PROČ JE DŮLEŽITÉ NOSIT FUNKČNÍ PRÁDLO I V LÉTĚ?

Tagy:
PROČ JE DŮLEŽITÉ NOSIT FUNKČNÍ PRÁDLO I V LÉTĚ?>

V letním období vrcholí cyklistická sezona, která nabízí množství akcí, výjezdů a závodů. Toto období je pro sportovní výkon velmi specifické právě kvůli vysokým teplotám nad 35°C, které se čím dál častěji vyskytují i v našem podnebném pásu. Horka mají na lidský organismus nepříznivý účinek a enormně ho zatěžují. Při nesprávném výběru oblečení se v krajním případě můžete dostat do krizové situace v podobě přehřátí organismu, což může váš výjezd ukončit předčasně. Vždyť nakonec to sami znáte - pocitově jsou tréninky a závody o mnoho náročnější ve vedrech než v optimálních podmínkách. V dnešním článku se dočtete, jak může zvýšit váš komfort při tréninku funkční termoprádlo.

PROČ VRSTVIT I V LETNÍM OBDOBÍ? 

 

Mnozí z vás si při přečtení úvodu tohoto článku možná řeknou: „To si mám jako dát na sebe víc vrstev i v tomto safari?“ Sice to může vypadat paradoxně, ale je to velmi dobré a efektivní řešení, které zvýší váš tepelný komfort během výjezdu. Lidskému tělu během fyzického výkonu nevyhovuje náhlá změna teplot, protože kromě energetického krytí ztrát samotného výkonu musí potom energií zabezpečit i tepelné výkyvy, což se ovšem negativně projeví na výsledku tréninku nebo závodů. Při cyklistice překonáváme různé trasy převážně v členitém terénu. Na začátku výjezdu sice může být 35 stupňů, ale v průběhu tréninku absolvujete výjezd do kopce, na jehož vrcholu může být třeba o 5 stupňů méně, následně klesáte a teplota prostředí se znovu dynamicky mění. 

 

Pokud jezdíte jen v samotném cyklistickém dresu, stane se vám to, že při stoupání na kopec se pořádně propotíte, přičemž dres a vaše tělo zůstane úplně mokré, a tak vám pot zalepí póry a tělo se nemůže ideálně ochlazovat a nastává postupné přehřívání organismu, čímž rapidně klesá i váš výkon v tomto stoupání. Ve sjezdu vás naopak zase profoukne vítr a podchladíte se, protože se do něho pustíte úplně mokří a po jeho absolvování vám chvíli bude trvat, než se znovu dostanete do ideální teploty a tempa. Takové teplotní výkyvy jednoduše nedělají lidskému organismu dobře a nepřejí ani sportovnímu výkonu.

JAK TO ŘEŠILI V MINULOSTI

 

Tento problém řešili samozřejmě i v minulosti – při výjezdu nahoru si závodníci úplně rozepínali dresy a doufali, že se jejich organismy nepřehřejí. Po výjezdu na kopec jim potom členové týmu kromě vody podávali také noviny, které si následně vkládali pod dresy. V té době neexistovaly tak kvalitní materiály jako dnes a noviny sloužily na izolování tepelných ztrát a chladu, který by závodník pociťoval, kdyby ho ve sjezdu profoukl vítr přes propocený dres. 

MODERNÍ MATERIÁLY A  JEJICH FUNKCE

Doba naštěstí pokročila a od novin jsme se dostali k termoprádlu, které je navržené do největších veder, kdy teplota a vlhkost vzduchu zabraňují dýchání vaší pokožky. Materiál je většinou síťovaný a extrémně lehký a slouží jako mezivrstva oblečení, a tím taky zabraňuje nepříjemnému škrábaní a otáčení zpoceného a mokrého oděvu. Prádlo odvádí pot navenek a tím vytváří pocit sucha. Funkční oblečení tak má důležitou úlohu, že reguluje tělesnou teplotu. Při zvýšené fyzické aktivitě odvádí vlhkost od těla do dalších vrstev oblečení (tedy do dresu). Díky tomu zůstane tělo v suchu a vy se budete cítit v pohodě ať už ve výjezdech nebo i ve sjezdech.  

VLASTNÍ ZKUŠENOST

V minulosti jsem takové kvalitní termoprádlo nevlastnil, a tak jsem závodil jen v cyklistickém dresu. V den závodu jsme měli „krásných“ 35 stupňů a 120 km dlouhou etapu v kopcích před sebou. V kopci se jely neskutečné „bomby“. Celý jsem byl úplně mokrý, jako kdybyste mě polili kýblem vody, a tělo tak samozřejmě nemohlo ideálně pracovat a ochlazovat se. Asi v polovině závodu jsem se tak přehřál, že mi až začala být zima a tehdy jsem věděl, že už je zle. Úplně mi „seklo“ a při přejezdu jednou obcí mě nakonec předjela i babka na Libertě, která jela do místního  obchodu na nákup.  Pochopitelně jsem ze závodu musel ihned odstoupit. Protože jsem se cítil totálně zle, tak mě napadlo si bezprostředně po tomto výkonu změřit teplotu - naměřil jsem 39,5°C. Po uklidnění a zotavení z výkonu jsem už teplotu neměl, takže nemocný jsem nebyl. Tímto příběhem jsem chtěl poukázat na to, jakým extrémním teplotním výkyvům během výkonu vaše tělo musí čelit.  Myslím si, že kdybych tehdy měl kvalitní termoprádlo, tak k takovému extrému nedošlo a závod jsem v pohodě dokončil. 

Jak jsem už poznamenal, doba pokročila, a dnes si můžete na stránce Holokolo vybrat z bohaté nabídky termoprádla do extrémních veder. Úplně ideální je, když si k tomu zvolíte i nějaký pěkný set cyklistického oblečení, který bude současně určený do takových podmínek. Neváhejte tedy, protože s takovým vybavením se vaše tréninky nebo závody v extrémních podmínkách stanou o mnoho pohodlnější.