Na kole bez bolesti>

Cyklistika je krásný sport, ale každý, kdo už má něco v sedle kola odjeto ví, že je tu i odvrácená stránka tohoto sportu. V tomto článku vám popíšu základní typy bolesti, které už od nepaměti trápí začínající i pokročilé cyklisty. Naštěstí i zde existují různé „hacky“, které můžete snadno aplikovat, jak se vyhnout nepříjemným bolestem.

Cyklistika je velmi specifická

Pokud na kole nespadnete, tak se jedná o velmi šetrný sport k vašemu tělu. Protože zde chybí kontakt se zemí, nedochází zde k tak častým a výrazným otřesům těla a nárazům do kloubů jako například při běhu. Problémem však je, že při jízdě na „bajku“ zůstává naše tělo dlouhé hodiny v nepřirozené poloze, což je pro člověka neobvyklá situace. Není proto dobré podceňovat následující body:

Pozor na špatný posed!

Alfou a omegou komfortní jízdy na kole je správný posed. Pokud vyberete špatnou velikost kola, popřípadě budete ignorovat správný posed, tak vám garantuji, že u tohoto sportu nevydržíte ani měsíc, protože začnete pociťovat bolesti různého druhu. Vlivem nesprávného posedu mohou být následky na váš organismus devastační. Při nevhodné poloze těla na kole vznikají různé zdravotní problémy jako například poškození kolen, páteře, krční páteře a podobně. Proto správný posed nikdy nepodceňujte a ještě před tím, než začnete jezdit na kole, se poraďte s odborníkem, který vám na základě vašich biometrických údajů vybere správnou velikost kola a udělá základní bikefiting, při kterém vám nastaví ideální pozici těla na vašem „bajku“.

Nepříjemné vřídky a vyrážky

Velmi nepříjemným problémem, který se vyskytuje u cyklistů všeho druhu jsou nepříjemné vřídky a vyrážky v citlivých oblastech. Nejčastějšími důvody, proč se vyskytují jsou:

1. problém: Nevhodně zvolené sedadlo, konkrétně špatně zvolená šířka sedadla. To má za následek to, že sedadlo tlačí tam, kde nemá a hodinami odseděnými v sedle se kůže odírá a poškozuje, vznikají zde záněty, následně hnisá, bolí a krvácí.

Řešení: Pokud se u vás vřídky a vyrážky projevily z tohoto důvodu, řešení je velmi jednoduché. Stačí se vrátit k předchozímu odstavci, navštívit bikefiting, kde vám fitter změří rozteč vaší pánevní kosti a tak určí ideální šířku sedáku.

2. problém: Levné cyklistické kalhoty. Mnozí začínající bikeři i dokonce někteří pokročilí ve snaze ušetřit nějaké drobné, využijí akci v hypermarketu a koupí ty „nejlepší“ a nejlevnější kalhoty jaké seženou. Výsledek je jasný. Kromě odřenin a vřídků přijde i neskutečná bolest citlivých oblastí již během tréninku a určitě se nevyhnete i opruzeninám a odřeninám v okolí třísel.

Řešení: Kvalitní cyklistické kalhoty vyžadují slušnou investici. V kvalitě vložky u levného a dražšího modelu je zásadní rozdíl. Proto na této položce určitě nikdy nešetřete! 

Já vám doporučuji kalhoty SUUPAA od značky Monton. 

3. problém: Nepomohlo 1. opatření ani 2. Opatřen. Někdo má v těchto oblastech až příliš citlivou kůži a nemusí zabrat žádné z uvedených opatření.

Řešení: Pro takové cyklisty existují speciální krémy, které se před tréninkem aplikují na cyklistickou vložku. Krémy mají antibakteriální a ochranný charakter, zamezují oděrkám a poškození kůže.

Bolesti kříže a krční páteře

Problém: Pokud i přes nastavení správného posedu pociťujete bolesti v oblasti kříže či krční páteře je možné, že vlivem jednostranné zátěže došlo ke svalovým dysbalancím a omezení flexibility v oblasti jádra těla.

Řešení: Vás tréninkový proces potřebuje vylepšení a je nutno zařadit CORE cvičení. Jak už jsem napsa,l cyklistika je velmi specifická zejména z hlediska polohy těla sportovce při vykonávání činnosti. Čím více budete jezdit na kole, tím vyšší bude vaše kondice, ale pokud se nebudete alespoň dvakrát do týdne věnovat nějaké formě kompenzační aktivity, tak se budou tyto bolesti dostavovat častěji, za což může ochabování svalů krční páteře, zad obecně, ale také ochabování břišních. svalů a svalů hrudního koše. 

Proto si vyhledejte jednoduché cviky, kterými vyřešíte zmíněné bolesti plynoucí ze svalové nerovnováhy. ZDE si můžete přečíst jeden z mých článků ve kterém jsem se detailně věnoval tomuto problému.

Bolest a brnění rukou

Problém: Hlavně během delších výjezdů pociťujete bolest rukou či jejich trnutí. Tento problém způsobuje tlak vaší váhy na rukou, ale také přenos vibrací ze silnice přes rám na vaše ruce.

Řešení: Znovu se může jednat o problém spojený s nesprávným posedem. Pokud nesedíte správně, tak hmotností těla vyvíjíte nadměrný tlak na vaše ruce. Pokud ani toto opatření nepomůže zkuste nějaké kvalitní gelové rukavice a zainvestujte také do pohodlné omotávky.

Bolest kolen

Bolest v koleni při každé otáčce umí pěkně znepříjemnit nebo i znemožnit trénink. U cyklistů bolest většinou nepochází z mechanického poškození. Příčin může být mnoho, zaměřím se tedy na ty nejčastější.

1. problém: Znovu ten posed… Nepříjemné bolesti v koleni může mít za následek nesprávně nastavená předozadní poloha, výška sedáku, či pozice kufrů treter. 

Řešení: Absolvování bikefitingu, kde vám tyto polohy nastaví přesně na míru.

2. problém: Špatně zvolený převod. Někteří cyklisté volí na kole příliš těžké převody, a tak si přetrénují svá kolena, která je následně bolí.

Řešení: Volba správných převodů. Na rovině byste měli být schopni při zvoleném převodu udržet frekvenci šlapání kolem 80 – 90 ot./min. a v kopci zařaďte převod tak abyste dosahovali kadenci 60 -70 ot.

3. problém: Špatná technika šlapání, mnoho cyklistů šlape takzvaně do kostky, čímž nejčastěji vzniká přetížení kolene, které se projevuje tlakem či ostrou bolestí v koleni.

Řešení: Osvojte si 360 stupňovou otáčku, kdy jedna noha provádí tlak na pedál a druhá tah. Existuje mnoho „drillů“. Mezi nejefektivnější patří jízda na festce, válcích či jednonožní šlapání.

Jiný problém: Pokud bolesti přetrvávají i po aplikování zmíněných opatření je třeba si dát na pár dny od kola odpočinek a vyhledat lékařskou pomoc.

Věřím, že jste se v tomto článku dozvěděli cenné informace, které vám pomohou dosáhnout jízdy na kole bez bolesti. Makejte a sportu zdar!