5 VÝHOD TERMO OBLEČENÍ PŘI SPORTOVÁNÍ V ZIMNÍM OBDOBÍ

Tagy:
5 VÝHOD TERMO OBLEČENÍ PŘI SPORTOVÁNÍ V ZIMNÍM OBDOBÍ>

Ať už máte jakkoli drahou a vynikající zimní bundu nebo kalhoty, bez kvalitního spodního termo prádla to nepůjde. Předtím než si řekneme o základních zásadách a funkci termo prádla, je nutné pochopit, jak funguje regulace teploty lidského organizmu.

Tělesnou teplotu ovládá hypotalamus 

Toto nervové centrum se nachází v našem mozku a  je zodpovědné za zachovaní ideální tělesné teploty těla. Při fyzické aktivitě tedy funguje takovým způsobem, že pokud nám začne být  teplo a organizmus se začne přehřívat, vyšle signál potním žlázám, které ihned zahájí svoji činnost, přičemž nás vyloučením potu ochladí. Naopak, když nám začne být zima, tak způsobí to, že se začneme třást a vlivem svalových kontrakcí organizmus vyprodukuje potřebné teplo, kterým odvrátí podchlazení. Vzhledem k těmto okolnostem je jasné, že u zimních aktivit nám obyčejné tričko a svetr stačit nebudou, proto vám doporučuji podívat se na eshop Holokolo, kde najdete kvalitní termoprádlo.

Jaké výhody má termoprádlo?

  1. Odvádí pot z pokožky.
  2. Rychle schne a pokud zvlhne, jeho váha se nezvýší.
  3. Nechladí na těle.
  4. Neomezuje v pohybu.
  5. V zimě zahřeje, v létě ochladí.

Jak se správně obléct na trénink do zimy?

V první řadě musíte na trénink vyrazit s pocitem mírného chladu a myslet na to, že se vlivem aktivity zahřejete. Je tedy třeba se obléct tak akorát, což je dost individuální záležitost a ideální míru musíte najít sami. Při oblékání však myslete na to, že pokud to s oblečením přeženete, bude vám příliš teplo, a tím pádem se budete nadměrně potit a takový nápor nemusí zvládnout ani kvalitní termoprádlo. Naopak, když vám bude zima během celého výjezdu, tak vás nejspíš nemine nachlazení.

Zásada vrstvení

Klíčovou zásadou komfortních zimních tréninků je obléct se způsobem vrstvení. Princip třech vrstev je jednoduchý a funkční, kde kombinace různých vrstev zajišťuje maximální komfort sportovce. Ideální systém, kterým je třeba se řídit, je následující:

  1. Transportní vrstva (termoprádlo). První vrstva oblečení, která je v přímém kontaktu s pokožkou. Obepíná ji a má za úlohu odvádět pot z těla.
  2. Termoizolační vrstva (oblečení s fleecu, vlny, polyesteru). Druhá vrstva oblečení nepropouští ven teplo vytvořené tělem a zároveň brání pronikání chladného vzduchu dovnitř. Taky nasává pot ze spodního oblečení a odvádí ho pryč.
  3. Ochranná vrstva (bundy, vesty, kalhoty). Vrchní vrstva oblečení je nepremokavá a odolná proti větru. Musí však být prodyšná, aby se nezapařovala.

Nač se při výběru terma zaměřit?  

Během své cyklistické „kariéry“ jsem zažil různé situace. Ze začátku jsem okolo kvalitních materiálů ani neprošel a tak jsem při trénincích nejednou „klepal kosu“. S nástupem moderních materiálů jsem začal experimentovat, ale vždycky jsem byl trochu lakomý a hledal jsem i lacinější alternativy. Výsledkem šetření bylo, že kvůli nesprávné funkci materiálu jsem zůstal na těle mokrý a po absolvování sjezdu jsem „pěkně“ profoukl a znova jsem pořádně  klepal kosu. Jako mladík jsem to v pohodě zvládal bez následků, jenže po třicítce nastal zlom. Myslím si, že po dosažení tohoto věku není prostor na takové experimenty, protože to nemusí vždycky skončit bez následků a po takových podchlazeních nejednou následovalo i nastuzení.

Proto se při výběru termo oblečení řiďte následujícími zásadami: 

  1. Nebojte se investovat.
  2. Vybírejte termo oblečení do správného ročního období (všimněte si teplotního rozsahu)
  3. Zvolte slim - přiléhavý střih, který úplně kopíruje tělo
  4. Zaměřte se na výběr oblečení s plochými švy nebo i beze švů
  5. Vybírejte si moderní materiály (syntetika, merino, kombinace těchto materiálů)
  6. Kupujte si oblečení od ověřených značek
  7. Nezapomeňte na zásady správného vrstvení

Myslím si, že v dnešní době by bez termo prádla v zimě na kole jezdil jen „sebevrah“. Pokud si chcete koupit něco, co je opravdu kvalitní, podívejte se v eshopu na Holokolo, v sekci funkční prádlo. V současnosti odtud testuji termotričko UYN Evolutyon, které vám představím v dalším článku. Do té doby makejte a sportu zdar!