proto vám doporučuji vyzkoušet následující tip.   

  • ranní tréning – zateplené krátké kalhoty + návleky. Pokud se bude oteplovat, návleky jednoduše sundáte a pokračujete v krátkých kalhotách. Pokud je ráno velmi studené a předpokládá se, že teplota nepřekročí +10 stupňů, tak určitě volím dlouhé kalhoty.
  • tréning kolem oběda – během babího léta a teplotě nad +20 stupňů volím krátké kalhoty. Při teplotě od +10 do +15 stupňů si oblékám krátké kalhoty + návleky. Pod +10 stupňů přichází řada na zateplené krátké kalhoty a návleky nebo jen dlouhé kalhoty.
  • odpolední a večerní trénink – v tomto čase volím zateplené krátké kalhoty a návleky nebo dlouhé kalhoty.

4. Čepice pod přilbu a bufka

I když se to nezdá, tak paradoxně nejvíce tepla ztrácíte z hlavy. Proto by neodmyslitelnou součástí podzimních výjezdů měla být čepice pod přilbu. Znovu vybírám podle počasí, které v daný den panuje. Pokud je venku od +15 do +20 stupňů, volím klasickou kšiltovku. Od těch +10 do +15 stupňů nosím tenkou čepici, která mi překryje i uši. Pod +10 stupňů už nasazuji hrubší čepici. Pokud teplota klesá pod + 10 stupňů, tak na krk nasazuji i nákrčník.

Tip: Cyklistická čepice Holokolo - THERMAL CAP

5. Rukavice

Co se týče ochrany rukou, je to velmi individuální a znám lidi, kteří i v -10 stupních rukavice nepotřebují. Jsou naopak i takoví, co si v +15 oblékají už dlouhé rukavice.

6. Návleky na tretry nebo zimní tretry

Zde se doporučuji obléct opět více. Ale také je to individuální a na Holokolo si můžete vybrat ze širokého spektra zimních doplňků.

Podzimní období je charakteristické i nižší viditelností, proto si vybírejte moderní oblečení, které disponuje reflexními barvami a prvky. Určitě nezapomeňte na blikačky a to i vpředu. Věřím, že jsem vám článkem pomohl při volbě správného oblečení a kolo ještě nezazimujete. Sportu Zdar!