Které doplňky by vám neměly chybět na kole v zimě

Tagy:
Které doplňky by vám neměly chybět na kole v zimě>

S přicházející zimou a mrazivým počasím je potřeba se také více oblékat na kolo. Kromě teplejšího nepromokavého oblečení a funkční spodní vrstvy. Je vhodné si v zimě přiobléct další doplňky, bez nichž jste se na podzim dokázali obejít. 

Návleky

Návleky na ruce, na nohy, na tretry.. Co s tím dělat a jak je využít v zimě? Návleky na nohy se dají využít v zimě jako spodní vrstva pod cyklistické kalhoty. Ne každému může vyhovovat přidání spodní vrstvy v podobě spodků pod cyklistickou vložkou, a tak jsou návleky vhodnou alternativou, jak předejít odřeninám, ale také zmrzlým svalům na nohou.

Zimní návleky na tretry jsou vhodnou variantou, pokud se vám nechce kvůli pár vyjížďkám nakupovat zimní cyklistické tretry. Návleky vám dopřejí komfort teplých nohou, a zároveň pohodlí oblíbených bot.

Zimní rukavice

Pokud máte drahé oblečení na kolo a stále je vám zima, nejspíše bude chyba v rukavicích. Z rukou a nohou se tělesné teplo nejrychleji vytrácí, pokud je vám tedy zima na ruce, pociťujete zimu na celém těle. Při výběru zimních rukavic není vhodné šetřit a vyplatí se do nich zainvestovat více. O tom, jak postupovat při výběru zimních rukavic, jsme si řekli v tomto článku.

Rozhodně si nevystačíte pouze s letními dlouhoprstými rukavicemi. Lyžařské rukavice jsou jednou z použitelných možností, s jejich použitím je ale také spojena menší ovladatelnost kola.

Čelenka, čepice

Samotná cyklistická přilba bývá navržena tak, aby okolní vzduch proudil kolem hlavy, čímž se hlava chladí v letních dnech. Tento jev ale není úplně žádoucí v zimě, kdy je potřeba zahřát také uši a hlavu. Ženy mají výhodu přirozeného zateplení hlavy díky dlouhým vlasům, vystačí si proto pouze s čelenkou chránící uši, u mužů je vhodnější použití tenké čepice chránící před prochladnutím celou hlavu.

Nákrčník

Přestože zimní bundy mají vysoký límec, doporučuji použít také nákrčník. Nákrčníky jsou většinou z tenkého materiálu, který snadno protáhnete pod zapínáním přilby a zajistíte si tak, že vám do bundy nepůjde kolem krku studený vzduch. Pokud jsou venkovní teploty výrazně pod bodem mrazu, můžete si nákrčník přetáhnout také přes ústa, díky čemuž nebudete dýchat ledový vzduch.

A co dál?

Jestliže jezdíte na mokré silnici, zapomeňte na estetiku kola a přidělejte si alespoň zadní blatník. Díky blatníku vám nebude stříkat voda od zadního kola přímo na záda, díky čemuž si pocit tepla na kole užijete o něco déle. Přestože je většina zimních bund voděodolná, po delší době a několika vypráních všechny promoknou. Pokud se vám nechce po každém vyprání bundu impregnovat, dejte si na bundu ještě pláštěnkovou vestu, díky čemuž zůstanete v suchu i po zhoršení vlastností zimní bundy.