NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ZAČÍNAJÍCÍCH CYKLISTŮ

Tagy:
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ZAČÍNAJÍCÍCH CYKLISTŮ>

Jedním z neočekávaných výsledků pandemie je obrovské oživení zájmu o cyklistiku. Na silnicích i v terénu vídáme o mnoho víc cyklistů než před ní. Někteří se k cyklistice s nadšením vrátili po letech, jiní s tímto skvělým sportem právě začínají. Ať už je to jakkoli,  zkoušení nových věcí přináší rizikonováčkovských chyb“. No a proč se učit z vlastních chyb, když se můžeme poučit z chyb druhých? V tomto článku se dozvíte, čemu se vyhnout hned ze začátku, aby se vaše vyjížďky ubíraly tou správnou cestou.  

VÝBĚR NESPRÁVNÉHO KOLA

V současnosti je trh přesycený různými typy kol. Jako začátečník se v tom nemusíte správně orientovat a může se vám stát, že si vyberete nevhodné kolo v nevhodné velikosti. Proto je u výběru kola důležité přihlédnout ke svému cenovému stropu, typu kola podle preferovaného stylu jezdění, a zvolit například horské, silniční, gravel, nebo e-bike a vybrat si i jeho správnou velikost podle typu a výšky své postavy. Kol je na trhu v důsledku pandemických omezení výroby v současnosti málo, a tak když chcete začít jezdit, dlouho neváhejte, protože se vám může stát, že vámi zvolený bike už nemusí být k dostání.    

ŠPATNÝ VÝBĚR SEDLA A NEVHODNÉ NASTAVENÍ SPRÁVNÉHO POSEDU 

Určitě to někteří z vás už zažili - po jízdě se vracíte domů rozlámaní, s bolestí v zádech a sedacích partiích. Důvodem je, že v cyklistickém sportu dlouhé hodiny sedíme na kole v tělu nepřirozené poloze a pohybujeme se prostřednictvím šlapání. Takový pohyb je tělu nepřirozený, a proto je základem pohodlného zvládnutí jízdy správný výběr sedla a ideální nastavení posedu. Dřív než vyrazíte, podívejte se na manuály, jak si správně vybrat sedlo a nastavit posed na kole. Případně se obraťte na odborníky, kteří se na tuto problematiku specializují.

STRACH Z NÁŠLAPNÝCH PEDÁLŮ

Jak jsem už uvedl, v cyklistice se pohybujeme prostřednictvím šlapání. Mnoho začátečníků má respekt nebo dokonce strach z nášlapných pedálů, protože se bojí komplikací a pádů, a  začínají tedy raději trénovat s obyčejnými pedály, v obyčejných botaskách. Botasky však nejsou vhodnou obuví na kolo, protože nejsou dostatečně pevné a nehodí se na cyklistiku. Ideální je koupit si rovnou kvalitní cyklistické tretry. Co se týká samotného pohybu, bez nášlapných pedálů a treter si zafixujete špatnou pozici chodidla na pedálu a naučíte se nevhodně vykonávat 360stupňovou otáčku, přičemž budete šlapat takzvaně do čtverce, namísto správně „dokulata“. Statisticky postupem času tak každý, kdo chce jezdit na kole efektivně, přejde na nášlapné pedály a potom ho čeká korekce nedobrého návyku. Při šlapání je důležité, že vždy jedna noha tlačí pedál dolů a druhá noha tahá opačný pedál nahoru, což se bez nášlapných pedálů nedá realizovat. Proto se toho určitě nebojte a raději si hned obstarejte super cyklistické tretry spolu s pedály. Není to žádná věda - před první jízdou si na bezpečném místě vyzkoušejte, jak správně nakopnout a vykopnout tretru z takového pedálu a když to zvládnete, můžete se vydat na trénink.  

NEVHODNÝ VÝBĚR OBLEČENÍ

Dalším důležitým aspektem pohodlné jízdy na kole je správný výběr oblečení. Často si jako začátečník vyberete ne úplně vhodně a trpíte po vícero stránkach - buď vám je teplo nebo zima, oblečení vám nesedí, cyklistická vložka vás dře a podobně. Tato problematika je velmi široká a dalo by se o ní hodně napsat. Výběr správného oblečení je zásadní věc, do které se vyplatí zainvestovat, protože kvalitní oblečení výrazně zvýší váš komfort po všech stránkách. V dnešním světě existuje široké spektrum krásného a funkčního oblečení z různých materiálů, které jsou určené do různého počasí. Proto určitě navštivte eshop holokolo.cz, kde vám odborníci na tuto problematiku rádi poradí a vyberou oblečení a doplňky podle vašich individuálních představ a potřeb. 

PŘECENĚNÍ SVÝCH KONDIČNÍCH SCHOPNOSTÍ

Velmi častá chyba začátečníků. Perfektní počasí vás vytáhne na kolo a vy si bez předchozí tréninkové minulosti hned střihnete gran fondo naplno. Domů se vrátíte totálně vyčerpaní s tím, že kolo už nechcete ani vidět. Takový trénink nemá žádný smysl, protože se budete cítit „na šrot“ a nevyužijete ani zdravotní benefity, které cyklistika nabízí. Proto je dobře začínat nižší intenzitou i vzdáleností a s postupně narůstající kondicí přidávat intenzitu i s tréninkovým objemem. Taková cesta vám přinese mnoho zdravotních benefitů a krásných zážitků v sedle kola, přičemž se budete těšit na další jízdu. 

NEVHODNÝ STRAVOVACÍ A PITNÝ REŽIM BĚHEM JÍZDY

Cyklisti začátečníci mají tendenci podcenit příjem tekutin nebo jídla během jízdy, a tak se jim může stát, že jim tak zvaně „sekne“. To znamená, že se během vyjížďky dehydrují nebo jim dojde zásoba glykogenu, což způsobí totální výpadek energie. Nasleduje úplný výpadek výkonu. Pokles glykogenu nazývaný také hypoglykemie vyvolává „vlčí hlad“ a viděl jsem už  takový stav, že cyklista doslova jedl trávu u silnice. Proto je potřebné se při plánování tréninku nebo výletu dobře připravit i po této stránce. Snažte se každou hodinu výkonu vypít 4 deci vody nebo iontového nápoje a přijmout alespoň 30 g sacharidů, ať už ve formě tyčinky nebo sportovního gelu. Tak během tréninku nepocítíte výpadek energie a výkonu, přičemž se určitě vyhnete hypoglykemii a vlčímu hladu během nebo po tréninku. Na stránce holokolo.cz najdete kvalitní sportovní výživu, která vám dodá potřebnou energii pro vaše výkony. 

 

ZÁKLADNÍ SERVIS

Cyklisti začátečníci, ale i někteří zkušení borci, s sebou nevozí základní přenosné nářadí a jejich trénink může předčasně ukončit defekt, přetržený řetěz nebo nějaký jiný problém, který by se dal hravě vyřešit ještě přímo v  terénu. Proto určitě nezapomeňte vozit s sebou základní výbavu na opravu defektu, která obsahuje duši, lepení, pumpičku, nebo bombičku s CO2, montpáky, a v případě galusek lepicí „mléko“, u „bezdušovek“ knoty a výborným pomocníkem je i multiklíč, na kterém se nacházejí základní imbusy a dokonce i nýtovač řetězu. Všechno toto nářadí se vejde do kapes dresu, nebo do malé brašničky pod sedlo, což je ještě šikovnější. 

Cyklistika je velmi krásný sport, u kterého můžete zažít mnoho pozitivních zážitků. Také díky  zasadám, které jsme vám v článku připomenuli, se mohou vaše tréninky a výlety stát pohodlnější a efektivnější hned od začátku vaší „cyklistické kariéry“. Pokud by vás zajímala některá z problematik podrobněji, určitě nám napište a my se jí budeme věnovat podrobněji. Sportu Zdar!