POSTAVIT SE JARNÍMU POČASÍ ČELEM

Tagy:
POSTAVIT SE JARNÍMU POČASÍ ČELEM>

Před nedávnem mě pobavil jeden citát, se kterým se s vámi rád podělím: „Každý mluví  o počasí, ale nikdo pro to nic neudělá“ – Mark Twain. Úplně se s tímto výrokem ztotožňuji a častokrát se zamýšlím, co můžu udělat já sám, abych se dokonale přizpůsobil počasí, které mě na trase čeká. 

Příchod prvních slunečných a relatívně teplých dní po zimním období vytáhne na silnice a cyklotrasy milovníky cyklistiky užít si první kilometry. Připomíná mi to každoroční informaci  lesníků, že se medvědi budí ze zimního spánku. Určitě znáte euforii a pocity, jaké cyklista prožívá při první jízdě v nové cyklo sezoně. Avšak při těchto prvních výjezdech nebývají vždycky ideální, resp. úplně komfortní, podmínky. Kromě kondičky, která je
po zimních měsících ještě stále na bodě mrazu, velkou úlohu shrává i nestabilní počasí. Právě proto není třeba zapomínat na zlaté pravidlo: „neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený cyklista“.

Samozřejmě, jsou mezi námi cyklisti, kteří se věnují cyklistice celoročně, tedy i v zimě. Tímto jim chci vzdát hold a uznat, že je obdivuju. Každý nadšenec sportů v zimě potřebuje mít  šatník naplněný především dobrým funkčním oblečením, základní i vrchní vrstvou. Zateplené dlouhé kalhoty, zateplená a větru odolná bunda musí také být součástí povinné výbavy. Já osobně preferuju tradiční zimní sporty na sněhu a ledě, například běžkování, lyžování, zimní turistiku či hokej. Na cyklistiku samozřejmě nezapomínám. Kontakt s kolem je nutné udržovat, proto v interiéru využívám válce, hlavně během dlouhých zimních večerů. 

 

PO ZIMĚ PŘICHÁZÍ JARO

Když síla slunečních paprsků začne nabírat na obrátkach a zmizí i poslední zasněžená místa, silnice se začnou hemžit kolegy cyklisty. Pro mě je to znamením vyvětrat kolo konečně taky  v exteriéru. Cyklistům zpod Vysokých Tater svítá naděje na první jarní jízdy někdy začátkem března, záleží však na síle a délce zimního období. V tomto jarním období
je počasí dost „vrtkavé“. Vždyť to znáte, jeden den je příjemné teplé počasí, kdy slunce láká vyhrnout si rukávy a druhý den přijde výrazné ochlazení s ostrým větrem či mírnými přeháňkami, které se ještě občas mísí se sněhem. Samozřejmě taky s příchodem přenosů z prvních závodů či jarních klasik na televízní obrazovky je cyklista motivovaný sednout na svůj bicykl a začít „naplno“ jezdit. 

Předtím, než se posadím na kolo, určím si, jak asi bude vypadat moje trasa. Při chladnějším jarním počasí jízda netrvá déle než 1,5 hodiny. Zvažuju, jestli vyjedu do kopců, které s nadmořskou výškou snižují teplotu, nebo moje trasa povede lesem, který aspoň částečně zabrání nástrahám větru. Sleduju taky i předpověď počasí  z vícero hydrometeorologických stránek. Občas mám pocit, že s tolika informacemi bych mohl konkurovat vzdělanému meteorologovi. Zajímám se kromě teploty a pocitové teploty taky o směr i nárazy větru nebo i   procentuální pravděpodobnost srážek. Dobrá, počasí si nevyberu, ale oblečení ano a právě tento důležitý výběr následuje. 

Právě kvůli počasí připomínam, že dobré a kvalitní oblečení je v tomto období mimořádně důležité. Oblečení, které cyklistovi svými vlastnosmi zabezpečí ideální komfort při jízdě v každém ročním období. Já osobně jsem svůj cyklo šatník hned ideálně vybavený neměl. Postupně jsem zjišťoval informace o materiálech a novinkách na trhu cyklistického, resp. sportovního oblečení. Tak jsem si postupem času vybavil šatník
vícero kousky do různých podmínek počasí.  

Do chladnějšího počasí osobně preferuju dlouhé zateplené kalhoty anebo funkční kalhoty, funkční tričko určené do potřebné teploty, klasický dres a navrch zateplenou bundu anebo dres s dlouhým rukávem. Pokud mě trasa zavede na kopec, po kterém následuje sjezd, pak vytahuju z kapsy bundy vestu. Když bude ovšem sjezd delší a cítím na těle pot, pak je výborná tenká pláštěnka, která částečně eliminuje chladný pocit z odporu vzduchu. 

 

KAŽDÁ MALIČKOST SE POČÍTÁ

Kromě dobrého oblečení nabízí trh s cyklistickými potřebami různé doplňky, které jsou výborným pomocníkem při vrtošivém počasí. Já osobně považuju za nejdůležitější doplňky svého jarního outfitu návleky na tretry, čepici nebo šátek a rukavice.  Základem je mít nohy v teple. Proto kromě dobrých ponožek ochrání před chladem i návleky
na tretry, ať už celé nebo špiček treter. Trochu potu na hlavě a vítr je velmi nepříjemná kombinace a to už ani nemluvím o následcích, proto jsou tedy čepice nebo šátek výbornou volbou. Rukavice zase zabrání, aby se nám chlad dostal až za nehty. 

Někdy je příjemné vyjet si na malý cyklovýlet, když se můžete zastavit v nějaké kavárně a občerstvit se. Některé trasy však takovou možnost neposkytují. Abychom se vyhnuli dehydrataci i v chladnějším počasí, je nutné patřičně přizpůsobit svoji výbavu a připravit si dostatek tekutin. Nemyslím, že by bylo vhodné brát si s sebou 1,5 litrovou termosku s hrníčkem, jen abych měl pocit příjemného občerstvení. Výborným řešením je termo lahev, která dokáže udržet teplotu nápoje přibližně dvě hodiny, což je úplně dostačující
při kratších jarních cyklistických etapách. 

Dovolte mi dát vám ještě poslední radu k „vyzbrojování“ se na jarní etapu na kole. Není dobré zapomínat na kratší dny v porovnání s letními měsíci. Proto nejen vy,
ale i ostatní ocení vaše reflexní prvky, díky kterým neujdete pozornosti ani jednomu oku. Samozřejmě, v případě mokré vozovky anebo hrozícího deště sáhněte taky po jednoduchém a snadno nasazovatelném blatníku pod sedlo. 

 

ZÁVĚR

Příjemný teplý vánek, sluníčko, které hřeje na záda, na těle jen jedna vrstva cyklo oblečení. To jsou ideální podmínky, ale ten, kdo chce zažít kouzlo cyklistiky pochopí, že i méně ideální podmínky jsou zárukou sportovního zážitku. Jsem skutečně toho názoru, že neexistuje špatné počasí, jen nevhodně oblečený sportovec, proto mám osobně radost z tohoto jarního období, kdy můžu začít plnit všechny výzvy, které na mě v této sezoně čekají.