Odborník doporučuje: Co si obléct na časnou jarní cyklistiku?

Tagy:
Odborník doporučuje: Co si obléct na časnou jarní cyklistiku?>

Jarní cyklistika je pro mnohé cyklisty tou nejkrásnější v roce. Jenže dokáže být zrádná kvůli proměnlivému počasí. Přečtěte si rady našeho odborníka Dominika, co na sebe „hodit“ na jarní cyklistiku.

Na oběd svítí slunce a teploměr ukazuje dvacet stupňů, ale k večeru vás v lese překvapí déšť a teplota nižší než deset stupňů Celsia. V dlouhém stoupání na vrchol se zahřejeme a zpotíme, a hned potom následuje rychlé vychladnutí ve sjezdu. Při cyklistice v březnu či v dubnu je často nutné střídat počet vrstev oblečení.

Doporučujeme řídit se základním pravidlem: Vždy si raději vezměte s sebou víc vrstev oblečení, které si můžete jednoduše složit do kapes, pokud je právě nechcete mít oblečené. Také proto je dobré mít na kole kapsičku na doklady či mobil, abyste měli kapsy na dresu volné na uložení rezervního oblečení.    

Jako první vrstvu doporučujeme tričko Six2 TS2 s dlouhým rukávem. Je vyrobené z nejlehčího a navíc prodyšného polypropylénového materiálu na trhu v kombinaci s pravými uhlíkovými vlákny. Tkanina zajišťuje přenos tepla a má antistatické vlastnosti, které chrání tělo před elektrickým nábojem způsobeným třením několika syntetických tkanin navzájem.

Jako druhá vrstva se hodí dres Santini Svolta Winter. Je zateplený a zároveň prodyšný. Vzadu má kapsy, do kterých si můžete vzít další vrstvy do zálohy. Například ultralehkou a aerodynamickou vestu Alé Light Pack, která se dá lehko složit. Podobně praktická je na rychlou ochranu před zhoršenými povětrnostními podmínkami bunda Agu Essential Rain. Je prodyšná a nepromokavá. A taky se vejde do zadní kapsy dresu. Tyto tři jmenované vrstvy tak můžete jednoduše kombinovat podle vývoje teploty a srážek.

Na nohy se k nim hodí kalhoty se šlemi a spodním zipem Biemme Item Winter. Jsou vyrobené z materiálu Super Roubaix technologií NanoTech. To znamená, že vám nepromoknou a oceníte jejich odolnost proti vodě. Doplnit je můžete druhou vrstvou, a to elastickými termo návleky na nohy Biotex Thermal. Zaručují tepelnou ochranu svalů na nohou, efektivně odvádějí pot a udržují pokožku suchou.

Užitečným jarním doplňkem je i cyklistická čepice Castelli Ros přizpůsobená proměnlivému počasí. Trik je v tom, že přední panel odolný vůči větru a vodě se dá sklopit dozadu, pak je  úplně prodyšný, nebo se sklopí dopředu a dokonale chrání. Navíc je tkanina Pertex mimořádně tenká, aby se čepice vešla pod přilbu.