Jaký je rozdíl mezi cyklistickou bundou a zimním dresem?

Tagy:
Jaký je rozdíl mezi cyklistickou bundou a zimním dresem?>

Letní sezona se už pomalu, ale s jistotou blíží ke konci. Ale pro ty z nás, kteří se nechystáme naše biky zazimovat, je nutné vědět, jak se správně obléknout. Každý druhý zákazník se mě ptá, jaký je vlastně rozdíl mezi zimním dresem a bundou – vždyť na první pohled, a hlavně na obrázku, vypadají úplně stejně. Zdání ovšem klame. V tomto blogu vám vysvětlím, nejen jaký je mezi nimi rozdíl, ale také proč budete potřebovat oba dva, pokud to s cyklistikou v chladném a vlhkém počasí myslíte opravdu  vážně.

Určitě dobře víte, že tím nejpoužívanějším slovíčkem v souvislosti se zimní výbavou (a to nejen pro cyklisty, ale také pro běžce, lyžaře, běžkaře, skialpinisty, bruslaře atd.) je vrstvení. To znamená, že čím nižší je teplota venku, tím víc tenkých vrstev budete potřebovat. A právě tady zjistíte, proč je  ve vaší výbavě užitečný a nutný jak zimní dres tak bunda. Ale přistupme teď k tomu, jaký je vlastně mezi nimi rozdíl.

Zimní dres

Na první pohled ho rozlišíte od běžného dresu tím, že má dlouhý rukáv. Ale to není všechno – exitují totiž také dresy s dlouhým rukávem, které jsou určené na léto. Tyto letní dresy jsou však tenké, mají jen jednu vrstvu (většinou z lycry) a jsou určené na jarní anebo podzimní jízdy, když sluníčko ještě/už nepeče a vám je při rychlé jízdě zima na ruce. Zimní dres je však zateplený jemným flísem. Je podstatně hrubší a teplejší, určený do počasí, když teplota klesne pod 15°C. Už vám není zima jen v chládku, ale dokonce i tehdy když svítí slunce. Vítr je už běžnou součástí jízdy, brzy se stmívá a častěji  vás zastihne i déšť. Avšak když se pořádně opřete do pedálů, vaše tělo se zahřeje a vy nechcete na sobě mít silnou bundu, protože byste se v ní nejspíš uvařili. Do takového přechodného počasí se nosí zimní dres. Já si vždycky do kapsy přibalím i vestu proti větru, anebo když hrozí, že zmoknu, tak i nepromokavou bundu. Když mám štěstí a počasí vydrží, tak mi tyto vrstvy v zadních kapsách nepřekážejí.

Zimní bunda

Zimní anebo zateplené bundy slouží jako vrchní vrstva ve skutečně chladném anebo mokrém počasí. V zásadě jsou nepromokavé, větruodolné a izolují, jsou termoregulační a zateplené hrubším flísem. Každý výrobce nabízí a používá různe technologie, které tyto vlastnosti zaručují. Mezi takové patentované technologie patří například GORE-TEX®, DWR (Durable Water Repellent), NANOTECH atd. Tyto technologie se liší, avšak mají společné to, že zabraňují průniku vody, větru a chladu skrz  vaši vrchní vrstvu (ať už je to oděv, anebo boty). Dále se vyznačují tím, že navzdory tomu, že vás chrání před vlhkem a chladem, jsou dostatečně propustné na to, aby odváděli nakumulovaný pot ven a pryč od vašeho těla. I když samozřejmě nemůžeme předpokládat, že takové bundy budou také stejně prodyšné jako tenké letní dresy.

Zimní bundy mají i další „vychytávky“, jako například zvýšený kolárek, prodloužené a utěsněné lemy na rukávech, prodloužená záda, spodní vrstvu, která je propojená s bundou, a má oddělený zip, utěsněné švy na ramenech, výraznější reflexní prvky pro lepší viditelnost ve tmě a tak dále, a tak dále. Výrobci se předhánějí, aby se právě jejich bunda odlišila od konkurence tou nejvychytanější vychytávkou. Na Holokolo jsme výběr v této sezoně opravdu rozšířili, a jsem si jistá, že si budete umět  vybrat.

Teď když jsou rozdíly mezi zimním dresem a bundou jasné, bych se ráda vrátila ke svému oblíbenému slovu vrstvení. Vrstvíme samozřejmě podle počasí, ale když je už venku fakt kosa, doporučuju nasledné vrstvy:

První vrstva: Funkční tričko – nejlépe s dlouhým rukávem a ještě lépe s merino vlnou, pokud  nemáte přecitlivělou pokožku.

Druhá vrstva: Zimní dres

Třetí vrstva: Zimní bunda

Můžete ještě přidat návleky na ruce a větruodolnou vestu, pokud je venku opravdu hnusně. Nezapomínejte vrstvit i spodní část těla – v nabídce Holokolo máme i dlouhé spodky, případně návleky na nohy a samozřejmě široký výběr dlouhých zimních kalhot.

Jistěže můžete jakoukoli vrstvu vynechat podle toho, jak uznáte za vhodné. Důležité je si zapamatovat, že nesmíte být oblečení nadmíru, abyste se příliš potili, protože se může stát, že najednou zastavíte, vaše tělo se rychle ochladí a vy prochladnete. Naopak, když nemáte na sobě dostatečné množství vrstev, hrozí, že ani při námaze a zátěži se nezahřejete a jízdu si tak neužijete.