Jak se starat o cyklo oblečení a jak ho prát?

Tagy:
Jak se starat o cyklo oblečení a jak ho prát?>

Víte, jak se správně starat o cyklo oblečení a jak ho prát? Přečtěte si několik tipů, jak se starat o cyklistické oblečení a základní doplňky, bez kterých se na podzim neobejdete. 

předchozím článku jsme si řekli, jak své šatníky vybavit před začátkem podzimu. Jelikož se nejedná o kousky za pár korun, je vhodné si také dát pozor na to, jak se o oblečení starat, aby vám vydrželo co nejdéle. 

Funkční oblečení disponuje, na rozdíl od bavlny, vlastností odvádět vlhkost od těla. Díky tomu také rychle schne, ale to neznamená, že péče o tyto kousky je o to jednodušší. Na sportovní oblečení jsou často používány přírodní materiály, jako například bambusové vlákno či merino vlna, které se mají tendenci srážet při vyšších teplotách. Co tedy s tím?


Jak prát, kdy prát, s čím prát? 

Vždy je nejlepší použít na sportovní oblečení program sport nabízený pračkou. Ne vždy je ale možné naplnit pračku pouze sportovním oblečením a praní poloprázdné pračky není z ekonomických důvodů vhodné. Co tedy ke sportovnímu oblečení přihodit a na jakou teplotu pračku zapnout? 

V první řadě je vždy vhodné prostudovat si informace na cedulce uváděné výrobcem. Pokud se budete řídit těmito pokyny, vašemu oblečení se nic nestane. Výrobci většinou doporučují pouze ruční praní, případně praní do 30 stupňů.  Pokud máte pocit, že při 30 stupních se nezbavíte zápachu a máte se svou pračkou dobré zkušenosti, nemusíte se bát sportovní oblečení vyprat na 40 stupňů. Může se ale stát, že vám oblečení vydrží o něco kratší dobu. 

Vrstvu oblečení, kterou máte přímo na těle, je vhodné vyprat ihned po sportu, případně nechat prádlo uschnout a nenechávat jej v tašce. Díky tomu zamezíte množení bakterií a vyhnete se zápachu, kterého se těžko zbavuje. 

Jaký přípravek použít pro praní sportovního prádla? Odpověď je jednoduchá, používejte vždy pouze prací gely. Prací prášky, aviváže, bělidla a podobné přípravky narušují strukturu vláken, což způsobí poškození vašeho oblečení. Pokud jste se na vaší projížďce potkali s blátem, ihned po dojetí dejte prádlo odmočit do vlažné vody a nenechte špínu zaschnout. 

Kousky, které se přímo dotýkají těla, jako například spodní prádlo, kraťasy, trika a ponožky perte po každém použití, bundy a vesty není třeba prát tak často. Pokud máte například nepromokavou cyklistickou bundu a bojíte se, že po vyprání ztratí své vlastnosti, nebojte se použít impregnaci. 

Tip: Sprej na voděodolnost - RAIN SHIELD RE-PROOF (Muc-Off)

Sportovní oblečení vždy perte se světlými kousky, protože materiály ve většině případů nepouští barvu. Pokud byste tedy například černobílý cyklistický dres vyprali s tmavým oblečením, mohlo by dojít k zašednutí bílé barvy. 

Jak prádlo ždímat a sušit?

Při vkládání sportovního prádla do pračky nezapomeňte zkontrolovat ani to, na kolik otáček je nastaveno ždímání. Stejně jako u praní je i u ždímání vhodné si přečíst informace uvedené na cedulce. Pokud ale zvolíte sportovní program praní, neměla by vám pračka dovolit nastavení více než 800 otáček, což je hranice pro nepoškození membrán funkčního oblečení. 

Sportovní prádlo by se nemělo nikdy sušit v sušičce. Membrány sportovního oblečení by se mohly při vysoké teplotě poškodit, a navíc, jak již bylo zmíněno výše, přírodní materiály se při vysokých teplotách mohou srazit. Díky vlastnosti funkčního oblečení odvádět vlhkost jsou tyto kousky suché výrazně rychleji než ostatní oblečení, díky čemuž použití sušičky není ani potřeba. Sportovní oblečení sušte při pokojové teplotě na věšáku. Ze stejného důvodu, jako není vhodné použití sušičky, není ideální ani sušení oblečení na radiátoru, jelikož i zde je teplota výrazně vyšší. 

Nicméně, některé sušičky počítají se sportovním oblečením a disponují studeným programem, většinou nazvaným jako „sportovní oblečení“ či „outdoor“, které jsou navržené přímo tak, aby vašemu sportovnímu oblečení neuškodily. Pokud si ovšem nejste jistí, že vaše sušička sportovní oblečení nepoškodí, rozhodně neriskujte jeho poškození.


Doporučení na závěr

Sportovnímu oblečení je potřeba věnovat zvláštní pozornost, proto není vhodné odstřihávat cedulky. I když máte pocit, že vašemu oblečení neškodí například ani praní na vyšší teplotu, riskujete tím zkrácení životnosti

Nicméně, pokud se vám stane, že se vám nějaký kousek nechtěně dostane mezi běžné oblečení a vyperete jej na vyšší teplotu, na pračce bude ždímání nastaveno na vyšší otáčky nebo jej prostě jen hodíte do sušičky a nevšimnete si toho, není třeba panikařit, protože se tomuto kousku po jednom takovém vyprání nejspíš nic nestane. To ovšem neznamená, že není potřeba brát specifika sportovního oblečení na lehkou váhu a prát jej jako běžné oblečení. 

A na konec můj osobní tip na čištění vnitřku přilby. Jelikož se na kole potí i hlava, je vhodné občas vyčistit také vaši přilbu. Díky dostupným přípravkům stačí do přílby jednoduše nastříkat pěnu, která se o vyčištění postará sama. 

Tip: Čisticí prostředek na vnitřek přilby - FOAM FRESH CLEANER (Muc-Off)